Κοινωνικό μέρισμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Αναλυτικές οδηγίες (video)

«Απλή» είναι σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα χρήματα. Λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα και όσοι είχαν εισοδήματα το 2016, αλλά ήταν άνεργοι το 2017.

594d06721dc524cc548b4c26

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη για τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Θα ανοίξει ως το τέλος του Νοεμβρίου. Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να έχει αποδοθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, όσοι είχαν εισοδήματα το 2016, αλλά ήταν άνεργοι το 2017, θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. Υπενθυμίζεται ότι σε 1.459.834 ανέρχονται τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, με το μέσο ύψος του μερίσματος να εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία (βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί για τη διανομή του), με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.


Τα βήματα της διαδικασίας

1) Μπαίνετε στο www.koinonikomerisma.gr με τον προσωπικό κωδικό σας πρόσβασης (κωδικούς του taxisNet) στην φορολογική βάση (θα ανοίξει εντός Νοεμβρίου)

2) Επιβεβαιώνετε ΑΜΚΑ, email και αριθμό κινητού τηλεφώνου. Εμφανίζεται μια φόρμα με προσωπικά στοιχεία. Προσθέτετε κινητό τηλέφωνο και email. Το κοινωνικό μέρισμα υπολογίζεται με το ύψος του εισοδήματος που εμφανίζεται στο Α21.

3) Συμπληρώνετε iban ώστε να πιστωθούν τα χρήματα. Το υπουργείο προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένας ακατάσχετος λογαριασμός. Αυτά τα χρήματα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Έπειτα, θα εμφανιστούν στη φόρμα όλα τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του κάθε ενδιαφερόμενου προσυμπληρωμένα. Θα πρέπει να κάνετε έλεγχο για πιθανά λάθη. Τα στοιχεία είναι με βάση τη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2016.

Θα πρέπει να εμφανίζεται τουλάχιστον ένας μήνας ασφάλισης και ο αριθμός των μελών ενός νοικοκυριού (φιλοξενούμενοι, ανήλικα τέκνα κλπ).

4) Οι φιλοξενούμενοι χρειάζεται να μπουν με δικό τους κωδικό του taxisNet και να δηλώσουν την συγκατάθεσή τους να αντληθούν και τα δικά τους στοιχεία ώστε να αθροιστούν.

5) Τέλος οι δικαιούχοι ενημερώνονται αν πληρούνται όλα τα κριτήρια και στο τελευταίο βήμα καλούνται να δηλώσουν αν αποδέχονται το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτομάτως η «φόρμα» βγάζει την ένδειξη για το εάν κάποιος δικαιούται κοινωνικό μέρισμα και ποιο είναι το ακριβές ποσό που δικαιούται. Είναι κρίσιμο ο κάθε ενδιαφερόμενος στο τέλος να πατήσει την ένδειξη ΣΥΜΦΩΝΩ.

Η κα Φωτίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε ότι όλοι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, είναι και δικαιούχοι του Κοινωνικού μερίσματος και ότι ο υπολογισμός θα γίνεται επί του φορολογητέου και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος. Επίσης συμπλήρωσε ότι «όλοι οι δικαιούχοι που δήλωσαν μηδενικό εισόδημα και έχουν τεκμαρτό, είναι de facto δικαιούχοι».


Μπορείτε να δείτε μέσω της πλατφόρμας αν είστε δικαιούχοι

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Καρελλάς, δίνεται η δυνατότητα σε όλους να μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος κατ’ αρχήν να δουν, αν είναι δικαιούχοι.

«Πάμε να καλύψουμε από τα κάτω προς τα πάνω τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Όσο πηγαίνουμε προς τα πάνω στις εισοδηματικές κατηγορίες είναι πιθανό να εμφανίζονται προβλήματα οριακών καταστάσεων» είπε μιλώντας στον ANT1 ο κ. Καρελλάς εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί ότι «το πρόβλημα της φιλοξενίας είναι τόσο μεγάλο στις χαμηλότερες κλίμακες που επιδιώκουμε να τους καλύψουμε 100%».


Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια κατανομής

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα των 20 εκατομμυρίων ευρώ καθορίστηκαν με βάση τις Νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:

Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος

Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα

Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα

Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα

Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, ως ευάλωτο νοικοκυριό, νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.

Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριάμε ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο:Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.