Κομισιόν: Οι θεσμοί εργάζονται νυχθημερόν για συμφωνία – Το Βερολίνο στη γωνία

Του Αδάμ Γιαννίκου Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν κρίνει κανείς από τις σημερινές δηλώσεις εκπροσώπου της…

photo 49457

Του Αδάμ Γιαννίκου

Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν κρίνει κανείς από τις σημερινές δηλώσεις εκπροσώπου της στις Βρυξέλλες. «Μέρα νύχτα δουλεύουν» οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε η Νατάσα Μπερτό. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο συνεχίζει το παιχνίδι της «καλής» Μέρκελ και του «κακού» Σόιμπλε, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι στα μέτρα του, όπως και τα δύο προηγούμενα.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Προέδρου, ερωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις που κορυφώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και σημείωσε ότι οι επαφές θεσμέ τιςων και ελληνικής κυβέρνησης ήταν συνεχείς κατά το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην κατάρτιση ενός καταλόγου προαπαιτούμενων σε σχέση με το νέο πρόγραμμα. Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει τόσο τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ελληνική πλευρά όσο και τα όσα έχουν ψηφιστεί μέχρι στιγμής στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ως προς το ποτέ θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η Νατάσα Μπερτό παρέπεμψε σε πρόσφατη συνέντευξη του προϊσταμένου της, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θεωρεί εφικτή την περάτωση των διαβουλεύσεων εντός του τρέχοντος μηνός (έως τις 20 Αυγούστου), άποψη που επικοινωνείται μέσω τους διεθνούς Τύπου από όλες τις πηγές της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας – μέχρι νεωτέρας.

«Μια ακόμη επιλογή»

Μετά τη συνθηκολόγηση της Αθήνας, οι αψιμαχίες ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο καλά κρατούν, καθώς στο Bundesfinanzministerium επιθυμούν διακαώς να περιοριστεί ο ρόλος της Κομισιόν στη νέα Ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων που σχεδιάζει ο γαλλογερμανικός άξονας από το φθινόπωρο. Από την εκπρόσωπο του Γιούνκερ στον εκπρόσωπο του Σόιμπλε υπάρχει απόσταση, η οποία μετριέται με ελληνικά προαπαιτούμενα.

Δια στόματος Μάρτιν Γέγκερ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπενθύμισε σήμερα ότι το εναλλακτικό δάνειο-γέφυρα «είναι μια ακόμη επιλογή» της Αθήνας.

Η μία ακόμη επιλογή της Αθήνας είναι ουσιαστικά η βασική επιλογή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για τον Αύγουστο όπως έγινε στις 20 Ιουλίου και από εκεί και ύστερα να ασκηθούν αφενός περισσότερες πιέσεις για ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις με ενεργοποιημένο το σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη (ή προσαρμογής στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τις κατευθυντήριες γραμμές της λεγόμενης Έκθεσης των Πέντε Προέδρων) και αφετέρου να υπάρξει συνεννόηση με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με τρόπο που δεν θα αγγίζει ευαίσθητα για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζήτηματα όπως είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε με νόημα ότι «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών. Κατά συνέπεια, η πρόταση αυτή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική: η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα».

Σε κάθε περίπτωση, τα ήξεις αφίξεις θεσμών και δανειστών έχει αποδειχτεί ότι στο τέλος λειτουργούν υπέρ τους.

Το γεφύρι του Βερολίνου

Χθες, οι Financial Times επανέφεραν το χιλιοπαιγμένο σενάριο της διάστασης απόψεων μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε.

Ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι οι  «σημαντικές υποχωρήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τους διαπραγματευτές του κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα ενθάρρυναν άλλα μέλη-γεράκια της ευρωζώνης όπως η Φινλανδία να διαχωρίσουν τη θέση τους από το Βερολίνο, το οποίο επιθυμεί να επιμείνει για περισσότερο χρόνο, προκειμένου να πιέσει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα», το ρεπορτάζ επικαλείται αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, που κάνουν λόγο για «φιλόδοξη αλλά εφικτή» συμφωνία, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει να απομονωθεί το Βερολίνο, ακόμη κι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, αντιστέκεται πεισματικά».

Περσινά ξινά σταφύλια, θα ‘λεγε κανείς, καθώς το ίδιο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι το προβληματικό σημείο της συμφωνίας είναι «οι λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ». Όσο δηλαδή οι πιστωτές και ιδίως η Γερμανία δεν διασφαλίζουν κατά τρόπο απόλυτο και αμετάκλητο τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που κάνουν ένα πρόγραμμα διάσωσης «αξιόπιστο», τόσο οι «ανώνυμες πηγές» θα διαρρέουν ειδήσεις για ενδοευρωπαϊκά ρήγματα και δάνεια-γέφυρες.

Σε χθεσινό της ρεπορτάζ, η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine περιέγραψε την κατάσταση στο τρίγωνο Αθήνας-Βερολίνου-Βρυξελλών όπως οι Financial Times (εσωκομματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ / απειλή εκλογών, καχυποψία Κομισιόν απέναντι στο Βερολίνο, κομβικό ζήτημα το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων) και υποστήριξε ότι η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου. Δηλαδή, επικύρωση από το Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας, άρα ολοκλήρωση των συνομιλιών, όπως όλοι αφήνουν να εννοηθεί, αύριο Τρίτη και ψήφιση από τη Βουλή εντός των ημερών.

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…