Newsroom

Newsroom

Κολομβία: Προεκλογικό debate με… δικαστική εντολή

Ο εκκεντρικός μεγιστάνα των ακινήτων Ροδόλφο Ερνάντες αρνείται εδώ και εβδομάδες να συμμετάσχει σε απευθείας διάλογο με τον αντίπαλό του, τον αριστερό γερουσιαστή Γουστάβο Πέτρο

AP22164626051264

Η κολομβιανή δικαιοσύνη έδωσε χθες Τετάρτη εντολή να διεξαχθεί τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή στην Κολομβία, του αριστερού γερουσιαστή Γουστάβο Πέτρο και του εκκεντρικού μεγιστάνα των ακινήτων Ροδόλφο Ερνάντες, καθώς ο τελευταίος αρνείται εδώ και εβδομάδες να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε απευθείας διάλογο με τον αντίπαλό του.

Στην απόφασή του, δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπογοτά διέταξε τους δύο υποψήφιους να «προγραμματίσουν από κοινού σε μεγάλο μέσο ενημέρωσης τη διεξαγωγή προεκλογικού ντιμπέιτ» το αργότερο ως σήμερα Πέμπτη 16η Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε την προσφυγή συλλογικότητας δικηγόρων, προσκείμενων στον κ. Πέτρο, που αξίωσαν ο κ. Ερνάντες να απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα του αντιπάλου του να συζητήσουν δημόσια τα προγράμματά τους.

«Οι τηλεμαχίες των υποψήφιων για την προεδρία (…) θεωρούνται δικαίωμα κάθε υποψήφιου για να παρουσιάσει τις ιδέες του, αλλά ταυτόχρονα και καθήκον προς το κοινωνικό σώμα», ανέφερε το δικαστήριο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Ερνάντες, που έκανε την έκπληξη του πρώτου γύρου την 29η Μαΐου, αρνείται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε τηλεμαχία, καθώς θεωρεί ότι οι τηλεοπτικές συζητήσεις αυτές το μόνο που κάνουν είναι να «πολώνουν» και να προκαλούν «μίσος».

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην υπόσχεση πως θα αγωνιστεί κατά της διαφθοράς, απευθύνεται στους συμπολίτες του βασικά μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αντίπαλός του τον καλεί ακατάπαυστα τις τελευταίες ημέρες να συμφωνήσει να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο. «Είμαι έτοιμος», σχολίασε χθες ο κ. Πέτρο, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Η εκστρατεία του κ. Ερνάντες δεν έχει αντιδράσει ακόμη.

Ο 77χρονος εκκεντρικός επιχειρηματίας, χωρίς αποκρυσταλλωμένη ιδεολογία ούτε κόμμα, και ο 62χρονος γερουσιαστής, άλλοτε αντάρτης που μετατράπηκε σε σοσιαλδημοκράτη, φέρονται κατά τις δημοσκοπήσεις να οδεύουν να δώσουν μάχη στήθος με στήθος στον δεύτερο γύρο.

Ήδη σκληρή, η προεκλογική εκστρατεία μετατράπηκε τις τελευταίες ημέρες σε κάτι σαν αγώνα πυγμαχίας με πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση, με ανταλλαγή κατηγοριών κάθε λογής, αμοιβαίες προσβολές και ούτω καθεξής.

Η ατμόσφαιρα αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχίες πως μπορεί να υπάρξουν εντάσεις στη χώρα μετά τις εκλογές.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε (δεξιά) συναντήθηκε προχθές Τρίτη με πολλούς υπουργούς του για να συζητηθούν οι «ύστατες λεπτομέρειες» για την ασφάλεια της διαδικασίας. Προβλέπεται να αναπτυχθούν «320.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε όλη τη χώρα» και «η κυβέρνηση θα εγγυηθεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα γίνει σεβαστό» τόνισε ο αρχηγός του κράτους, που θα παραδώσει την εξουσία στον διάδοχό του τον Αύγουστο.

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…