«Κοίταξέ με, άκουσέ με»: Από την Ανατολή ως τη Δύση καθηλωτικά πορτρέτα γυναικών

Ευκαιρία να εμπνευστούμε από τον αγώνα γυναικών να γίνουν ορατές σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και να στηρίξουμε το δικαίωμά τους σε μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες.

NewsRoom 23/02/2022 | 16:18

Στις 9 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. ξεκινά στο Ωδείο Αθηνών, η έκθεση φωτογραφίας του Κοσμά Κουμιανού και της ActionAid με καθηλωτικά πορτρέτα γυναικών που αφηγούνται την ιστορία τους και παρακινούν τους επισκέπτες, όχι μόνο να τις δουν, αλλά και να τις ακούσουν.

Πορτραίτα γυναικών που φωτογράφισε ο Κοσμάς Κουμιανός στη Σενεγάλη, το Νεπάλ και την Αθήνα, που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να ταξιδέψει μέσα από τα χρώματα και τα έντονα βλέμματα. Τις φωτογραφίες θα συνοδεύουν εκθέματα εμπνευσμένα από ιστορίες αλλαγής γυναικών με τις οποίες συνεργάζεται η ActionAid σε όλο τον κόσμο. 

Ευκαιρία να εμπνευστούμε από τον αγώνα γυναικών να γίνουν ορατές σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και να στηρίξουμε το δικαίωμά τους σε μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες!

Αναλυτικά:

Την ημέρα των εγκαινίων,( 9 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ.) η Χριστίνα Κοντοβά (σχεδιάστρια), η Λίλα Κουντουριώτη (δημοσιογράφος), η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιός) και η Πίμη Φασούλα (διευθύντρια επικοινωνίας και marketing Alpha ΤV) μοιράζονται με το κοινό τη δική τους ιστορία «δύναμης».

Τη συζήτηση συντονίζει η Ελιάνα Χρυσικοπούλου (δημοσιογράφος).

Ο Κοσμάς Κουμιανός

Ο Κοσμάς Κουμιανός, ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες φωτογράφους, βραβευμένος στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.πρωτοσυναντήθηκε με την ActionAid το 2018, ταξιδεύοντας έκτοτε στο Νεπάλ, τη Σενεγάλη και την Ελλάδα, ντύνοντας με εικόνες το έργο της οργάνωσης, που – σε μεγάλο βαθμό – εστιάζει στις γυναίκες. 

Παράλληλα εκθέματα

«Το όνομά μου είναι γυναίκα»

Κάθε γυναίκα μοναδική, κάθε γυναίκα με το όνομά της. Ένα installation που δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει κι εκείνο στον αγώνα όλων μας για έναν κόσμο πιο δίκαιο.

«Είμαι δυνατή»

Μια σειρά από βίντεο με γυναίκες στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο που συσπειρώνονται και απαιτούν δικαιοσύνη. Αλλάζουν το αφήγημα και βρίσκονται πίσω από τους πιο μαχητικούς αγώνες της εποχής μας, διεκδικώντας μια ισότιμη θέση στην κοινωνία και μια καλύτερη ζωή.

«Το μέλλον μου ανήκει»

Ένα installation με λόγια γυναικών, που εμπνέουν. Όχι διάσημων γυναικών, ούτε απαραίτητα γυναικών «της διπλανής πόρτας». Γυναίκες δυνατές, κάθε ηλικίας και από όλο τον κόσμο μάς κάνουν να σκεφτούμε και μας ταξιδεύουν σε ένα μέλλον πιο αισιόδοξο – ένα μέλλον που τους ανήκει.

«Μπες στα παπούτσια μου»

Φωνές γυναικών που μιλούν για την προσωπική τους διαδρομή και τους τρόπους που βρήκαν οι ίδιες για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να φέρουν την αλλαγή γύρω τους. Γυναίκες από όλο τον κόσμο που μας καλούν να «φορέσουμε» τα παπούτσια τους και να μπούμε στη θέση τους.

Την επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας έχει αναλάβει η εικαστικός-επιμελήτρια Μαρία Κουμιανού.

Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα για την προστασία από την πανδημία της COVID-19.