ΝΛ

Νικόλ Λειβαδάρη

Κομιστής ή «λαγός»;

Πληροφορίες από επιτελικά κέντρα εντός και πέριξ της ΝΔ λένε πως, όντως, σχεδιάζεται η χρήση κεφαλαίων που βρίσκονται στον «κουμπαρά» ασφαλείας για τα κόκκινα δάνεια.

ek babis

Η διακυβέρνηση είναι υπόθεση λίγο πιο σοβαρή από τα τηλεπαράθυρα, η πιστοληπτική στρατηγική της χώρας δεν χαράσσεται με βάση το προς τα που… φυσάει το αεράκι του Φαλήρου, και οι τράπεζες δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα.

Κάποιες από αυτές τις πραγματικότητες μάλλον πρέπει να τις γνωρίζει και ο μέχρι πρότινος οικονομικός αναλυτής του Σκάι, νυν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και – κατά κάποιες πηγές – προαλειφόμενος και για καίριο υπουργικό πόστο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, Μπάμπης Παπαδημητρίου. Σίγουρα, δε, τις γνωρίζει η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη – εξ ου και έσπευσε να αποστασιοποιηθεί άμεσα από το «σχέδιο Παπαδημητρίου» και να διαβεβαιώσει πως στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση προσφυγή σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ούτε η αποστασιοποίηση, ούτε η διαβεβαίωση όμως ακυρώνουν το πολιτικό ζήτημα που άνοιξε. Όταν, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, και με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων κάτω από το 2%, λες ότι η ΝΔ θα διαθέσει το μαξιλάρι των 37 δις για να απεγκλωβίσει τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια και μετά θα καταφύγει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης – και δη ως καθαρή επιλογή Μητσοτάκη – τρία τινά μπορεί να ισχύουν: Ή είσαι πολιτικά επικίνδυνος, ή είσαι «λαγός» των τραπεζών, ή είσαι κομιστής μυστικού σχεδίου για νέο Μνημόνιο – καθ΄ ότι πιστοληπτική γραμμή σημαίνει, ρητά και με βάση την Συνθήκη του ESM, νέες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το πρώτο αποκλείεται, διότι εάν ίσχυε προφανώς ο κ. Παπαδημητρίου θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ. Η δε απάντηση ως προς τις δύο επόμενες εκδοχές μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στα πολλαπλά περίεργα και ασαφή μηνύματα που εκπέμπονται πλέον και από κύκλους και πρόσωπα πέραν του κ. Παπαδημητρίου.

Πριν από λίγες ημέρες, έτερος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωνε ως εάν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση «θα επιστρέψει το μαξιλάρι ασφαλείας». Μετά τη ρουκέτα Παπαδημητρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, και υποψήφιος και για την θέση του υπουργού Οικονομικών δήλωσε πως «δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή». Για να προσθέσει όμως αμέσως μετά, με… υπερπλεόνασμα ασάφειας, πως «σε ό,τι αφορά το ταμειακό απόθεμα έχουμε, επίσης, τονίσει ότι δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών και πρέπει να αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Κοινώς, ο Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί τμήμα από το μαξιλάρι ασφαλείας, δεν λέει όμως τίποτα για το πού και πώς μπορεί «να αξιοποιηθεί». Και δεν εξηγεί εάν το «επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας» μπορεί να σημαίνει απλώς «επ’ ωφελεία των τραπεζών».

Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες από επιτελικά κέντρα εντός και πέριξ της ΝΔ λένε πως, όντως, σχεδιάζεται η χρήση κεφαλαίων που βρίσκονται στον «κουμπαρά» ασφαλείας για να χρηματοδοτηθεί η περίφημη λύση που διαφημίζει η Πειραιώς για τα κόκκινα δάνεια. Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει πως, επίσης σε πρώτη φάση, η πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων επιτρέπει να καλυφθεί το κενό στον «κουμπαρά» με απ’ ευθείας δανεισμό από τις αγορές. Αυτός ο δανεισμός όμως δεν είναι εγγυημένος σε βάθος χρόνου, όπως δεν είναι εγγυημένο πως δεν θα ζητηθούν και «αντιπαροχές» από τους δανειστές, όπως λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν την πρακτική των θεσμών.

Οπερ, η ΝΔ μάλλον θα πρέπει, σχετικά σύντομα, να απαντήσει σε κάποια βασικά ερωτήματα: Θα χρηματοδοτήσει, εάν κερδίσει τις εκλογές, άνευ όρων τις τράπεζες με τα χρήματα που αποταμιεύθηκαν από τους έλληνες φορολογούμενους για να διασφαλιστούν από κάθε κίνδυνο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας; Θα εγκαταλείψει το σχέδιο Τσακαλώτου για χρήση 5,5 δις από τον «κουμπαρά» εν είδει εγγυήσεων για να μειωθεί άμεσα ο στόχος του πλεονάσματος στο 2,5% και θα επιμείνει να «αγοράζει» αξιοπιστία επί δύο χρόνια από τους δανειστές πριν διεκδικήσει λιγότερη λιτότητα; Τι θα κάνει εάν οι αγορές δεν αναπληρώσουν το κενό στον «κουμπαρά» ασφαλείας; Υπάρχει ή δεν υπάρχει ως plan B σχέδιο πιστοληπτικής γραμμής – ένα σχέδιο, το οποίο προώθησε σθεναρά πέρσι τόσο η ίδια η ΝΔ, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας; Πάσα απάντηση δεκτή, πάντοτε «επ’ ωφελεία της κοινωνίας», και των ψηφοφόρων επίσης…

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…