Newsroom

Newsroom

«Κοκκινίζει» ο χάρτης της Λατινικής Αμερικής – «Ανάσα» η νίκη της Αριστεράς στην Κολομβία

Η ιστορική νίκη του Πέτρο στην Κολομβία ισχυροποιεί το σαρωτικό ρεύμα της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική

FB IMG 1655714742685

Το 50,47% των ψήφων των συμπολιτών του κατάφερε να συγκεντρώσει στις εκλογές της Κολομβίας ο πρώην αντάρτης Γκουστάβο Πέτρο, σε μια ιστορική νίκη, που τον έκανε τον πρώτο πρόεδρο της Αριστεράς, στην ιστορία της χώρας. 

Ο Πέτρο κατάφερε και νίκησε και μάλιστα με διαφορά τον λαϊκιστή μεγιστάνα Ροδόλφο Ερνάντες ο οποίος έλαβε το 47,27% των ψήφων, με άλλα λόγια ηττήθηκε με διαφορά κάπου 700.000 ψήφων, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το εθνικό ληξιαρχείο.

«Είναι ημέρα γιορτής για τον λαό. Αφήστε τον να γιορτάσει την πρώτη λαϊκή νίκη», πανηγύρισε μέσω Twitter ο άλλοτε αντάρτης και πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογοτά. Ευχήθηκε τα «δεινά» να περάσουν «από τη χαρά που πλημμυρίζει την καρδιά της πατρίδας».

«Κολομβιανοί, η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον άλλο υποψήφιο. Όπως είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», ανέφερε ο Ερνάντες σε βίντεο από το σπίτι του. «Εύχομαι ο Δρ. Γουστάβο Πέτρο να ξέρει πώς να κυβερνήσει τη χώρα και να παραμείνει πιστός στον λόγο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς», πρόσθεσε, σκυθρωπός.

Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε ανέφερε από την πλευρά του μέσω ότι τηλεφώνησε στον νικητή για να «τον συγχαρεί». Θα «συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουμε μια αρμονική, θεσμική και διαφανή μεταβίβαση» της εξουσίας, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την 7η Αυγούστου.

«Κοκκινίζει» ο χάρτης της Λατινικής Αμερικής

Η νίκη του Πέτρο στην Κολομβία έρχεται να συμπληρώσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό παζλ της Λατινικής Αμερικής, όπου τα τελευταία δύο χρόνια μια μεγάλη πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα, με μια σειρά χωρών να εκλέγουν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες αριστερές κυβερνήσεις.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, οι «κόκκινες» χώρες έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με την ακροδεξιά να κρατά το «κάστρο» της μόνο στη Βραζιλία, όπου, όμως είναι αμφίβολο αν ο διαβόητος Μπολσονάρου θα καταφέρει να διατηρήσει την εξουσία του στις επερχόμενες εκλογές. 

Η άνοδος της αριστεράς πάντως στη Λατινική Αμερική φαίνεται πως είναι συστηματικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και όχι απλά μια τυχαία στιγμή στην Κολομβία.

Το 2020 κέρδισε στις εκλογές της Βολιβίας ο Luis Arce, επιλεγμένος διάδοχος του Evo Morales.
Τo 2021 έγιναν τρεις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις τις οποίες κέρδισαν αριστεροί υποψήφιοι: Ο Pedro Castillo στο Περού, ο Gabriel Boric στη Χιλή και η Xiomara Castro στην Ονδούρα.

Παράλληλα, ήδη δύο μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν δημοκρατικά εκλεγμένες αριστερές κυβερνήσεις: τo Μεξικό του Αndres Manuel Lopez Obrador και η Αργεντινή του Alberto Fernandez.

Η Λατινική Αμερική φαίνεται πως κάνει μια γενναία πολιτική μεταστροφή. Το ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσουν κι άλλες…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…