"Κόλαφος" ο Πολάκης για το ΚΕΕΛΠΝΟ: Ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε, να "γλεντήσουμε παρέα"

Για αύριο, Τέταρτη 2 Αυγούστου ορίστηκε η συνέχιση της πολύκροτης δίκης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη με τη Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα. Η δίκη θα συνεχιστεί με την απολογία του δημοσιογράφου και τις αγορεύσεις των συνηγόρων και των δυο πλευρών.

NewsRoom 01/08/2017 | 11:12

Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη.

Ο κ. Πολάκης κατά την κατάθεσή του προχώρησε σε αποκαλύψεις για το χώρο της Υγείας για τον οποίο, όπως τόνισε, διενεργείται αυτήν τη στιγμή Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο δημοσιεύματα του Hot Doc για τις σχέσεις της με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το γεγονός ότι «βάφτισαν» τον καρκίνο κολλητικό ώστε η εταιρία της να πάρει διαφημιστικό έργο του Κέντρου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης, το συγκεκριμένο έργο που ανέλαβε η εταιρία της συζύγου του Κεντρικού Τραπεζίτη να υλοποιήσει από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αποτελεί μονάχα ένα «στιγμιότυπο» του τεράστιου πάρτι που γινόταν επί χρόνια στο Κέντρο.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, στο ΚΕΕΛΠΝΟ γινότανε το «μάλε-βράσε... Γλεντούσανε παρέα...».

«Το βασικό εδώ - είπε ο κ. Πολάκης- με αυτή τη σύμβαση αλλά και κάποιες άλλες είναι ότι επρόκειτο για μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα που δεν έπρεπε να πληρωθούν και χρυσοπληρώθηκαν, δόθηκαν εκατομμύρια. Μα να κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ καμπάνια για τις κακοήθειες ενώ ασχολείτο με τα λοιμώδη νοσήματα;» είπε στο δικαστήριο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον τόπο», τόνισε ο κ. Πολάκης. «Ταΐζαμε στόματα για να μας παίζουν.... Σ' αυτήν την χώρα είμαστε μόνο δέκα εκατομμύρια κόσμος, γνωριζόμαστε... όλες αυτές οι δράσεις στήθηκαν για να τις πάρουν κάποιοι, να πάρουν έναν σκασμό λεφτά, φαίνεται από την επαναληψιμότητα με την οποία γινόταν... κι όλα τ' άλλα είναι υψηλή κουλτούρα»...

Μεταξύ των άλλων ο Παύλος Πολάκης ρώτησε στο δικαστήριο: «Ξέρετε πόσες βίλες στα βόρεια προάστια έχουν φτιαχτεί με λεφτά του ΚΕΕΛΠΝΟ;» Για να προσθέσει ο Κώστας Βαξεβάνης, «Και πόσες εφημερίδες».

Η κατάθεση Πολάκη

Παύλος Πολάκης: Με την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Οκτώβριο του 2015 δώσαμε εντολή στους επιθεωρητές να επιταχύνουν τους ελέγχους που είχαν ξεκινήσει, ο συγκεκριμένος για το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2015 με εντολή Κουρουπλή. Βοούσε ο τόπος ότι υπήρχε μεγάλο απόστημα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος διαπλοκής και διαφθοράς. Τον Οκτώβριο του 2015 κατατέθηκε το πόρισμα... οι πρώτες έντεκα σελίδες αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ελεγκτές για να συλλέξουν τα στοιχεία για το πάρτυ της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος... στους τρόπους που χρησιμοποίησε η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ για να μην δώσει τα έγγραφα...

Στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδοτήθηκε με ένα διαγωνισμό η συγκεκριμένη δράση που κατακυρώθηκε σε δύο εταιρείας μαζί, η μια της κας Νικολοπούλου... Στο πόρισμα που πήγε στον εισαγγελία γίνεται λόγος για το αν δικαιούτο το ΚΕΕΛΠΝΟ να χρηματοδοτήσει τέτοια δράση για τον καρκίνο καθώς δεν ανήκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και των ασθενειών με τις οποίες εμπλέκεται. Έγινε και παράταση της λήξης της προθεσμίας του διαγωνισμού με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις για τους όρους... δεν είχε και σαν όρο αν ελέγχετο κάποιος από τους συμμετέχοντες αν ελέγχετο για κάποια παλιά καταδίκη που θα μπορούσε να τον αποκλείσει από τον διαγωνισμό. Το σημαντικότερο από όλα ήταν ότι επρόκειτο για μήνυμα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούσε την υγεία και ο νομοθέτης έχει προβλέψει τον μη περιορισμό από τα ΜΜΕ. Μπορείς να τα επαναλάβεις όσες φορές θες. Δεν έκαναν καν αίτημα στο ΕΣΡ για να πάρει άδεια να προβάλει αυτά τα μηνύματα δωρεάν κι έτσι έγινε τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος, πολλά εκατομμύρια. Δεν μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία κι αν αυτά που λένε ότι προβλήθηκαν, ότι όντως προβλήθηκαν». 

