Newsroom

Newsroom

"Κοινό" φορτιστή κινητών τηλεφώνων στην ΕΕ αποφασίζει η Ευρωβουλή

  Όλα τα κινητά τηλέφωνα στην ευρωπαϊκή αγορά σύντομα θα πρέπει να έχουν κοινό φορτιστή, μετά από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό…

fortisths

  Όλα τα κινητά τηλέφωνα στην ευρωπαϊκή αγορά σύντομα θα πρέπει να έχουν κοινό φορτιστή, μετά από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι εταιρείες κατασκευής κινητών και έξυπνων τηλεφώνων όπως οι Samsung, Apple και Nokia, θα πρέπει να προσφέρουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές ένα μοντέλο τυποποιημένου φορτιστή μέχρι το 2017.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν τους νέους κανόνες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Πέμπτη. Η οδηγία πέρασε με 550 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 8 αποχές.

Η Barbara Weiler, Γερμανίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής και εισηγήτρια του φακέλου, είπε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που συμφωνήσαμε στην εισαγωγή ενός κοινού φορτιστή. Θα δώσει ένα τέλος στην ανακατωσούρα με τους φορτιστές και στους 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως».

 «Η σημερινή ασυμβατότητα των φορτιστών για κινητά τηλέφωνα, έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες, ψηφιακές κάμερες, συνιστά έναν εφιάλτη και δημιουργεί μια πραγματικά άβολη κατάσταση για τους καταναλωτές. Αυτή η νέα οδηγία τελείωνε αυτόν τον εφιάλτη και επίσης, είναι πολύ καλό για το περιβάλλον».

Πολλά από τα κινητά τηλέφωνα στην αγορά έχουν ήδη ακολουθήσει την τυπική μορφή micro-USB, αλλά οι γίγαντες Apple και Nokia θα πρέπει τώρα να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους με το πρότυπο αυτό. Το Κοινοβούλιο τόνισε σε δελτίο τύπου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει ποιες συγκεκριμένες συσκευές εμπίπτουν στους νέους κανόνες.

Ο Επίτροπος Βιομηχανίας, Antonio Tanjani, είπε ότι η απόφαση εισαγωγής ενός κοινού φορτιστή «είναι πολύ καλά νέα για τους πολίτες και το περιβάλλον» και ότι η οδηγία θα ενισχύσει την «ουσία» της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Η οδηγία πρέπει τώρα να πάρει το τελικό πράσινο φως από το Συμβούλιο Υπουργών αλλά ήδη έχει συμφωνηθεί στο επίπεδο της τριλογίας. Μετά την έγκριση του Συμβουλίου, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ έχουν δύο χρόνια να ενσωματώσουν την οδηγία στην εθνική νομοθεσία και οι κατασκευαστές άλλον έναν χρόνο για να συμμορφωθούν. EurActiv.gr

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…