Κωλοτούμπα στην κωλοτούμπα από την κυβέρνηση για δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς

Ανακοίνωσαν επίδομα 800 ευρώ λόγω κορονοϊού. Το πήραν πίσω. Αντέδρασαν οι επαγγελματίες. Επανέρχονται με νέο «κουτσουρεμένο» επίδομα 600 ευρώ αλλά... όχι για τον κορονοϊό!

Αντώνης Ρηγόπουλος 27/03/2020 | 13:12

Με δόξα και τιμή αναγγέλλεται από το πρωί από τα συστημικά ΜΜΕ το «νέο επίδομα» της κυβέρνησης ύψους 600 ευρώ για δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς, το οποίο μάλιστα θα «μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων» και όχι ως αποζημίωση για τον κορονοϊό.

Η σπασμωδική κυβερνητική απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί να βρήκε πρόθυμα αρκετά μέσα ενημέρωσης να την προβάλουν ως νέα παροχή της κυβέρνησης, όμως η πραγματικότητα απέχει σημαντικά από την παραπάνω περιγραφή.

Συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί ότι το επίδομα των 800 ευρώ που θα δοθεί σε χιλιάδες εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους αφορά την απότομη εκμηδένιση των εσόδων τους λόγω του lockdown που προκάλεσε ο κορονοϊός. Οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι γιατροί είχαν μάλιστα ενταχθεί στο συγκεκριμένο επίδομα πριν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση για τις περιπτώσεις τους, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Όμως, η σημερινή κίνηση με το επίδομα των 600€, τελικά φαίνεται να ρίχνει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά αντί να αμβλύνει τις αντιδράσεις, αφού ακόμη και αυτό το «κουτσουρεμένο» 600άρι που αναγγέλλει δεν αποτελεί αποζημίωση για τις συνέπειες του κορονοϊού, αλλά αντιθέτως επίδομα «επιστημονικής κατάρτισης» το οποίο θα λάβουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες με την προϋπόθεση να κάνουν... μαθήματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το πρόγραμμα συνολικά θα είναι ύψους 180 εκατ. ευρώ και θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο. 

Μόνο που παραμένει ένα ακόμη ερώτημα σχετικό με το πόσα χρήματα από αυτά θα φτάσουν τελικά στους επαγγελματίες και πόσο θα δοθεί σε ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σχετικές εκπαιδεύσεις. 

Το σχετικό απόσπασμα βρίσκεται στο 2.20 το ηχητικού. 

Ήδη οι αντιδράσεις των επαγγελματιών πάντως είναι έντονες αν και παραμένουν σε μεμονωμένο επίπεδο και δεν έχουν γίνει ακόμη συλλογικές.