ΣΣ

Στάθης Σχινάς

«Κόβει» τον Στουρνάρα ο Κυριάκος: Άλλος θα προταθεί για διοικητής της ΤτΕ

Πυκνό παρασκήνιο γύρω από τον διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος

1953677

Δεν θα προταθεί ο Γιάννης Στουρνάρας εκ νέου για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento. Η θητεία του λήγει τον Μάρτιο του 2020 και οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέφεται σε άλλα πρόσωπα, πέραν του σημερινού διοικητή.

Γύρω από την εξέλιξη αυτή υπάρχει πυκνό παρασκήνιο που σχετίζεται με τις προσωπικές φιλοδοξίες τόσο στελεχών της ΝΔ όσο και προσωπικών φίλων του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και με την πορεία και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Οι υποψήφιοι

Το όνομα του Γκίκα Χαρδούβελη, δεδομένης και της συστηματικής προσπάθειας Μητσοτάκη να προσεταιριστεί το ΚΙΝΑΛ, θεωρείται μια από τις ισχυρές υποψηφιότητες καθώς στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται αρκετές από τις προϋποθέσεις που θα κρίνουν την κούρσα διαδοχής του Γ. Στουρνάρα. Η ακαδημαϊκή ιδιότητα και η τραπεζική εμπειρία καθώς και η κυβερνητική προϋπηρεσία του είναι τα βασικά «ατού» του.

Ακούγονται επίσης τα ονόματα

• Του Γιώργου Ζαββού, νυν υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η τελευταία κόντρα του με τους τραπεζίτες, τους οποίους αγνόησε για την προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής», φαίνεται να εξασθένισε την υποψηφιότητά του. Υπό κάποιες προϋποθέσεις όμως μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα. Είναι μόνιμο στέλεχος της Κομισιόν πάνω από 25 χρόνια και έχει πάρει μέρος στην επεξεργασία πολλών οδηγιών για τον τραπεζικό και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.

• Του Παύλου Μυλωνά, διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα με πολυετή εμπειρία στην εμπορική τραπεζική και καλές σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

• ‘Ελληνα τραπεζίτη από το εξωτερικό, με φιλικές προσωπικές σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και μακρά θητεία στην επενδυτική τραπεζική.

Ορισμένοι κύκλοι υποστηρίζουν την επαναφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος του πρώην πρωθυπουργού, διοικητή της ΤτΕ και υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου, ενδεχόμενο όμως όχι ιδιαίτερα πιθανό.

Η απόρριψη Στουρνάρα

Ο νυν διοικητής της ΤτΕ φέρεται ιδιαίτερα χολωμένος με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να προωθήσει το κοινό σχέδιο Τσακαλώτου – Λιάκου – JP Morgan για την εξυγίανση των τραπεζών (όπως αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο) το οποίο είχε παραληφθεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα. Και αυτό όταν ο ίδιος είχε προωθήσει δικό του σχέδιο (το οποίο όμως είχε απορριφθεί από την ΕΚΤ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ). Του καταλογίζεται μάλιστα ότι συνέδραμε ορισμένες από τις αντιδράσεις των τραπεζιτών για τον αναβαλλόμενο φόρο και τα ασφάλιστρα που θα καταβάλλουν οι τράπεζες οι οποίες θα ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής».

Ρόλο στη μη επιλογή του για μια ακόμη θητεία φαίνεται να έχει διαδραματίσει και η κακή χημεία του με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο νόμος για το ΤΧΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σύντομα θα καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα αλλάζουν βασικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και κυρίως τα σχετιζόμενα με την επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων. Ειδικότερα η διάταξη περί δεκαετούς διεθνούς προϋπηρεσίας είχε αποτέλεσμα πλήθος συνταξιούχων τραπεζιτών από την Αυστρία, τις χώρες της Βαλτικής κ.λπ. να καταλάβουν μεγάλο αριθμό θέσεων στα ΔΣ των συστημικών τραπεζών, γεγονός που προκάλεσε αρκετά προβλήματα.

Πηγή: Documento #153, 20.10.2019. documentonews.gr

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…