Newsroom

Newsroom

Κολομβία: Συνελήφθη ο Νο1 καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών

Ο πλέον καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών της Κολομβίας, ο Ντάριο Αντόνιο Ούσουγα, επίσης γνωστός ως «Οτονιέλ», συνελήφθη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κολομβιανή κυβέρνηση.  

0564e09c8731ba03a2bfd337aa83f692

Στα «δίχτυα» της αστυνομίας έπεσε ο Νο1 καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών της Κολομβίας και αρχηγός της μεγαλύτερης εγκληματικής συμμορίας της χώρας, ο οποίος διέφευγε της σύλληψης για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο λόγος για τον Ντάιρο Αντόνιο Ουσούγκα, γνωστό περισσότερο ως Οτονιέλ, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από κοινή επιχείρηση του στρατού, της αεροπορίας και της αστυνομίας το Σάββατο.

Η κυβέρνηση είχε προσφέρει αμοιβή 800.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με το πού βρισκόταν, ενώ οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ντούκουε, παρομοίασε τη σύλληψη του Οτονιέλ με τη σύλληψη του Πάμπλο Εσκομπάρ πριν από τρεις δεκαετίες. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα κατά της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα μας αυτόν τον αιώνα», είπε σε τηλεοπτικό μήνυμα ο πρόεδρος. «Αυτό το χτύπημα είναι συγκρίσιμο μόνο με την πτώση του Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1990», πρόσθεσε.

Ο Οτονιέλ συνελήφθη στο αγροτικό του κρησφύγετο στην επαρχία της Αντιοχείας στη βορειοδυτική Κολομβία, κοντά στα σύνορα με τον Παναμά. Ενώ συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες της επιχείρησης εξακολουθούν να εμφανίζονται, ο πρόεδρος είπε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας κυκλοφόρησαν αργότερα μια φωτογραφία που δείχνει τους στρατιώτες της να κρατούν τον Οτονιέλ ενώ φορά χειροπέδες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μεγάλεις επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες αξιωματικοί, για τη σύλληψη του 50χρονου, αλλά μέχρι τώρα καμία δεν ήταν επιτυχής.

Ο Ουσούγκα είναι ο φερόμενος επικεφαλής της συμμορίας Clan del Golfo, του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών, η στρατιά δολοφόνων του οποίου έχει σπείρει τον τρόμο σε μεγάλο μέρος της βόρειας Κολομβίας για να αποκτήσει τον έλεγχο των μεγάλων οδών εμπορίου κοκαΐνης μέσα από πυκνές ζούγκλες βόρεια προς την Κεντρική Αμερική και προς τις ΗΠΑ.

Αυτός και ο αδερφός του, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια επιδρομή το 2012, ξεκίνησαν στην πλέον ανενεργή αριστερή αντάρτικη ομάδα γνωστή ως Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και στη συνέχεια άλλαξαν πλευρά και ενώθηκαν με τους εχθρούς των ανταρτών στο πεδίο της μάχης, μια δεξιά παραστρατιωτική ομάδα.

Ο Ουσούγκα αρνήθηκε να αφοπλιστεί όταν αυτή η πολιτοφυλακή υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με την κυβέρνηση το 2006, αντ’ αυτού διείσδυσε ακόμα πιο βαθιά στον εγκληματικό υπόκοσμο της Κολομβίας και εγκαινίασε επιχειρήσεις στη στρατηγική περιοχή του Κόλπου της Ουράμπα στη βόρεια Κολομβία, έναν σημαντικό διάδρομο ναρκωτικών που περιβάλλεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική θάλασσα.

Υπόλογος στην αμερικανική δικαιοσύνη βρέθηκε για πρώτη φορά το 2009, οπότε κατηγορήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για ναρκωτικά και παροχή βοήθειας σε μια ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αργότερα, ομοσπονδιακά δικαστήρια του Μπρούκλιν και του Μαϊάμι τον κατηγόρησαν ότι εισήγαγε στις ΗΠΑ τουλάχιστον 73 τόνους κοκαΐνης μεταξύ 2003 και 2014 μέσω χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Γουατεμάλα, το Μεξικό, ο Παναμάς και η Ονδούρα.

Η γη που είναι αφιερωμένη στην παραγωγή κόκας -το ακατέργαστο συστατικό της κοκαΐνης- αυξήθηκε 16% πέρυσι στα 245.000 στρέμματα, ένα επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ και δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο δεκαετίες προσπαθειών εκρίζωσης από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Λευκού Οίκου.
 

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης