Κοινό μέτωπο δικαστών και εισαγγελέων κατά της απόφασης για ανοιχτά δικαστήρια- Πάνε σε αποχή;

Με σκληρή ανακοίνωση τους υπό τον ενδεικτικό τίτλο «Εκθέτουν και εκτίθενται» και οι τρεις ενώσεις δικαστικών λειτουργών βάλουν κατά της «συντεχνιακής» όπως την χαρακτηρίζουν απόφασης της Κυβέρνησης να διατηρήσει σε πλήρη λειτουργία τα δικαστήρια της χώρας.

5160753

Οι τρεις δικαστικές ενώσεις επισημαίνουν με την κοινή ανακοίνωση τους “τους σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία” και προειδοποιούν ότι «δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τόσο κυνική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Δικαιοσύνης, την προστασία των οποίων οφείλουμε πρώτα από όλα στους πολίτες».

Όπως μάλιστα προκύπτει από την κατακλείδα της κοινής δήλωσης των δικαστικών ενώσεων (ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ – ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ-ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) που κάνει λόγο για “όλα τα μέσα συλλογικής δράσης” που θα εξαντλήσουν οι δικαστές προκειμένου να επανεξετάσουν οι αρμόδιοι το μείζον θέμα της λειτουργίας των δικαστηρίων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοιού , δεν αποκλείεται ακόμα και η κάθοδος δικαστών και εισαγγελέων σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση την οποία προσυπογράφουν οι πρόεδροι των τριών Ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων:

Εκθέτουν και εκτίθενται

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, σε αναμονή της έκδοσης ΚΥΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού, προειδοποιήσαμε τους αρμόδιους, ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πολιτών σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να περιοριστεί για την προστασία της υγείας των διαδίκων και όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα προτείναμε εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς βελτίωση της αρχικά σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

Είναι φανερό πλέον, ότι η καθυστέρηση μιας ΚΥΑ που όφειλε να έχει εκδοθεί από το Σάββατο, ώστε να εφαρμοστεί από σήμερα Τρίτη, οφείλεται σε ομολογημένες συντεχνιακές παρεμβάσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία της υγείας. Με την εκδοθείσα πλέον ΚΥΑ προβλέπεται η πλήρης λειτουργία όλων των δικαστικών σχηματισμών της Χώρας σε συνθήκες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, τη στιγμή που την περίοδο Απριλίου και Μαΐου με υποπολλαπλάσια κρούσματα η λειτουργία των Δικαστηρίων είχε ανασταλεί.

Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες που θα συνωστίζονται το επόμενο διάστημα εντός των δικαστικών αιθουσών. Με την επιλογή αυτή ταυτόχρονα εκτίθεται στην δίκαιη κριτική, ότι κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα, προτάσσονται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι Δικαστικές Ενώσεις δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τόσο κυνική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Δικαιοσύνης, την προστασία των οποίων οφείλουμε πρώτα από όλα στους πολίτες. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της, υιοθετώντας εμπράκτως τις εκτιμήσεις των ειδικών της υγείας και να περιορίσει τη λειτουργία των Δικαστηρίων, εκεί που η επιδημία καλπάζει.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά.

Για «αλαλούμ της κυβέρνησης και με τη λειτουργία των δικαστηρίων», κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και παράλληλα τονίζει την ανάγκη «να διασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας».

Αναλυτικά η δήλωση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου:

Κυριολεκτικά στο παραπέντε, η κυβέρνηση εδέησε να ανακοινώσει αργά χθες βράδυ, την απόφασή της για τη λειτουργία των δικαστηρίων στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πρωτοφανής αυτή καθυστέρηση δημιούργησε τεράστια αναστάτωση σε όλους τους παράγοντες της δίκης, οι οποίοι ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη των δικών, δεν γνώριζαν εάν και με ποιές προϋποθέσεις θα δικάσουν.

Το αρχικό κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως είχε διαρρεύσει, περιελάμβανε την αναστολή λειτουργίας στα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια. πλην των επειγουσών υποθέσεων,  γεγονός που οδήγησε την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να συμπεριληφθούν στην αναστολή και οι  δίκες στα πολιτικά δικαστήρια, όπου επίσης υπάρχει συγχρωτισμός.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν στη συνέχεια, και η κυβέρνηση, αποφάσισε να παραμείνουν ανοικτά και να λειτουργήσουν, υπό όρους, όλα τα δικαστήρια, όπως ζητούσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Η αλλοπρόσαλλη στάση της κυβέρνησης και στο θέμα αυτό, μαρτυρά τον πανικό της και αποκαλύπτει την ανυπαρξία στοιχειώδους σχεδιασμού στην λήψη έγκαιρων και αποφασιστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την νέα παλινωδία της κυβέρνησης είναι πολλά και εύλογα. Δεν ήταν λίγες άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα,  οι καταγγελίες για συνωστισμό σε δικαστικές αίθουσες και γραφεία, τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο της Αθήνας αλλά και σε άλλα Δικαστήρια της χώρας.

Γι αυτό καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να διασφαλίσει άμεσα και έγκαιρα όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε τα δικαστήρια να λειτουργήσουν σε καθεστώς υγειονομικής ασφάλειας, για όλους. Δικαστές, Δικηγόρους, Δικαστικούς υπαλλήλους και πολίτες.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους