"Κλωτσάει" η Κομισιόν για τις εξαγγελίες Τσίπρα (BINTEO)

Προβληματισμός επικρατεί στην Κομισιόν για τα μέτρα ανακούφισης χαμηλοσυνταξιούχων και νησιωτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρντ, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να ενημερώνει για κάθε βήμα της τους εταίρους.

581a06d81dc5244a338b467b

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για συζήτηση όλων των στόχων του με τους θεσμούς, εκ των προτέρων, καθώς και δεσμεύσεις για τους χειρισμούς που γίνονται σε καταστάσεις υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος» σημείωσε η Ανίκα Μπράιντχαρντ.

Και πρόσθεσε: «Η Κομισιόν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους άλλους θεσμούς. Η Επιτροπή δεν γνώριζε για τις λεπτομέρειες των αναγγελιών του πρωθυπουργού πριν ανακοινωθούν, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη να τις μελετήσουμε πριν κάνουμε περαιτέρω σχόλια και λάβουμε περαιτέρω δράσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος -ίσως και με πιο έντονο ύφος- ήταν τα μηνύματα από τον γερμανικό Τύπο. Επί της ουσίας, οι συστημικές εφημερίδες της Γερμανίας (Bild & Süddeutsche Zeitung) παρότρυναν τον Τσίπρα να… κάνει οικονομία, αντί να προβαίνει στη λήψη τέτοιων μέτρων.

«Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα» απάντησε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όταν δέχτηκε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υπογράμμισε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «δεν είμαστε αποικία». «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα, ακόμη και αν πιέσουν οι δανειστές» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, εντόπισε προεκλογικές παροχές στα λεγόμενα του Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «προεκλογικό χάπενινγκ». Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα έγιναν με ορίζοντα τις εκλογές για να πει στους εταίρους «ή με βοηθάτε ή πάω σε εκλογές».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρένγκλινγκ, συνέστησε τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Αποφασίζει για τα αντίποινα το Ισραήλ

mesh

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Αποφασίζει για τα αντίποινα το Ισραήλ

Καζάνι που βράζει ξανά η Μέση Ανατολή, όπου πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου…