Άλλη μια κακοκαιρία, μέτριας έντασης αυτή τη φορά, από αυτές που όλο και συχνότερα εμφανίζονται τελευταία ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης Κλιματικής Αλλαγής, γίνεται αιτία για να παραλύσει η χώρα.
Ένας απολογισμός δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις μέτριας έντασης βροχοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία Bora.
Αν κάπου η πρόσφατη κακοκαιρία υπήρξε ακραία, ήταν στους πολύ ισχυρούς ανέμους που πράγματι επικράτησαν, έντασης που ξεπέρασαν, συχνά, τα 10 μποφόρ. Γι’ αυτό και είχαμε πτώσεις δένδρων σε πολλές περιοχές, που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα και επιδείνωσαν την εικόνα της καταστροφής.
Όσον αφορά στις βροχοπτώσεις, πάντως, αυτές ήταν μέτριας έντασης και έπληξαν περισσότερο την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως την Χαλκιδική. Από τους 8 μετεωρολογικούς σταθμούς με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, οι 7 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι 3 στη Χαλκιδική, ενώ ένας ήταν στη Ρόδο.
Ακόμη και στο σταθμό στο Νεοχώρι της Χαλκιδικής, πάντως, όπου καταγράφτηκε η μεγαλύτερη βροχόπτωση από όλη την Ελλάδα, ύψους 403,2 χιλιοστών βροχής σε δυο ημέρες, η ένταση του φαινομένου ήταν μέτρια. Και οπωσδήποτε πολύ μικρότερη σε σχέση τόσο με την καταιγίδα Daniel που έπληξε πέρσι τη Θεσσαλία, διαλύοντας τα πάντα, όσο και εκείνη προ ημερών στη Βαλένθια, που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες.
Για να γίνει αντιληπτή η μέτρια ένταση της βροχής στην πρόσφατη κακοκαιρία Bora, στην περίπτωση της Χαλκιδικής έπεσε προχτές το 50% του νερού που είχαμε πέρσι στη Θεσσαλία και το 75% του νερού που είχαμε στη Βαλένθια, αντίστοιχα.
Με τη διαφορά ότι τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στη Βαλένθια, αυτό συνέβη σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου και γι΄αυτό και πολύ μεγαλύτερες πλημμυρικές καταστροφές.
Διότι άλλο είναι η ένταση της βροχής ύψους 400 χιλιοστών που πέφτει σε 2 μέρες, όπως στην Χαλκιδική και εντελώς άλλο, πολύ δυσμενέστερης τάξης φαινόμενο, όταν η ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα βροχής πέφτει σε διάστημα λίγων ωρών, όπως συνέβη στην Ισπανία.
Το γεγονός ότι η ένταση της βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Bora δεν δικαιολογεί, σε καμία περίπτωση, την ένταση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την επέλασή της, ήταν μια ηχηρή ένδειξη για τρία σημαντικά συμπεράσματα.
- Ο χαμηλός βαθμός ανετοιμότητας της χώρας να αντιμετωπίζει τα πολύ συχνά, πλέον, ακραία φαινόμενα που μας πλήττουν στο πλαίσιο της εξελισσόμενης Κλιματικής Αλλαγής. Η απουσία μέτρων και έργων πρόληψης των ακραίων φαινομένων για την προσαρμογή των περιφερειών στις δυσμενείς συνθήκες της Κλιματικής Κρίσης, με σκοπό την αποφυγή, την αποτελεσματική αντιμετώπιση ή και τον μετριασμό των φυσικών καταστροφών, δείχνει τον δρόμο για το τι πρέπει άμεσα να γίνει.
