Newsroom

Newsroom

Κομισιόν: Εσωτερικό ζήτημα των κρατών η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ

Το πώς θα αποφασίσουν να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν τις πληροφορίες από τη λίστα Λαγκάρντ και τη νέα λίστα της…

xountisΤο πώς θα αποφασίσουν να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν τις πληροφορίες από τη λίστα Λαγκάρντ και τη νέα λίστα της τράπεζας HSBC, με 97 Έλληνες καταθέτες είναι εσωτερικό θέμα των κρατών, απάντησε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα φορολογίας και καταπολέμησης της απάτης, κ. Σεμέτα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Η σχετική συζήτηση έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Χουντής έθεσε το ερώτημα εάν τα στοιχεία της νέας λίστας της HSBC, όπως και αυτά της λίστας Λαγκάρντ μπορούν να διαβιβασθούν νομίμως μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στα πλαίσια των συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών και εάν μετά τη διαβίβαση αυτών των πληροφοριών, τα κράτη μέλη μπορούν νομίμως να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους.
Η απάντηση του κ. Σεμέτα ήταν ότι εναπόκειται στα Κράτη Μέλη να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν αυτές τις πληροφορίες, πως θα τις διαχειριστούν πως θα τις επεξεργαστούν και πως θα εφαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία με σωστό τρόπο. Και δεν θα πρέπει φυσικά να εφαρμόζουν την εθνική τους νομοθεσία κατά παράβαση των κοινοτικών διατάξεων. «Αν διαπιστωθεί τέτοια παράβαση θα επέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά, στο μεταξύ, έχουν τη διακριτική ευχέρεια τα Κράτη Μέλη, από τη στιγμή που εθνικά είναι νομότυπες οι παρεμβάσεις των Κρατών Μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να επέμβει».