ΔΧ

Δημήτρης Χρήστου

Κολομβία σε όλα

Η τέταρτη εξουσία, όπως θεωρούνται τα ΜΜΕ, βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των εφοπλιστικών οικογενειών που προστατεύουν φανατικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη

mme 1

Με ταχείς ρυθμούς καταργούνται όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές και πλέον ελέγχονται ασφυκτικά από την κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνει το αυταρχικό πλαίσιο για να κυριαρχήσει με μαζική χειραγώγηση και να περιορίσει κάθε πιθανότητα νέας «αριστερής παρένθεσης».

Η τέταρτη εξουσία, όπως θεωρούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των εφοπλιστικών οικογενειών (Βαρδινογιάννηδες, Αλαφούζοι, Κυριακού, Μαρινάκης) που προστατεύουν, ως χορηγοί, φανατικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις ανησυχίες της, καθώς η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην 70ή θέση(!) του πίνακα αξιολόγησης της ελευθερίας του Τύπου που ανανεώνουν κάθε χρόνο οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν κατά παράβαση όλων των κανόνων περί ολιγοπωλίων, που ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης είναι κρίσιμοι για την ποιότητα όχι μόνο της ενημέρωσης, αλλά και της ίδιας τη δημοκρατίας.

Άδεια για τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας μέσω των δημόσιων συχνοτήτων δεν μπορεί να δίδεται χωρίς αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά την ενημέρωση.  Όποιος θέλει να κάνει ό,τι τον συμφέρει και λογαριασμό να μην δίνει μπορεί να στήσει μόνο συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπως έκανε ο Μέρντοχ με το FOX News στις ΗΠΑ.

Στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, στην ενημέρωση κυριαρχούν τα δημοσίου συμφέροντος κανάλια. Οι άδειες στον ιδιωτικό τομέα είναι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, θεματικές. Στην Ελλάδα η δημόσια τηλεόραση κατέληξε ουραγός και υπόδουλη στην πολιτική εξουσία, καθώς κομματικοί υπάλληλοι ανέλαβαν τη διεύθυνσή της. Για φανταστείτε τον Μπόρις Τζόνσον να διορίζει πρόεδρο στο BBC τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του κόμματος!

Για να λειτουργήσουν όμως οι κανόνες, απαιτείται η Αρχή (ΕΣΡ) που είναι υποχρεωμένη να ασκεί τον έλεγχο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, υπόλογη στο Κοινοβούλιο και να έχει τις υποδομές και το στελεχικό δυναμικό για τα καθήκοντά της εντοπίζοντας τις εκτροπές.

Στην Ελλάδα δυστυχώς όλα μπορούν να γίνουν, και μάλιστα χωρίς κόστος. Κι όταν υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα συνεπειών, κατασκευάζονται νόμοι που απαλλάσσουν τους ασκούντες δημόσιο λειτούργημα από κάθε πιθανή παρανομία! Δεν είμαστε Κολομβία μόνο στο έγκλημα, στα ναρκωτικά, στον τζόγο και στην πορνεία…

Πηγή: Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr