Newsroom

Newsroom

Κομισιόν και οικονομολόγοι "καίνε" το χαρτί της κυβέρνησης

Φαίνεται πως κάηκε πρόωρα το χαρτί της αισιοδοξίας για την κυβέρνηση που βλέπει τις υποσχέσεις της για έξοδο της χώρας…

Φαίνεται πως κάηκε πρόωρα το χαρτί της αισιοδοξίας για την κυβέρνηση που βλέπει τις υποσχέσεις της για έξοδο της χώρας στις αγορές και τέλος της εποχής των μνημονίων εντός του 2014 να πέφτουν πάνω στον τοίχο της αμφισβήτησης τόσο της Κομισιόν όσο και κορυφαίων οικονομολόγων.

Ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών της Τουλούζης και πρώην σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζακ Ντελπλά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Ευρώπη και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζακ Καϊγιού, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ και ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου Fitch για την Ελλάδα Πολ Ρόουκινς, μίλησαν στην εφημερίδα Real News και απάντησαν σε τρία βασικά ερωτήματα, με διαφορετικές εκτιμήσεις από αυτές του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Οι τέσσερις οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι έτος μερικής σταθεροποίησης της ύφεσης αλλά η ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ μακριά. Η βελτίωση αν υπάρξει θα έρθει απο το 2015 και αυτή θα είναι ανεπαίσθητη για τους έλληνες πολίτες μετά απο την τεράστια συρρίκνωση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Συμφωνούν ακόμη στο ότι η επιστροφή της χώρας στις αγοράς μάλλον ειναι αδύνατη εντός της νέας χρονιάς, τονίζοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί οπώσδηποτε νέο μνημόνιο άλλα και νέες αποφάσεις για το χρέος.

Τέλος, οι τέσσερις οικονομολόγοι συμφωνούν κι ότι το ελληνικό χρέος δεν ειναι βιώσιμο.