Newsroom

Newsroom

Κοινωνικό αυτοματισμό «γεννάει» ο ΔΣΑ: O «πόλεμος» με τους δικαστικούς υπαλλήλους

Κοινωνικός Αυτοματισμός: Μήπως είσαι κι εσύ μαϊμού στο πείραμα; Με αφορμή τη «σύγκρουση» δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, υπενθυμίζουμε την τελευταία εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη, Το Κουτί της Πανδώρας

ΔΣΑ

Μια ακόμη περίπτωση κοινωνικού αυτοματισμού φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά εντός των δικαστικών κτηρίων με «αντιπαρατιθέμενους» αυτή τη φορά τους δικηγόρους με τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες μετά την επιβολή της καραντίνας σε δεκάδες τομείς του δημοσίου, φαίνεται πως προκαλούν «έμφραγμα» στη λειτουργία της δικαιοσύνης με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα σε δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, η έντονη αντιπαράθεση είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες, όμως εκφράστηκε πολύ εντονότερα όταν στις 11/9, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας κάλεσε τους δικηγόρους να υποβάλλουν μύνηση σε κατά των υπαλλήλων του δημοσίου που κωλυσιεργούν.

Η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα: «Με αφορμή τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά την εξυπηρέτηση δικηγόρων σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, η Ολομέλεια καλεί τους συναδέλφους δικηγόρους να υποβάλλουν μήνυση κατά των υπαλλήλων και να ζητούν την εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας σε περίπτωση παράβασης τους άρθρου 34 του Κώδικα Δικηγόρων και της σχετικής αριθμ πρωτ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.10/27509/ 11.11.2013 εγκυκλίου, η οποία φέρει την υπογραφή του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και νυν Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Μάλιστα, σε μεταγενέστερη απόφασή του ο ΔΣΑ (16/9) αναφέρει σχετικά με το ίδιο ζήτημα: 

«Μολαταύτα, οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου δεν έχουν μέχρι σήμερα καταφέρει να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στο δικηγορικό σώμα (ταχεία χορήγηση πιστοποιητικών, αποφάσεων, προτάσεων, πρακτικών, έγκαιρη αποστολή αποφάσεων στον ΔΣΑ, διατήρηση της έγχαρτης διαδικασίας για επείγουσες υποθέσεις, έλεγχος τήρησης της αποκλειστικής εισόδου δικηγόρων στην κάτω πύλη της πρ. Σχολής Ευελπίδων).

Την ίδια στιγμή, και σαν να μην έφτανε αυτό, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι συνάδελφοι καθημερινά βιώνουν, πέρα από την ταλαιπωρία τους, την προσωπική και θεσμική απαξίωσή τους από συγκεκριμένους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αμαυρώνουν την εικόνα του συνόλου των συναδέλφων τους, που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει εδώ και με ενεργή συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών και με ουσιαστικό διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρεθούν κοινοί τόποι που θα διευκολύνουν την καθημερινή άσκηση του λειτουργήματος όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης.

Σεβόμενοι το δικαίωμα στην απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, θεωρούμε ότι ιδίως οι απεργιακές κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας) που έχουν εξαγγελθεί από τους δικαστικούς υπαλλήλους στο ωράριο 9-11, επιβαρύνουν την υγειονομική κατάσταση, καθώς συγκεντρώνονται οι συνάδελφοι και διάδικοι τόσο στις 09.00 όσο και στις 11.00 στις δικαστικές αίθουσες, αφού δεν γνωρίζουν ποιος υπάλληλος θα απεργήσει και ποιος όχι».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η απόφαση αυτή του ΔΣΑ που ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό δεν ελήφθη ομόφωνα καθώς τρία μέλη του ΔΣ μειοψήφησαν υποστηρίζοντας την παρακάτω θέση:

«Να εκδοθεί ανακοίνωση η οποία θα καταδικάζει τις τεράστιες και καθοριστικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Να πραγματοποιηθεί δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.

Να εκφραστεί, στην κατεύθυνση αυτή, αντί για την αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη αντιπαράθεση, συμπόρευση, αλληλεγγύη και κοινή στάση με τους δικαστικούς υπαλλήλους. μέσω και συνάντησης των αντίστοιχων ΔΣ, για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων μας».

Με αφορμή αυτόν τον «πόλεμο» μεταξύ δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, υπενθυμίζουμε το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής Το Κουτί της Πανδώρας που είχε σαν βασικό του θέμα τη λειτουργία του φαινομένου του κοινωνικού αυτοματισμού.

 

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

μονα

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

Η Microsoft επέλεξε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του νέου εργαλείου…

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…