Κόντρα με… γκάλοπ στο Twitter μεταξύ Ίλον Μασκ και Ζελένσκι

Ο δισεκατομμυριούχος διατύπωσε πρόταση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που δεν άρεσε καθόλου στον πρόεδρο της χώρας

ELON MUSK REUTERS 1

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ κάλεσε τους χρήστες του Twitter να ταχθούν υπέρ ή κατά πρότασης που διατύπωσε για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία καταδίκασε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας με δική του δημοσκόπηση.

«Ποιος Ίλον Μασκ σας αρέσει περισσότερο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Ζελένσκι, προσφέροντας δύο επιλογές: εκείνος που υποστηρίζει την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζει τη Ρωσία;

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις τέσσερες ουκρανικές περιφέρειες – την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία – με την προϋπόθεση παρατηρητές του ΟΗΕ να επιβλέψουν την διαδικασία. Τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως «παράνομα» και «εξαναγκαστικά».

«Η Ρωσία αποχωρεί αν αυτή είναι η βούληση του λαού», έγραψε ο Μασκ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της Tesla πρότεινε η Κριμαία – την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014 – να αναγνωριστεί ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να διασφαλιστεί η υδροδότηση της Κριμαίας και η Ουκρανία να τηρήσει ουδέτερη στάση. Ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» επί της συγκεκριμένης πρότασης.

«Αγαπητέ Ίλον Μασκ, όταν κάποιος επιχειρεί να κλέψει τους τροχούς του Tesla σας, δεν καθίσταται νόμιμος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή των τροχών. Ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εκείνα ψήφισαν υπέρ. Απλώς το αναφέρω», σχολίασε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Σε συνέχεια της αρχικής του ανάρτησης, ο Μασκ ξεκίνησε μια δεύτερη δημοσκόπηση: «Ας δοκιμάσουμε αυτό τότε: η βούληση των κατοίκων του Ντονμπάς και της Κριμαίας να κρίνει αν θα ανήκουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία».

Υπογραμμίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει αν η πρόταση του δεν είναι δημοφιλής, υποστήριξε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι «εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν άσκοπα για ένα ουσιαστικά πανομοιότυπο αποτέλεσμα».

«Η Ρωσία έχει τριπλάσιο πληθυσμό από την Ουκρανία, επομένως η νίκη της Ουκρανίας είναι απίθανη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εάν νοιάζεστε για τον λαό της Ουκρανίας, επιδιώξτε την ειρήνη», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του στο Twitter.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο και τα προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο που καταγράφηκαν στην Ουκρανία, ο Μασκ ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Κιέβου για βοήθεια και διέθεσε για τον σκοπό αυτόν τη δορυφορική υπηρεσία Starlink της SpaceX.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του απερχόμενου πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρίι Μέλνικ στην πρόταση του Μασκ για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Μέλνικ είχε επικριθεί τον περασμένο Ιούλιο επειδή υπερασπίστηκε τον ουκρανό εθνικιστή Στεπάν Μπαντέρα – ο οποίος συνεργάστηκε με τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Άει γ***σου, είναι η πολύ διπλωματική απάντησή μου προς εσένα Ίλον Μασκ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μέλνικ.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…