Κόλαφος οι μαρτυρίες των Ελλήνων δημοσιογράφων στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις

Στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου κατέθεσαν Έλληνες δημοσιογράφοι μιλώντας για την εμπειρία τους ως στόχοι παρακολούθησης.

sigmund QuusekRfTI8 unsplash 8 1280x853 1

Στην εξεταστική επιτροπή spyware (κατασκοπευτικό λογισμικό) του Κοινοβουλίου κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη ακρόαση έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, οι Έλληνες δημοσιογράφοι που έγιναν στόχος υποκλοπών.

Στο πρώτο μέρος της ακρόασης, οι ευρωβουλευτές άκουσαν μαρτυρίες από Έλληνες δημοσιογράφους οι οποίοι είτε έχουν στοχοποιηθεί με κατασκοπευτικό λογισμικό, είτε έχουν διερευνήσει υποθέσεις παρακολούθησης.

Ο Θανάσης Κουκάκης και ο Σταύρος Μαλιχούδης υποστήριξαν ότι η δημοσιογραφική τους δουλειά οδήγησε στη στοχοποίησή τους.

Ο κ. Κουκάκης σημείωσε ότι η παρακολούθησή του δεν θα είχε αξιολογηθεί σωστά χωρίς την εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για το Pegasus και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα τηλέφωνα των ευρωβουλευτών, γεγονός που αποκάλυψε ότι το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη είχε τεθεί επίσης στο στόχαστρο. Ο κ. Μαλιχούδης από την πλευρά του σημείωσε ότι κατά την περίοδο της παρακολούθησής του είχε ξεκινήσει συνομιλίες για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων για προσφυγικά θέματα, με αποτέλεσμα να έχουν αποκαλυφθεί πιθανώς ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με δημοσιογράφους και σε άλλες χώρες.

Η Ελίζα Τριανταφύλλου μίλησε για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ελλάδα. Η κα Τριανταφύλλου διαπίστωσε ότι οι επίσημες έρευνες για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής φαινόταν να προχωρούν αργά, ενώ οι έρευνες για διαρροές στα μέσα ενημέρωσης προχώρησαν πολύ πιο γρήγορα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι απαιτούνται αξιόπιστες έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας παροχής κατασκοπευτικού λογισμικού Intellexa.

Μάλιστα αποκάλυψαν ότι τα ελληνικά ΜΜΕ , έγραψαν ότι τα αρχεία της παρακολούθησης του Κουκάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, έχουν καταστραφεί

Απαιτούνται ταχύτερες έρευνες, λένε οι ευρωβουλευτές και αναρωτούνται εάν η Ελλάδα οδεύει σε αυταρχική κατεύθυνση

Στο δεύτερο μέρος της ακρόασης, οι ευρωβουλευτές άκουσαν εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για τους  τους Αθανάσιο Στάβερη (Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) ,Πάνο Αλεξανδρή (Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης) και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο

Οι ευρωβουλευτές, αφού άκουσαν του Έλληνες αξιωματούχους,  τόνισαν την ανάγκη να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρείες spyware, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων.

Τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης. Αναρωτήθηκαν επίσης εάν η Ελλάδα οδεύει σε αυταρχική κατεύθυνση, με τους προσκεκλημένους να αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι έχουν βιώσει αρνητικό κλίμα όταν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με αναφορές για φακέλους της Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών που έχουν καταστραφεί παράνομα και τόνισαν τις ευθύνες των αρχών προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία δεδομένων (GDPR).

Βαθιά απογοητευτική η εμφάνιση των δύο κυβερνητικών στελεχών στην ακρόαση

Από την μεριά του ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, ανέφερε με δηλώσεις του ότι «η εμφάνιση των δύο κυβερνητικών στελεχών στην ακρόαση ήταν βαθιά απογοητευτική. Αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, ενήργησαν σαν να μην αναγνωρίζουν την υποχρέωσή τους για λογοδοσία και κάποια στιγμή αμφισβήτησαν ακόμη και αν υπάρχει πραγματικό ζήτημα με την κρατική παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ελλάδα», σημείωσε ο Μαλιχούδης στο BIRN.

«Είναι ντροπιαστικό για τους εκπροσώπους των κρατών που οι ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα απάντησαν γελώντας ανοιχτά στις δηλώσεις τους», πρόσθεσε.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…