Πρόεδρος: Εσείς το έχετε διαβάσει το πόρισμα.

Πολάκης: Καταλογίζει ευθύνες στα διοικητικά συμβούλια εκείνης της περιόδου σε όλα τα στελέχη. Περιγράφει και καταλογίζει σε ότι αφορά τις εταιρείες που ανέλαβαν ότι δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ ενδιάμεσο. Αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει τσάμπα, να διαπραγματευθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ απευθείας με τα κανάλια. Το διαβιβάσαμε στην εισαγγελία διαφθοράς από τον Γενάρη του 2016 κι επειδή βλέπαμε ότι δεν προχωρούσε κάναμε κι ερώτημα.... για τιμολόγια άνω των 30.000 το κόστος έφτασε το 1,8 ... εγώ όπως είχα την υποχρέωση ρώτησα την εισαγγελία διαφθοράς και είπε ότι το κομμάτι που αφορούσε τη δικαστική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης -τη συγκεκριμένη σύμβαση- δεν είχε προχωρήσει γιατί έψαχνε να βρει το χαρτί με την απόφαση του ΔΣ που κατακύρωνε τον διαγωνισμό στις συγκεκριμένες εταιρείες, και το έψαχνε ένα χρόνο ...

Δεν υπήρχε πουθενά το κριτήριο της επιλογής, το πόρισμα είναι καταπέλτης. Και οι δυο πέτρες αλέθουν σωστά, όπως λένε στα χωριά μου, με τη μια μόνο δεν κάνεις δουλειά, εδώ το στήσαν, πως αλλιώς να το πω... Αυτό ήταν το μόνιμο μοτίβο του ΚΕΕΛΠΝΟ με επικεφαλής τον Παπαδημητρίου που είναι ο θεματοφύλακας της σαπίλας που τον είχαν αφήσει να κάνει ότι ήθελε... λειτουργούσε μηχανισμός διάχυσης μαύρου χρήματος και εξαγοράς ΜΜΕ, πλήρωνε για μια μια δημοσίευση σε εβδομαδιαία εφημερίδα 20.000 ευρώ για να δημοσιεύσει άρθρο για την πολιομυελίτιδα στη Συρία, μετά από δέκα ημέρες σε ίδια έντυπο του ίδιου ομίλου για το ίδιο άρθρο χωρίς τη Συρία έδωσε πάλι λεφτά.

Γίνονταν Προσλήψεις για τρεις μήνες για επικοινωνιακή πολιτική, αμοιβή 20.000 ευρώ ...κι έγινε και προσπάθεια να επεκταθεί κι αυτό αλλά δεν προχώρησε...

Το βασικό εδώ με αυτή τη σύμβαση και κάποιες άλλες είναι ότι επρόκειτο για μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα που δεν έπρεπε να πληρωθούν και χρυσοπληρώθηκαν.

Πρόεδρος: Μπορεί η εταιρία να ξέρει αν αυτός που προκήρυξε τον διαγωνισμό είχε την αρμοδιότητα.

Πολάκης: Σ' αυτήν την χώρα είμαστε μόνο δέκα εκατομμύρια κόσμος, γνωριζόμαστε... Όλες αυτές οι δράσεις στήθηκαν για να τις πάρουν κάποιοι, φαίνεται από την επαναληψιμότητα με την οποία γινόταν, έπαιρναν ένα σκασμό λεφτά... έδιναν είκοσι, πενήντα χιλιάδες, για μπάνερ των 200 ευρώ σε σαίτ της επαρχίας... μαζί το στήνανε... υπήρχε κι αντίστοιχη ιστορία με τον ΕΟΦ που είχε αναλάβει επίσης παλιότερα η κα Νικολοπούλου... Ο κ. Βαξεβάνης το ψάχνει πολύ, είναι γνωστός δημοσιογράφος

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι δεν λέει κάτι το ψευδές το δημοσίευμα.

Πολάκης: Κανένα ψεύδος. Όσα λέει υπάρχουν στο πόρισμα των ελεγκτών. Σήμερα έχει πει στο δημόσιο λογιστικό το ΚΕΕΛΠΝΟ και δίνει και συγκεκριμένο απολογισμό...

Πρόεδρος: Είχε η κα Νικολοπούλου κάποια ιδιαίτερη σχέση με τους διοικούντες;

Πολάκης: Επειδή μ' αρέσει να τα λέω με το όνομα τους, η κα Κρεμαστινού που ήταν τότε πρόεδρος είναι η σύζυγος Κρεμαστινού, η Νικολοπουλου είναι η σύζυγος του Στουρνάρα, τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον τόπο. Έχει εξαίρετους επιστήμονες το ΚΕΕΛΠΝΟ, την ουσία του μηνύματος δεν την περνάει ο διαφημιστής αλλά εδώ ταΐζαμε στόματα για να μας παίζουν...

