Newsroom

Newsroom

Κοντά στην προσεδάφισή του στον Άρη το ρομπότ Shiaparelli

Το μικρό ευρωπαϊκό ρομπότ Shiaparelli επιχειρεί να προσεδαφιστεί σήμερα Τετάρτη στον πλανήτη Άρη με την επιστημονική κοινότητα να κρατάει την ανάσα της.

58073e071dc524be258b45cd

Το ρομπότ αποσυνδέθηκε την Κυριακή από το μητρικό του σκάφος και, αν τελικά η προσγείωσή του στεφθεί με επιτυχία, θα επιχειρήσει να καταγράψει σπάνια αέρια και να δώσει απαντήσεις στο κατά πόσο το μεθάνιο που εντοπίστηκε στον κόκκινο πλανήτη προέρχεται από βιολογική πηγή.

Η προσεδάφιση του ρομπότ Schiaparelli στον πλανήτη Άρη είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρξουν επιπλοκές όπως για παράδειγμα μία καταιγίδα σκόνης στον Άρη, που είναι συχνό φαινόμενο αυτήν την εποχή. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό που θα μετρήσει την πίεση, την θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, αλλά και τα ηλεκτρικά πεδία στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, που ίσως δώσουν την ένδειξη για το πως ενεργοποιούνται οι καταιγίδες σκόνης. Όμως η ζωή του θα είναι μικρή, δύο έως οκτώ ημέρες, διότι είναι εξοπλισμένο με μία μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Το Shiaparelli είναι το πρώτο στάδιο της ευρωρωσικής αποστολής που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με στόχο την διερεύνηση στοιχείων για την ύπαρξη μορφής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη φορά που η Ευρώπη επιχειρεί προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη. Πριν από 13 χρόνια, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Mars Express είχε μεταφέρει και απελευθερώσει μέχρι τον Κόκκινο Πλανήτη το μικρό όχημα προσεδάφισης Beagle 2, βρετανικής κατασκευής, το οποίο απλά εξαφανίστηκε και δεν έδωσε ποτέ σημεία ζωής. Ωστόσο, πέρυσι έγινε γνωστό ότι προσεδαφίστηκε επιτυχώς.  

Τι συμβαίνει με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και τις προκλητικές αρχειοθετήσεις

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣΔΩροκ

Τι συμβαίνει με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και τις προκλητικές αρχειοθετήσεις

Προκλητική αρχειοθέτηση δικογραφίας με καταγγελίες για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων που αποκάλυψε το Documento.

«Έντονη ανησυχία» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ

787d150d feef 462a 8f81 ac5c45f4178b AP Britain Assange Protest

«Έντονη ανησυχία» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ

Τη Δευτέρα δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει τις αμερικανικές εγγυήσεις για τη μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ…