Κομισιόν: Στόχος η πρόοδος μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Στο να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου φαίνεται πως προσανατολίζονται όλες οι πλευρές. Την ίδια στιγμή, από πλευράς κυβέρνησης διαβεβαιώνεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία που θα φέρει έστω και για ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Η Κομισιόν από τη μεριά της επισημαίνει πως εργάζεται εντατικά και από κοινού με τους εταίρους.

585967141dc524624f8b4a8a

Η αυριανή επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα – αν και στο Μαξίμου κρατούν γενικά χαμηλούς τόνους για αυτήν – αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισκέπτεται την Αθήνα την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος «δεν έρχεται για ταξίδι αναψυχής». «Αν δεν υπήρχε έδαφος για μια συμφωνία δεν θα ερχόταν στην Αθήνα», προσθέτουν.

«Η πρωτοβουλία να έρθει στην Αθήνα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν – προβλέψεις που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις υπερ-απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο, εκ μέρους της Κομισιόν», αναφέρει μεταξύ άλλων κυβερνητική πηγή.

Όλα δείχνουν πως ο Μοσκοβισί έχει αναλάβει έναν «πυροσβεστικό» ρόλο με σκοπό να υπάρξει επιτέλους λύση και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Μοσκοβισί.

Η επίσκεψη Μοσκοβισί δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» από τον κ. Μοσκοβισί αύριο στην Αθήνα «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Την ίδια στιγμή επισήμανε πως η Κομισιόν εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η κ. Μπράιντχαρτ σημείωσε πως ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στη χώρα μας και οι επαφές γίνονται από τις έδρες των θεσμών.  

Ειδικότερα, ανέφερε πως οι εργασίες συνεχίζονται προς το παρόν από τη βάση των θεσμών και πως δεν υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα.    

Όπως ανέφερε η Μπράιτχαρτ, παραπέμποντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Μοσκοβισί, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να «επιλέξουμε εάν θα οικοδομήσουμε στην πρόοδο ή θα την υπονομεύσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πιερ Μοσκοβισί κατά την αυριανή του επίσκεψη στη χώρα μας, θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τζανακόπουλος: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς να παρθούν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ έχει παράλογες και εμμονικές απαιτήσεις, οι οποίες δεν βασίζονται στη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα, με δεδομένες τις προβλέπεις για την ελληνική οικονομία. Ως μη ρεαλιστικές, χαρακτήρισε επίσης τις θέσεις Σόιμπλε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

«Αναμένουμε και από το ΔΝΤ και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι θα προχωρήσουν σε ρεαλιστικότερες προτάσεις στο μέλλον, που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η η ελληνική πλευρά αναμένει να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να προσέλθουν στον διάλογο με εποικοδομητική διάθεση.

Όπως είπε, το κυβερνητικό επιτελείο προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα και με την εύλογη προσδοκία ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθεί αυτή η εύλογη προσδοκία, είναι πάρα πολύ πιθανό την 20η Φεβρουαρίου να έχουμε μια θετική εξέλιξη.

«Επιδιώκουμε πολιτική λύση»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε πως «στόχος της Αθήνας είναι μια πολιτική συμφωνία πακέτο, στο Eurogroup τις επόμενης Δευτέρας».

Βασική επιδίωξη της Αθήνας να συνυπολογιστούν η υπεραπόδοση του 2016 και ενδεχόμενη υπεραπόδοση του 2017. «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο. Θέλουμε και θετικά πράγματα. Θα κάνουμε και θετικά πράγματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν ζητήσαμε ιδιαίτερη μεταχείριση.

«Ζητάω να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Μπορώ να ζητήσω από την κ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;».

«Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα. Θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του και οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

Είπε ακόμα ότι «ζητούν μέτρα στηριζόμενοι σε λανθασμένα στοιχεία».

Εντείνοντας την κριτική του για τη στάση του ΔΝΤ την απέδωσε σε εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο γιατί μπήκε σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους «και τώρα ο Τόμσεν θέλει να τους πείσει ότι φταίει η Ελλάδα».

«Το ΔΝΤ παίζει blame game με την Ελλάδα» τόνισε ενώ παραδέχτηκε πως υπήρξαν αδικίες στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης.

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…