Εισαγγελέας: Τι είναι το επιλήψιμο εδώ; Ότι θα μπορούσε να είχε γίνει δωρεάν αυτή καμπάνια;

Πολάκης: Όλα είναι επιλήψιμα εδώ... Η ουσία είναι ότι αυτό το πρόγραμμα και άλλα δύο στήθηκαν για να πάρουν κάποιοι λεφτά... Όλα τα άλλα είναι... υψηλή κουλτούρα... Ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μην δώσετε, για να "γλεντήσουμε παρέα".

Εδώ, για μια υπογραφή κοντεύει να μην γίνει έργο 7,5 εκατομμυρίων, και στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρακάμπτονταν. Όλα... στήθηκαν. Γίνεται ότι θες να γίνει κι ότι επιλέγεις να γίνει...

Πολάκης: Ξέρετε πόσες βίλες στα βόρεια προάστια έχουν φτιαχτεί με λεφτά του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Βαξεβάνης: Και πόσες εφημερίδες 

Πρόεδρος: Θα μπορούσε κάποια αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ή του ΚΕΕΛΠΝΟ να οργανώσει μόνο του το κείμενο της διαφήμισης;

Πολάκης: Ο διαφημιστής θα φτιάξει την ουσία του μηνύματος; Θα του κάνει τις κορδέλες . Την ουσία του μηνύματος τη γράφει ο υγειονομικός επιστήμονας. Αυτός ξέρει τι θα περιέχει το μήνυμα. Ο διαφημιστής βάζει τα χρώματα.

Προεδρος: Οργανώθηκαν και δράσεις σε άλλες πόλεις; Εκδηλώσεις;

Πολάκης: Έτσι λένε. Διότι επί του πρακτέου δεν υπάρχει απόδειξη.

Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να τα οργανώσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου;

Σε αυτό το σημείο ο Παύλος Πολάκης έφερε προς το Δικαστήριο ένα χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων δράσεων στην Κρήτη και στην Νάξο. Επρόκειτο όπως είπε, για δράσεις που αφορούσαν την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού και τις αναλάμβαναν εξολοκλήρου ομάδες της περιφέρειας, δημόσιες.

Σε αυτό το σημείο ξεκίνησαν οι ερωτήσεις του Εισαγγελέα προς το μάρτυρα. Ο κ. Πολάκης στις ερωτήσεις απάντησε με χαρακτηριστικά αποσπάσματα της Έκθεσης των Επιθεωρητών Υγείας που αναφέρονται στο επίμαχο έργο που ανέλαβε η εταιρία της κας Νικολοπούλου από το οποίο εισέπραξε χιλιάδες ευρώ. Όπως τόνισε, δεν υπήρχαν πρακτικά αξιολόγησης των προσφορών για το έργο με αποτέλεσμα το κλιμάκιο ελέγχου να μην μπορούσε να αποφανθεί για τη νομιμότητα αυτού ενώ επισήμανε πως για τα μηνύματα του έργου αυτού θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί δωρεάν, στα πλαίσια του Νόμου.

Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα της Έδρας για την ανάθεση του έργου στην εταιρία της κας Στουρνάρα, ο κ. Πολάκης είπε: «Αποφάσισε και το έδωσε». Όπως ανέφερε, αν διαβάσει κανείς το αντικείμενο της σύμβασης που υπεγράφη θα διαπιστώσει πως η περιγραφεί είναι πολύ γενική. «Είναι διαλέγω ό,τι θέλω», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Το πράγμα είναι τόσο χύμα που το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να κάνει την επιλογή όπως γουστάρει και δεν μπορεί να ελεγχθεί για αυτό. Όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει δωρεάν».

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο για την έλλειψη των πρακτικών που αντιμετώπισαν οι Ελεγκτές μήπως ευθυνόταν η κακή οργάνωση ο μάρτυρας είπε: «Όχι. Προφασίζονται αυτό».

Σε αυτό το σημείο ξεκίνησε η εξέταση του μάρτυρα από την Πολιτική Αγωγή.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Είπατε κύριε μάρτυρα πως στα μάτια σας ήταν ήταν βέβαιο πως ήταν στημένοι οι διαγωνισμοί. Από πού συνάγεται;

Πολάκης: Λοιπόν, είπα και πριν και επαναλαμβάνω και τώρα. Είναι ένα στιγμιότυπο μιας διαδικασίας […]και για να βγει συμπέρασμα πρέπει να στηρίζεσαι σε όλη την ιστορία.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Είπατε ότι εσείς αναφορικά με το έργο, πως δεν γνωρίζετε τίποτα άλλο παρά μόνο ότι διαβάζετε σε αυτήν την έκθεση;

Πολάκης: Ενημερώθηκα όταν ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα.

Εν συνεχεία κατά τη συνέχιση της εξέτασης του μάρτυρα, ο συνήγορος της κας Νικολοπούλου ρώτησε για την εγκυρότητα του πορίσματος του ελέγχου των Επιθεωρητών Υγείας για να λάβει την εξής απάντηση: «Είναι το πιο έγκυρο».

