Newsroom

Newsroom

Κολομβία: Γενναία μεταρρύθμιση που αυξάνει τους φόρους για τους πλουσιότερους

«Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες, μιλάμε για τη φορολόγηση των πλουσιότερων στρωμάτων του πληθυσμού για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και επενδύσεις προς όφελος των φτωχότερων ανθρώπων στη χώρα»

Screenshot 4 13

Το κοινοβούλιο της Κολομβίας ενέκρινε χθες Πέμπτη φορολογική μεταρρύθμιση που προβλέπει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για τους πιο πλούσιους και επίσης υψηλότερη φορολόγηση των κερδών του πετρελαϊκού τομέα, εμβληματική υπόσχεση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά.

Το σχέδιο νόμου, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Γερουσία και τη Βουλή, εγκρίθηκε διαδοχικά από τα δυο σώματα προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Πράδα.

«Η κυβέρνηση της αλλαγής προσφέρει στη χώρα μια προοδευτική και δίκαιη μεταρρύθμιση που θα μας οδηγήσει στον δρόμο της πλήρους ειρήνης και της ισότητας», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο κ. Πράδα, ο οποίος είναι επίσης κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο νέος νόμος είναι πλέον «έτοιμος να υπογραφτεί» από τον πρόεδρο Πέτρο για να τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε.

Προβλέπει επιπρόσθετα έσοδα 20 τρισεκ. πέσος (4 δισεκ. δολαρίων) το 2023, ή με άλλα λόγια 1,7% του ΑΕΠ, τα οποία σκοπός είναι να διατεθούν για κοινωνικές επενδύσεις, και 23 τρισεκ. πέσος το 2026.

Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να τερματίσει «την ακινησία της ανισορροπίας που κάνει την Κολομβία μια από τις δέκα πιο άνισες χώρες του πλανήτη», εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

«Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες, μιλάμε για τη φορολόγηση των πλουσιότερων στρωμάτων του πληθυσμού για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και επενδύσεις προς όφελος των φτωχότερων ανθρώπων στη χώρα», σχολίασε ο κ. Πέτρο, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια τελετής των ενόπλων δυνάμεων.

Το κοινοβούλιο έδειξε πως μπορεί να δρα υπέρ «αυτών που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, που εξελέγη τον Ιούνιο και ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος βλέπει σε αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση έναν «δρόμο προς τη δικαιοσύνη».

Η μεταρρύθμιση προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για όσους έχουν μηνιαία εισοδήματα δέκα και πάνω φορές υψηλότερα από τον κατώτερο μισθό (200 δολάρια). Δεν αφορά «το 98% των πολιτών», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών.

Επιβάλλει επίσης υψηλότερους φόρους στα κέρδη του πετρελαϊκού τομέα (+15%), αυτού των μεταλλείων και των ορυχείων (+10% στα ορυχεία άνθρακα) και αυτού της ενέργειας. Προβλέπονται νέα φορολογικά έσοδα 11 τρισεκ. πέσος από αυτούς τους τομείς.

Τυχερά παιγνίδια και πλαστικές σακούλες

Ο κ. Πέτρο είχε μετατρέψει το ζήτημα αυτό σε πολιτικό άρμα μάχης του, καθώς επαναλαμβάνει ότι σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα σε ενεργειακή μετάβαση και μεγάλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το κείμενο έγινε αντικείμενο μακρού μπραντεφέρ με τους επιχειρηματίες και τους εργοδότες στην Κολομβία, που ερίζουν ότι απειλεί τη βιωσιμότητα ειδικά του πετρελαϊκού τομέα (σε αυτόν αντιστοιχεί το 57% των εξαγωγών της χώρας).

Η αρχική εκδοχή του προέβλεπε να συγκεντρωθούν 25 τρισεκ. πέσος, όμως η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Η εφαρμογή νέων φόρων στα ζαχαρούχα ποτά και στα κατεργασμένα τρόφιμα (10%) αναβλήθηκε έτσι ως τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2023 και μειώθηκαν υπό την πίεση των επιχειρήσεων του τομέα. Οι τελευταίες αντέτειναν πως οι φόροι θα επιδείνωναν τον πληθωρισμό, οποίος έφθασε το 12,2% σε ετήσια βάση, με άλλα λόγια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, τα λουκάνικα και τα ζυμαρικά δεν θα φορολογηθούν περισσότερο, φρόντισε να διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα πως «οι καταναλωτικές συνήθειες θα αλλάξουν και ότι οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα (σ.σ. τα κατεργασμένα τρόφιμα) θα αρχίσουν να παράγουν πιο υγιεινά».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω στην αύξηση της φορολογίας των υψηλότερων συντάξεων.

Σχεδιάζει εξάλλου να επιβάλει ποινές φυλάκισης για τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο από βεβαιωμένους φόρους που ξεπερνούν τα 20.000 δολάρια. Οι ποινές δεν θα εφαρμόζονται παρά μόνο σε όσους φοροδιαφεύγουν πάνω από τρεις φορές.

Η φοροδιαφυγή παραμένει «μια από τις μεγαλύτερες πληγές του συστήματος της Κολομβίας», αποτελεί «προφανή αδικία» για όσους φορολογούμενους πληρώνουν τις οφειλές τους, αναγνώρισε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση εξάλλου καταργεί φοροαπαλλαγές που προσέφερε στον ιδιωτικό τομέα από τον τέως πρόεδρο, τον δεξιό Ιβάν Ντούκε, και ορίζει νέους φόρους για τις μεταβιβάσεις μεγάλης ακίνητης περιουσίας (άνω των 150.000 δολαρίων). Θα φορολογούνται επίσης τα κέρδη από τυχερά παιγνίδια.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ακόμη νέα τέλη στα καύσιμα και στα πλαστικά μιας χρήσης. Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Ντέμη Γεωργίου 3

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου της πρώην παίκτριας του Masterchef Ντέμης Γεωργίου, μόλις…

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

6075581

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα από αύριο…