Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από τον Τασούλα: Φίμωσε τον Τσίπρα στη Βουλή

«Δεν χρειάζεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού…»

Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν επετράπη σε αρχηγό κόμματος και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να απαγορεύει στον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί προκειμένου να στηλιτεύσει μία ακόμα άρνηση απάντησης του πρωθυπουργού στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει για τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ ύψους 342.950.583,94 ευρώ τη στιγμή που αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Μετά τη φίμωση στα μέσα ενημέρωσης και στα social media, η κυβερνητική πλειοψηφία -δια του προέδρου της Βουλής- απαγόρευσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για να διαμαρτυρηθεί αναφορικά με την παρατεταμένη αδιαφορία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ενώ ο Αλ. Τσίπρας βρισκόταν στο βήμα της Ολομέλειας, ο Κ. Τασούλας πήρε τον λόγο και ισχυρίστηκε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δικαιούται δια να… ομιλεί.

«Θα με απογοητεύσετε σήμερα» είπε εισαγωγικά και πρόσθεσε: «Θέλω να σας πω πως το θέμα που θέσατε σήμερα δεν ευσταθεί». Σημείωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν άπλετο δικαίωμα να μιλούν στην Ολομέλεια, όμως, αυτό δεν ισχύει κατά τη συζήτηση των Επίκαιρων Ερωτήσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι την προηγούμενη φορά που συνέβη το ίδιο, διαμαρτυρήθηκε κατά τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. «Πήρα θέση και είπα ότι δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί τέτοια πρακτική μονόλογου στην περίπτωση που κάποιος πολιτικός αρχηγός κρίνει ότι πρέπει να διαμαρτυρηθεί στη διαδικασία των Επικαίρων Ερωτήσεων επειδή δεν έχει οριστεί απάντηση του πρωθυπουργού ή κάποιου υπουργού» ισχυρίστηκε και συμπλήρωσε: «Καλόπιστα σας λέω ότι δεν προβλέπεται του Κανονισμού». Μάλιστα, είπε ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε αλλαγή του Κανονισμού και ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Δεν χρειάζεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού…»

Άμεση ήταν η απάντηση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αντέτεινε ότι «αυτός που παραβιάζει τον Κανονισμό είναι ο πρωθυπουργός». Βλέποντας κάποιον να παραδίδει ένα σκονάκι στον πρόεδρο της Βουλής την ώρα που μιλούσε, είπε: «Αφήστε τα σκονάκια. Είναι ικανός ο πρόεδρος της Βουλής και δεν χρειάζεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού». Εν συνεχεία, σχολίασε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία υιοθετεί τη μέθοδο της φίμωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον ναό της Δημοκρατίας μετά τα ΜΜΕ και τα social media.

«Ποιο άρθρο μου το απαγορεύει;» ρώτησε ευθέως τον κ. Τασούλα και τον κάλεσε να μην υποπέσει σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα γιατί «θα είναι η πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου που δεν θα ακουστεί ο λόγος και τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι με το ζήτημα των υπέρογκων και «κόκκινων» δανείων του κυβερνώντος κόμματος «υπάρχει μείζον ζήτημα ουσίας που αποτελεί θεμελιακό πρόβλημα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Παπαθανάσης είναι να δώσει στη δημοσιότητα τον διακανονισμό του χρέους του»

ΣΥΡΙΖΑ: «Το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Παπαθανάσης είναι να δώσει στη δημοσιότητα τον διακανονισμό του χρέους του»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να δημοσιευτεί ο διακανονισμός για τα χρέη του Νίκου Παπαθανάση και διερωτάται…

Ηλιόπουλος: Εφικτή η αλλαγή με προοδευτική κυβέρνηση – Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στη σταθερότητα

Ηλιόπουλος: Εφικτή η αλλαγή με προοδευτική κυβέρνηση – Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στη σταθερότητα

«Σε όλες τις υποθέσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί τη γραμμή της συγκάλυψης. Ο κ. Μητσοτάκης…