Συνήγορος Νικολοπούλου: Αναφέρατε ότι όταν καταχωρήθηκε το έργο ήταν επί διεύθυνσης Κρεμαστινού. Εκείνο το χρονικό διάστημα που έγινε το έργο, η κα Κρεμαστινού, ήταν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Πολάκης: ήταν για ένα μεγάλο διάστημα.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Κατοχυρώθηκε το έργο επί εποχής είπατε, Κρεμαστινού.

Πολάκης: Το πόρισμα γράφει και πολλά άλλα. Για προσπάθεια να επεκταθεί το έργο κλπ. […] Τελικά δεν επεκτάθηκε. Είχαμε αλλαξοβασιλίκια. Άλλαξαν οι διοικήσεις, άλλαξαν οι κυβερνήσεις.

«Ξέρετε πότε υλοποιήθηκε το συγκεκριμένο έργο;», ρώτησε σε έντονο ύφος ο συνήγορος της συζύγου του Κεντρικού Τραπεζίτη με τον κ. Πολάκη να ζητά να πέσει η ένταση. «Σεμνά και χαμηλά», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαι μαθητής».

Σε αυτό το σημείο επενέβη ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης λέγοντας πως επιχειρείται παραπλάνηση του μάρτυρα.

Όπως συνέχισε ο κ. Πολάκης, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2009. «Φτάσαμε μετά το 2010 για να γίνει η επιλογή μετά να υλοποιηθεί».

Ο συνήγορος της Λίνας Νικολοπούλου συνέχισε: Η απόφαση να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο έργο ελήφθη το 2009. Το 2009 γνωρίζατε ποια είναι η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Πολάκης: Εκείνη την περίοδο ήταν το τελείωμα του τεράστιου φαγοποτιού στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Με τι στοιχεία το λέτε;

Πολάκης: Υπάρχουν άλλες έρευνες που είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Παπαδημητρίου ήταν ο διαχρονικός οργανωτής της διακίνησης του μαύρου χρήματος.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Κατά το χρόνο εκτέλεσης, την κατοχύρωση του έργου. Ήταν ίδια η άλλη διοίκηση;

Πολάκης: Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα στιγμιότυπο από μια πλειάδα επεισοδίων.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Η απόφαση για να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο έργο στην ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού την έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ ή κάποια άλλη υπηρεσία;

Πολάκης: Προφανώς την απόφαση τη γενικότερη την παίρνει το υπουργείο υγείας. Προφανώς και ήταν [...]. Για αυτό γίνεται η εξεταστική επιτροπή της υγείας. Εκεί θα λέμε όλη την εικόνα.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Είναι καθαρό; Ή δεν είναι;

Πολάκης: Όλοι εμπλέκονται.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Πως εμπλέκεται η συγκεκριμένη εταιρία;

Στη συνέχεια της εξέτασης του μάρτυρα από την πολιτική αγωγή, απαντώντας στις ερωτήσεις, ο κ. Πολάκης τόνισε πως φέρει γνώσεις της γενικότερης κατάστασης καθώς όντας υπουργός έχει ασκήσει ελέγχους, και διαθέτει δεκάδες, εκατοντάδες έγγραφα και πορίσματα για το «πάρτι» στο χώρα της Υγείας.

Σε ερώτηση του συνηγόρου της κας Νικολοπούλου για το αν με βάση την έκθεση του Ελέγχου των Επιθεωρητών Υγείας προκύπτει πως τελικώς η αναρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τα μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεγνώσθη συγκεκριμένο απόσπασμα από το πόρισμα. Σε αυτό αναφέρεται πως οι αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ περιοριζόταν στα επιδημικά και επομένως το έργο τίθεται εν αμφιβόλω.

Πάντως, η πολική αγωγή εξέφρασε ακόμα και ενόχληση από την παρουσία του κ. Πολάκη ως μάρτυρα υπεράσπισης του Κώστας Βαξεβάνη, στη δίκη του δημοσιογράφου με την κα Στουρνάρα.

«Δεν έχει ξαναγίνει», είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για να λάβει την απάντηση από τον Γιάννη Μαντζουράνη :

«Προφανώς δεν έχετε πάει σε αρκετές τέτοιες δίκες... ο Άδωνις είναι συνέχεια στα δικαστήρια ....»

Επί της ουσίας της υπόθεσης ο κ. Πολάκης συνεχίζοντας την κατάθεση του υποστήριξε: 

Πολάκης: «Ενδεικτικό είναι επίσης είναι ότι όταν έγινε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών δεν πήγαν αυτοί που είχαν κάνει τα χαρτιά...».

Μαντζουρανης: Πήγε μόνο ένας.

Πρόεδρος: Έλεγχος έγινε μετά;

Πολάκης: Δεν ξέρω, δεν μας έδωσαν τα χαρτιά. Σήμερα ελέγχονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά κι ορισμένοι έχουν απολυθεί κιόλας.

Πολιτική αγωγή: Διενεργήθηκε έλεγχος κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου;

Πολάκης: Θεωρητικά  θα έπρεπε, αλλά δεν συνάγεται από πουθενά.

Πολιτική αγωγή:Ποιος είναι  αρμόδιος για τον έλεγχο;

Πολάκης: Κατ΄ αρχήν το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πολιτική αγωγή: θα ελέγξει το ΚΕΕΛΠΝΟ τον εαυτό του;

Πολάκης : Είναι σαν να μου λέτε ότι ένα νοσοκομείο που κάνει ένα έργο αναβάθμισης εξοπλισμού που θα αναθέσει σε μια εταιρεία δεν θα ελέγξει τον εργολάβο... 

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο κ. Πολάκης, υποστήριξε:

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ δεν είναι οργανισμός εποπτευόμενος που έχει έσοδα δανειοδοτήθηκε με εκατομμύρια ευρώ που τα έκαναν... χουμά, ξέρετε τι είναι το χουμά; αυτό που μένει από το τυρί μόλις τελειώσει...» υποστήριξε και συνέχισε:

«Η διαχειριστική αρχή παίρνει τα έγγραφα που της στέλνουν, δεν παράγει έγγραφα .Το στήσιμο δεν το κάνει η διαχειριστική αρχή,αλλά όλα τα άλλα τα λαμόγια που ήταν εκεί μέσα. Έλεγχοι είχαν διαταχθεί και παλαιότερα αλλά κουκουλώθηκαν... κι εδώ έχουμε ένα μόνο στιγμιότυπο που είναι επίσης στημένο».

Στην συνέχεια η πολιτική αγωγή του έδειξε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύεται η διενέργεια ελέγχου σχετικά με το επίμαχο έργο.

«Αν αυτό είναι έλεγχος εγώ είμαι αστροναύτης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Όταν του ζήτησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ονόματα εμπλεκομένων σε ποινικά κολάσιμες πράξεις ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε: «Ποια είναι τα πρόσωπα θα τα πούνε οι εισαγγελείς».

«Λέτε ότι ναι μεν δεν αναφέρεται ρητά αλλά συνάγεται από το περιεχόμενο του πορίσματος ότι είναι στημένο το έργο», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου παρεμβαίνοντας σε μια από τις έντονες αντεγκλήσεις του υπουργού με την πολιτική αγωγή σχετικά με το πως ανατέθηκε το επίμαχο έργο στην κα Νικολοπούλου.

Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή συνεχίστηκε η εξέταση του μάρτυρα Παύλου Πολάκη, από την Πολιτική Αγωγή. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ως μάρτυρας υπεράσπισης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη μίλησε για για την παρασιτική οικονομία την οποία έφτιαξαν τα προηγούμενα χρόνια .

Ερωτηθείς για την έρευνα επιτόπιας επαλήθευσης για το διαγωνισμό και το έργο, ο κ. Πολάκης τόνισε πως σύμφωνα με τα όσα είπε ο συνήγορος της κας Νικολοπούλου το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις ατασθαλίες στο χώρο της υγείας όργανο έρχεται και σημειώνει παρατυπίες και παραπτώματα και προηγουμένως υπήρχε η έκθεση που έλεγε «όλα καλά, όλα πληρωμένα».

Ερωτηθείς ο μάρτυρας από τον Πρόεδρο της έδρας κατά το πόσο το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας ταυτίζεται με την έρευνα επιτόπιας επαλήθευσης απάντησε πως αυτό προφανώς και δεν ταυτίζεται.

Συνήγορος Νικολοπούλου: Το γνωρίζατε;

Πολάκης: Το γνώριζα πως υπήρχε. Κοιτάξτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί έργο αν δεν υπάρχουν τέτοιες εκθέσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει γίνει.

«Κωλυσιεργούν ξανά»

Όπως έγινε εμφανές και επισημάνθηκε άλλωστε και από τους συνηγόρους του Κώστα Βαξεβάνη, η πολιτική αγωγή εμφανίζεται να κωλυσιεργεί με εμφανή τρόπο κάνοντας άσχετες ερωτήσεις στον μάρτυρα ώστε να καθυστερήσει η διαδικασία.

Μάλιστα η ένταση ανέβηκε σε κάποια στιγμή με τόσο τον κ. Απατσίδη όσο και τον κ. Μαντζουράνη να αναφέρουν πως η πλευρά της κας Νικολοπούλου στοχεύει στο να μην εξεταστεί ο μάρτυρας από την υπεράσπιση.

«Γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να έρθει αύριο, για αυτό καθυστερούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζουράνης προς το Προεδρείο της Έδρας.

Ερωτηθείς αν με βάση το νόμο, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη από τους ελεγκτές του ΣΕΕΥΠ, η έκθεση επιτόπιου ελέγχου, ο μάρτυρας τόνισε πως το «Πόρισμα του ΣΕΕΥΠ δείχνει παράνομες πράξεις που έγιναν ώστε να δοθούν αυτά τα τρία έργα. Αν δεν του την έδωσαν ή αν του την έδωσαν τότε είτε δεν θα την έλαβαν ή θα την έλαβαν […]. Έτσι φαγώθηκαν 85 δισ. Είναι ένα κομμάτι από τα 85 δισ. αυτό.

Συνήγορος: Όφειλε ή δεν όφειλε το ΣΕΥΥΠ να αναζητήσει να λάβει γνώση αυτής της εκθέσεως;

Πολάκης: Διαβάστε τις πρώτες 11 σελίδες του πορίσματος των ελεγκτών.

Εν συνεχεία, σε όσες ερωτήσεις απηύθυνε προς το μάρτυρα ο συνήγορος της κας Στουρνάρα επενέβη το προεδρείο της Έδρας είτε λέγοντας πως απαντήθηκαν είτε πως δεν ήταν εντός περιεχομένου της συγκεκριμένης δίκης.

Ο κ. Πολάκης ξεκαθάρισε ερωτώμενος, πως ένα τέτοιο έργο που ανετέθη στην εταιρία της κας Νικολοπούλου δεν είναι δυνατόν να κοστίζει περισσότερα από 600 ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή όλοι ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη και όχι στον Άρη», είπε χαρακτηριστικά, αν υπήρχε μια πολιτική ηγεσία που σεβόταν τα λεφτά του ελληνικού λαού, θα είχαμε μια διαφημιστική εκστρατεία για την πρόληψη της κακοήθειας της οποίας το κόστος θα ήταν περίπου 3 με 4 χιλιάδες για τη συγγραφή κάποιων κειμένων, ένα δημιουργικό της τάξεως των 5 με 10 χιλιάδων ευρώ για να φτιαχτεί το σποτ και μετά δωρεάν προβολή», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

«Το υπόλοιπο ήταν αέρας κοπανιστός. Και μάλιστα και να πλήρωναν για τις προβολές των μηνυμάτων θα μπορούσαν να κάνουν απευθείας διαπραγμάτευση. Η κα Νικολοπούλου ήταν ενδιάμεσος, που και καλά παρήγαγε τα σποτ. Ξέρετε, όλη αυτή η ιστορία, και αφορά και δημόσια πρόσωπα, ο δημοσιογράφος, έχει την υποχρέωση να το αποκαλύψει (σ.σ αναφέρεται στο πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας).

Πολιτική αγωγή: Ποιό ήταν ακριβώς το αντικείμενο του διαγωνισμού;

Πολάκης: Έλα, ντε ...είπα αναλυτικά πως προκηρύχτηκε το έργο .Η έκθεση λέει και πολύ καθαρά ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε αν έγινε το οτιδήποτε γιατί δεν υπάρχουν τα στοιχεία. Σας απάντησα αλλά δεν θέλετε να καταλάβετε, η ουσία είναι ότι έπρεπε να προβληθούν όλα τα σποτ δωρεάν.

Πολιτική αγωγή: Θεωρείτε ότι υπερκοστολογήθηκε το έργο;

Πολάκης: Σας έχω απαντήσει .Είναι πασιφανές ότι αυτός ο Οργανισμός για πάνω από 15 χρόνια έστηνε δουλειές. Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι εδώ είναι η εξαίρεση της αγνότητας όταν είχε βρωμίσει όλος ο τόπος. Ο κος συνήγορος είναι ...θέλω να το ακούω, να το ακούω να το λες... Μετά που αναλάβαμε από τον Οκτώβριο του 2015 το ΚΕΕΛΠΝΟ καθαρίστηκε με αγώνα από το απόστημα του παραμηχανισμού αυτού...

Όσο για το «βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό νόσημα», φράση με αφορμή την οποία κατατέθηκε η μήνυση της κας Στουρνάρα, ο κος Πολάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση συνηγόρου πολιτικής αγωγής υποστήριξε κατηγορηματικά ότι αυτό " συνάγεται αβίαστα από το πόρισμα των ελεγκτών καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε την αρμοδιότητα για να κάνει αυτόν τον διαγωνισμό καθώς λειτουργεί με τον κανονισμό του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων ".

Πρόεδρος: Όταν λέμε η οικογένεια Στουρνάρα εννοούμε ένα μέλος, όλη την οικογένεια;

Πολάκης: Το ένα μέλος είναι μέλος της οικογένειας. τρία μέλη της οικογένειας Στουρνάρα, η κα Νικολοπούλου και οι κόρες της , ανήκουν στην εταιρεία αυτή.

Πολιτική αγωγή: Είναι πραγματικό περιστατικό το "βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό;".

Πολάκης: Έχω απαντήσει 15 φορές, ό,τι καταλαβαίνει κανείς καταλαβαίνει με βάση την ικανότητα του ... Είναι προφανές ότι παίζει καθυστέρηση ο συνήγορος , αύριο έχουμε Ολομέλεια Βουλής και δεν θα μπορώ να είμαι εδώ.

Πολιτική αγωγή: Θεωρείτε ότι σκοπός του κατηγορουμένου ήταν η ανάδειξη της αλήθειας ;

Πολάκης: Και μόνο. Περιγράφει μέσω της έκθεσης που ανακοινώνει και εξηγεί ένα επεισόδιο από τις δεκάδες της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πολιτική αγωγή: Είναι δημόσιο πρόσωπο η κα Νικολοπούλου;

Πολάκης: Προφανώς και είναι ως σύζυγος πολιτικού και κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Πολιτική αγωγή (Μουζακίτης, πρώην οικονομικός εισαγγελέας): Ο κος Πολάκης ως τι είναι εδώ; Ως Υπουργός ή ως φίλος του κου Βαξεβάνη;

Απατσίδης (συνήγορος Βαξεβάνη) : Κι εσείς ως φίλος δικάζετε στο εφετείο με αυτούς που συνυπηρετούσατε γιατί θα ζητώ την εξαίρεση σας 

Για "θέατρο σκιών" κατήγγειλε στο δικαστήριο τους συνηγόρους της Νικολοπούλου

Ο Παύλος Πολάκης με αφορμή την πολύωρη εξέταση στην οποία τον υπέβαλλαν θέτοντας του είτε ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει κατά κόρον είτε στόχευαν στην υποτίμηση της μαρτυρίας του έκανε την καταγγελία περί «θεάτρου σκιών».

Στο μεταξύ ο πρώην δικαστής και νυν νομικός παραστάτης της κας Νικολοπούλου έκανε δήλωση ...διαμαρτυρίας για την ...παρουσία του κου Πολάκη στο Δικαστήριο.

Μουζακίτης: Είναι απροσχημάτιστη παρέμβαση στο έργο της δικαστικής εξουσίας η παρουσία εδώ του υπουργού ενώ εκκρεμεί δικογραφία στον ανακριτή.

Μαντζουράνης: Διαστρέφετε συνειδητά τα λεγόμενα του μάρτυρα, ο μάρτυρας είπε ότι ήρθε εδώ ως μάρτυρας αληθείας να πει όσα γνωρίζει ως όργανο του κράτους. Δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση στην δικαστική εξουσία . Δεν είπε ποτέ για ενόχους αλλά για στημένους διαγωνισμούς που τους ψάχνει η Δικαιοσύνη.

Πολάκης: Έχω γνώση λόγω της ιδιότητας μου ως υπουργός.

Η κα Νικολοπούλου συμμετείχε στη διανομή του χρήματος...Εδώ έχουμε μια σκαστή παρανομία που περιγράφεται στο πόρισμα...μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ διακινήθηκαν καμιά τρακοσαριά εκατομμύρια και λίγα λέω.

Μουζακίτης: Γνωρίζετε τις πηγές χρηματοδότησης της εφημερίδας Documento;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση, να μην απαντήσει ο μάρτυρας.

Βαξεβάνης: Yπονοούμενα για την τιμή και την υπόληψη μου δεν ανέχομαι. Να σας πω τις πήγες χρηματοδότησης της γυναίκας σας.

Μουζακίτης: Σήκω και πέστες

Βαξεβάνης: Θα τα πω όλα στην απολογία μου.

Συνήγορος Πολιτικής αγωγής: Αν συνεχίσει να διακόπτει τη δίκη να αποβληθεί ο κατηγορούμενος.

Μαντζουράνης: Ευτυχώς που τους κατηγορούμενους δεν τους αποβάλουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αλλά τα δικαστήρια. Όταν υποβάλλονται προβοκατόρικες ερωτήσεις για πηγές χρηματοδότησης μιας εφημερίδας με τρόπο ώστε να υπονοηθεί ότι είναι αδιαφανείς οι πηγές χρηματοδότησης δικαιούται ο κατηγορούμενος να αντιδράσει. Οι κατηγορούμενοι εδώ δεν είναι κότες και θα αντιδρούν.

Βαξεβάνης: Μεταπήδησε στη δικηγορία από την οικονομική εισαγγελία και έχει υποστηρίξει ότι διεφθαρμένο υπάρχει και θα αφήσει για μένα υπονοούμενα;

Συνέχεια της δίκης με την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Με την εξέταση του Παύλου Πολάκη από τους συνηγόρους του Κώστα Βαξεβάνη συνεχίστηκε η δίκη του δημοσιογράφου με την Λίνα Νικολοπούλου.

Ο κ. Μαντζουράνης ανέφερε πως σύμφωνα με τα όσα ερωτήθη ο μάρτυρας για το «βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό», απάντησε πως συνάγεται από το Πόρισμα των Ελεγκτών ΣΕΥΥΠ για να πάρει λεφτά η οικογένεια Στουρνάρα. «Είπατε πως όταν εννοείται οικογένεια Στουρνάρα εννοείται η σύζυγος και η κόρη».

Μαντζουράνης: «Για το πάρτι εκατομμυρίων μέσω διαφήμισης, τι εννοείτε; […]

Πολάκης: Το πόρισμα των ελεγκτών αφορά κατά το 1/3 την υπόθεση Στουρνάρα. Και άλλες υποθέσεις αφορά. Υπήρξε μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Εκατομμύρια είναι αθροιστικά.

Μαντζουράνης: Είπατε ότι όλο αυτό, ο διαγωνισμός στήθηκε για να πάρουν κάποιοι λεφτά, και εξηγήσατε γιατί στήθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής γιατί μπορούσε να γίνει τσάμπα και μπορούσε να γίνει με απευθείας διαπραγμάτευση με τα ΜΜΕ, (αν χρειαζόταν) που δεν χρειάζεται. Τρίτον είπατε ότι στήθηκε γιατί δεν ήταν στις αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ, τέταρτον, στήθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που δεν βρέθηκε το έργο.

Πολάκης: Είπα και άλλα δυο. Ότι δόθηκε παράταση που δεν ήταν ακριβώς σύννομη και για το ότι δεν υπήρχε ο όρος για πρώην καταδίκη για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Πολάκης: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η offshore του υπουργείου Υγείας»

Κόλαφος και κατά την ολοκλήρωση της εξέτασής του από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη ο μάρτυρας. Ο κ. Πολάκης τόνισε πως το ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίχτηκε σε έναν μηχανισμό διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων και διάχυσης μαύρου χρήματος και δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η offshore του υπουργείου Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης λέγοντας πως «δεν πέσαμε από τον ουρανό».

Εν συνεχεία, ο κ. Μαντζουράνης αναφέρθηκε στις ακριβείς ημερομηνίες που σχετίζονται με την προκήρυξη του διαγωνισμού, την καταληκτική ημερομηνία των προσφορών, καθώς και την καταληκτική ημερομηνία των διευκρινήσεων.

Μαντζ: […] Ποιος βάφτισε τον καρκίνο επιδημικό νόσημα;

Πολ.: Το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ερωτηθείς για το εάν ενημερώθηκε για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα όσα έγιναν σε αυτό από τα δημοσιεύματα μόνο του Βαξεβάνη ή άλλων ΜΜΕ, ο μάρτυρας απάντησε πως ενημερώθηκε και από άλλα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων μάλιστα πως ο ίδιος ως άτομο, έχει «στοχοποιηθεί από ένα μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ». «Ο λόγος είναι ότι έχουμε βάλει στη δημοσιότητα όλα αυτά τα μαύρα συμβόλαια της διαφημιστικής δαπάνεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ταΐσει από Ρόδο μέχρι Αλεξανδρούπολη.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μαντζουράνης αναφερόμενος στη σχέση ΚΕΕΛΠΝΟ και τη τη δομή λειτουργίας του τόνισε πως η μόνη αναφορά σε οποιαδήποτε σχέση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τα χρόνια μη λοιμώδη νοσήματα είναι η σύσταση μιας διεύθυνσης χρόνιων μη λοιμωδών νοσημάτων.

«Η ερώτηση μου είναι. Ο καρκίνος είναι χρόνιο μη λοιμώδες νόσημα;»

Πολ.: Στην έννοια των χρονίων μη λημωδών νοσημάτων συμπεριλαμβάνονται ασθένειες όπως ο διαβήτης, αρθρίτιδες, διάφορες εκφυλιστικές καταστάσεις. Η κακοήθεια είναι μια έκτακτη επιδείνωση της υγείας.

Ο μάρτυρας επανέλαβε στη συνέχεια ξανά πως θα έπρεπε να είχε αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ τόνισε πως όπως γνωρίζει ο ίδιος, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξανασχοληθεί με τον καρκίνο σχετικά με τη δημιουργία του αρχείου νεοπλασιών. Ένα αρχείο, που όπως είπε ο αν. υπουργός υγείας, ξανασχεδιάστηκε από την αρχή επί υπουργίας του.

Μεταξύ άλλων ο μάρτυρας ερωτηθείς για το εάν ένας δημοσιογράφος έπρεπε να δημοσιεύσει ένα τέτοιου ειδους πόρισμα αν έπεφτε στα χέρια του είπε: «Θεωρώ ότι και ο συγκεκριμένος και ο κάθε δημοσιογράφος έχει καθήκον να το δημοσίευσε. Εάν τα δημοσιογραφικά όργανα δεν τα δημοσιεύσουν αυτά, ποιος και τι θα δημοσιεύσουν;

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο κ. Πολάκης ανέφερε πως αναλυτικά οι υποθέσεις διαφθοράς που σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να εξεταστούν στην αντίστοιχη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία που «τρέχει» αυτό το διάστημα.

Ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Γ. Απατσίδης ρώτησε τον μάρτυρα αν υπάρχουν και άλλοι φορείς, δημόσιοι ή ακόμα και εθελοντικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν το εν λόγω έργο εις πέρας δωρεάν. Όπως σημείωσε ο κ. Πολάκης σαφώς και υπάρχουν ενώ δήλωσε: «Το πιο παράνομο στην υπόθεση είναι πως μια δουλειά που μπορεί να γινόταν τσάμπα, την πληρώσαμε ο κούκος αηδόνι».

Τέλος, στο χώρο του δικαστηρίου επικράτησε για ακόμη μια φορά ένταση μεταξύ των συνηγόρων της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής.

Η δίκη διεκόπη για αύριο, Τετάρτη 2 Αυγούστου.