Κόλαφος η Σίφορντ στην PEGA για την παρακολούθηση από ΕΥΠ και Predator

Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση της πρώην υπεύθυνης ασφαλείας του Facebook Άρτεμις Σίφορντ στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

3500b7830a28d0d2be6dde03f77ebbb0 XL

Καταιγιστικές ήταν οι περιγραφές και οι αναφορές της Άρτεμις Σίφορντ, Ελληνοαμερικανής και υπηκόου των ΗΠΑ, στη σημερινή (20/4/2023) συνεδρίαση της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τη διπλή παρακολούθηση την οποία υπέστη επί έναν χρόνο κατά την παραμονή της στην Ελλάδα από τον διπλό μηχανισμό ΕΥΠ – Predator.

Συνοπτικά, η κ. Σίφορντ επιβεβαίωσε και κατήγγειλε ότι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ κατά το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουλίου 2022, με έξι συνεχόμενες εισαγγελικές εγκρίσεις ανανεούμενες ανά δίμηνο χωρίς να καταλαβαίνει ακόμη και σήμερα για ποιον λόγο υπήρξε στόχος παρακολούθησης και ενδιάμεσα, παρέλαβε στο κινητό της τηλέφωνο παγιδευμένο μήνυμα απολύτως παρόμοιο με εκείνα που έστελναν ΕΟΔΔΥ και ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την υπενθύμιση του προγραμματισμένου ραντεβού εμβολιασμού για COVID. Η μάρτυρας τόνισε ότι έλαβε το παγιδευμένο μήνυμα ανάμεσα σε άλλα κανονικά μηνύματα και ήταν το μοναδικό που ζητούσε μεταφορά της σε έναν άλλο προορισμό (domain) για δήθεν επιβεβαίωση του ραντεβού. Επισήμανε ότι στο κακόβουλο μήνυμα υπήρχαν στοιχεία και πληροφορίες που το κράτος και η κυβέρνηση είχαν στην κατοχή τους.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν επιπλέον ως προς τη στάση κυβέρνησης και κράτους απέναντι στη δική της περίπτωση παρακολούθησης και στα άλλα θύματα, αναφέροντας ότι κινήθηκε με βάση το πολιτικό κόστος και μπλόκαρε με νόμο τη δυνατότητα των θυμάτων να μάθουν όλη την πραγματικότητα και να επιδιώξουν τη λογοδοσία των υπευθύνων, μπλοκάροντας παράλληλα και τις αρμοδιότητες κα τις δυνατότητες των Ανεξάρτητων Αρχών που σχετίζονται.

Επίσης, η μάρτυρας υπογράμμισε ότι δεδομένου ότι η φύση της δουλειάς της στον ιδιωτικό φορέα της Meta δεν δικαιολογούσε καμιά παρακολούθηση της από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά ούτε και είναι πολιτικός, δημόσιο πρόσωπο, δημοσιογράφος κ.ο.κ., κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής ότι δεν παρακολουθείται.

Από την άλλη πλευρά, η κ. Seaford δεν απέκλεισε, απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της THE LEFT Στέλιου Κούλογλου και της Ολλανδής ευρωβουλεύτριας από την πλευρά του Renew Europe Σόφι Ιν’τ Βελντ, η παρακολούθηση της να έχει σχέση με άρθρο το οποίο είχε προηγουμένως δημοσιεύσει αναφορικά με την υπόθεση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας εμπειρία που και η ίδια βίωσε.

Ως προς τα αισθήματα από την παρακολούθηση που υπέστη, δήλωσε κοκοποιημένη, σοκαρισμένη, ενώ στηλίτευσε τη στάση κυβέρνησης και κράτους υπό την έννοια ότι ουδείς την ενημέρωσε, την κατηύθυνε, την στήριξε, ενώ αντιθέτως υποβιβάστηκε η παρακολούθηση σε βάρος της, όπως και σε άλλα θύματα, ενώ αποκάλυψε ότι όλα αυτά ήρθαν από μία κυβέρνηση στην οποία πίστευε και την οποία υποστήριξε στις μέρες της εκλογής της.

 

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

Screenshot 2024 05 18 211853

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

H πολυπληθής πορεία λαμβάνει χώρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και κατά…