Κοινοί ληστές και όχι "τρομοκράτες" τελικά οι ληστές των ΕΛΤΑ σε Καλαμάτα και Αττική

Εξιχνιάστηκε η εγκληματική δράση σπείρας, που ενέχεται σε ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών και των ΕΛ.ΤΑ. σε Αττική και Πελοπόννησο, καθώς επίσης…

mes

Εξιχνιάστηκε η εγκληματική δράση σπείρας, που ενέχεται σε ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών και των ΕΛ.ΤΑ. σε Αττική και Πελοπόννησο, καθώς επίσης σε πλήθος κλοπών κυρίως σε εμπορικά καταστήματα της Αττικής και σε κλοπές οχημάτων. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ληστείες είχαν τραβήξει και το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής, όμως σύντομα φάνηκε πως οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν κοινούς ποινικούς.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν στις 12 Ιουνίου στο Μαρούσι, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών, τρία μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας 33χρονος και μια 28χρονη, υπήκοοι Αλβανίας και ένας 43χρονος Έλληνας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον δύο άτομα, συνεργοί των δραστών οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν. Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) με δύο τρόπους και δύο ομάδες. Η μία ομάδα πραγματοποιούσε κλοπές, τσαντών, πορτοφολιών κλπ. από εμπορικά κέντρα και η άλλη έκανε ληστείες κυρίως σε ΕΛΤΑ και υποκαταστήματα τραπεζών της Πελοποννήσου και της Αττικής.  

Πιο αναλυτικά, οι δράστες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και κυρίως απογευματινές ώρες, κινούμενοι με Ι.Χ. αυτοκίνητο συγγενικού προσώπου του 33χρονου, εντόπιζαν τα θύματά τους, κυρίως κοντά σε εμπορικά κέντρα με μεγάλη αγοραστική κίνηση και εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό αλλά και τη στιγμιαία έλλειψη προσοχής τους, αφαιρούσαν από αυτούς την τσάντα ή το πορτοφόλι και διέφευγαν με το προαναφερόμενο όχημα.

Ακολούθως σε πολλές περιπτώσεις, προέβαιναν σε αναλήψεις χρημάτων ή σε αγορές προϊόντων, χρησιμοποιώντας τις κάρτες ανάληψης χρημάτων και πιστωτικές κάρτες των παθόντων, είτε πήγαιναν στα σπίτια των θυμάτων τους, όπου διέπρατταν κλοπές ή αφαιρούσαν σταθμευμένα οχήματα, χρησιμοποιώντας τα κλειδιά, που έβρισκαν μέσα από τις τσάντες που αφαιρούσαν.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από 36 περιπτώσεις κλοπών σε βάρος πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων διαπράχθηκαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη εμπορική κίνηση.


Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης των άλλων δύο ληστών της σπείρας, εκείνοι  αφαιρούσαν οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες) και τα χρησιμοποιούσαν για να μεταβούν στους χώρους των ληστειών και για τη διαφυγή τους. Ακολούθως τα εγκατέλειπαν σε παρακείμενα σημεία και διέφευγαν με οχήματα που δεν απασχολούσαν.

Αναλυτικά, είχαν διαπράξει τις ληστείες στις 29 Φεβρουαρίου σε υποκατάστημα τράπεζας στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου κατά την διαφυγή τους, πυροβόλησαν για εκφοβισμό, στις 9 Μαΐου σε υποκατάστημα τραπέζης του μαιευτηρίου «Ιασώ» στο Μαρούσι και στις 30 Μαΐου σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στον Αυλώνα.

Πολλά από τα κατασχεμένα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή τους αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και τους αποδόθηκαν, ενώ μεγάλος αριθμός παραμένει στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται από την Αστυνομία οι πολίτες που είναι θύματα διαρρήξεων στις παραπάνω περιοχές να μεταβούν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, στην οδό Αγίου Όρους 16 στο Μαρούσι, για τυχόν αναγνώριση κλοπιμαίων.

Επισημαίνεται, ότι ο 33χρονος Αλβανός και ο 43χρονος ημεδαπός έχουν ποινικό παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης. Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων μελών της σπείρας, καθώς και για την πλήρη διακρίβωση και διαλεύκανση της εγκληματικής δράσης των μελών της.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στον Τακτικό Ανακριτή.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…