Κομισιόν: Εις βάθος έρευνα για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar

Εις βάθος έρευνα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογήσει εάν είναι σύμφωνη με την κοινοτική…

desfa 0

Εις βάθος έρευνα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογήσει εάν είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία περί συγκέντρωσης η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar.

Η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε, ανησυχεί ότι η συναλλαγή δύναται να μειώσει τον ανταγωνισμό στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, διότι μπορεί να επιτρέψει στο συγχωνευόμενο επιχειρηματικό σχήμα να θέσει εμπόδια στους ανταγωνιστές της Socar στην πρόσβασή τους στο δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Η Επιτροπή, συνεχίζει, σκοπεύει να διαβεβαιώσει ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί «τμήμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας», δεν θα πλήξει τον ανταγωνισμό και δεν θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές αερίου για τους έλληνες καταναλωτές.

Η εκκίνηση της εις βάθος έρευνας, τονίζει η Κομισιόν, δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμά της. Η Επιτροπή έχει πια 90 εργάσιμες ημέρες για να λάβει απόφαση, δηλαδή ως τις 23 Μαρτίου 2015.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η αρχική έρευνα αγοράς έδειξε ότι η συγχωνευόμενη οντότητα ενδεχομένως να έχει την ικανότητα και το κίνητρο να πλήξει τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας εμπόδια στη χονδρική πρόσβαση στην αγορά του αερίου.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει διά του περιορισμού της πρόσβασης των ανταγωνιστών του ΔΕΣΦΑ στην ελληνική αγορά αερίου, διά του «στρατηγικού περιορισμού των επενδύσεων σε μελλοντικές επεκτάσεις της χωρητικότητας», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και της διασύνδεσης μεταξύ των δικτύων του TAP και του ΔΕΣΦΑ.

Επιπροσθέτως, τονίζει η Κομισιόν, η συγχωνευόμενη οντότητα θα μπορούσε να περιορίσει τις εισροές αερίου στην Ελλάδα, ελέγχοντας το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου με διακριτικό τρόπο προς όφελος των ποσοτήτων της Socar έναντι των ανταγωνιστών της.

Η αρχική έρευνα, σημειώνεται, έδειχνε ότι η Socar μπορεί να έχει το κίνητρο να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της από την πρόσβαση στο δίκτυό της, διότι θα ήταν επικερδέστερο για αυτή.

Επιπλέον, συνεχίζει, το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα ήταν ικανό να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. «Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των υφιστάμενων και των δυνητικών προμηθευτών και την ποσότητα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τους καταναλωτές» σημειώνει η Επιτροπή.

Με την εις βάθος έρευνα η Επιτροπή θα καθορίσει εάν επιβεβαιώνονται ή όχι οι αρχικές ανησυχίες για τη συναλλαγή, για την οποία ειδοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου.  

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…