- Η απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης σε επίπεδο λεκανών απορροής στις περιφέρειες, όπου τα υδατορεύματα πλημμυρίζουν ακόμη και σε μέτριας έντασης βροχοπτώσεις. Τα αποσπασματικά και κατά περίπτωση έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μόνο στα όρια κάποιων οικισμών, αποδίδουν πλημμελώς σε σχέση με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, από τα ανάντη στα κατάντη, όπως οι σύγχρονες ευρωπαϊκές οδηγίες επιβάλλουν. Η απουσία έργων ανάσχεσης και καθυστέρησης των πλημμυρικών απορροών στις ορεινές περιοχές, εκεί όπου συγκεντρώνονται οι μεγάλες ποσότητες νερού, είναι χαρακτηριστική και εκδηλώνεται με την ανεπάρκεια των όποιων αντιπλημμυρικών έργων στα πεδινά να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα πλημμυρικά κύματα που ανεμπόδιστα απορρέουν στα υδατορεύματα. Κι ακόμη, στις πόλεις και στα αστικά περιβάλλοντα, το μπάζωμα των υδατορευμάτων, ο εγκιβωτισμός και ο κάθε είδους περιορισμός της κοίτης τους, εμποδίζουν την αποφυγή ή και τον μετριασμό των πλημμυρικών καταστροφών.
- Η ανεπάρκεια των τεχνικών έργων, όπου υπάρχουν, να ανταποκριθούν στις ανάγκες ακόμη και μέτριας έντασης καιρικών φαινομένων. Το προβληματικό πλαίσιο παραγωγής τεχνικών έργων και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι καθυστερήσεις, με τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζονται σήμερα να έχουν σχεδιαστεί 10 χρόνια πριν, ενώ εντωμεταξύ οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην, αλλά και η υστέρηση στην αναθεώρηση των παραμέτρων σχεδιασμού των τεχνικών έργων, προκειμένου να ανταποκριθούν στα σημερινά δυσμενή δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής, είναι χαρακτηριστικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι περίοδοι επαναφοράς, για παράδειγμα, των πλημμυρικών απορροών με τις οποίες σχεδιάζονταν παλιά τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν σήμερα υποδιπλασιαστεί. Με τα τεχνικά έργα να σχεδιάζονται, όμως, ακόμη και τώρα με τα παλιά δεδομένα.
Είναι φανερό ότι πλέον ουδείς δικαιούται να δηλώνει αιφνιδιασμένος από τα μέτριας ή μεγάλης έντασης ακραία φαινόμενα που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή.
Ο Ιανός, που κτύπησε τη Θεσσαλία το 2020, ήταν ένα φαινόμενο με περίοδο επαναφοράς τα 500 χρόνια. Βγήκαν, τότε, κάποιοι και δήλωναν ότι δεν χρειάζεται στο εξής να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γιατί, έλεγαν, τέτοιο ακραίο φαινόμενο θα ξανασυμβεί μετά από 500 χρόνια.
Και δεν πέρασαν ούτε 3 χρόνια και έρχεται ο Daniel να κτυπήσει τη Θεσσαλία. Ένα πιο ακραίο, ακόμη, φαινόμενο, με περίοδο επαναφοράς τα 1000, αυτή τη φορά, χρόνια.
Για να υπενθυμίσει σε όλους ότι αυτά που ξέραμε δεν ισχύουν στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής.
Δεν μπορεί, λοιπόν, σε εποχή συχνής επανεμφάνισης ακραίων φαινομένων το 112 να αποτελεί το μόνο μέσον αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Η έγκαιρη προειδοποίηση δεν είναι παρά το πρώτο από μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν και από έργα που πρέπει να εκτελεστούν.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είμαστε αθωράκιστοι απέναντι στους κινδύνους που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή, με κορυφαίο εξ αυτών τον πλημμυρικό κίνδυνο.
Και δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ενώ έχουμε χάσει και τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από τα 30 δις του οποίου, ένα ελάχιστο ποσοστό κατευθύνθηκε στην αντιμετώπιση των αναγκών προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση. Και από αυτό το ελάχιστο ποσοστό, ένα ακόμη μικρότερο έχει απορροφηθεί για την εκτέλεση έργων…
Η επικοινωνιακή διαχείριση της Κλιματικής Αλλαγής από την κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί τη συνταγή του ρητού: «Bora είναι θα περάσει».
Μόνο που κάθε φορά έρχεται και μια καινούργια… μπόρα να δείξει ότι η Κλιματική Αλλαγή απαιτεί άλλου είδους σχεδιασμό και άλλου είδους αντιμετώπιση…
Πηγή: TVXS
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr