Newsroom

Pandora Newsroom

Κλιματική αλλαγή: Ανησυχία για «Σούπερ Ελ Νίνιο» – Συναγερμός από το Copernicus

Το Ελ Νίνιο αποτελεί μέρος ενός φυσικού κλιματικού κύκλου στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνήθως ξεκινά την άνοιξη, επηρεάζοντας σταδιακά τον καιρό και το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο

6617184

Οι ωκεανοί του πλανήτη κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά θερμοκρασιών ακόμη και μέσα στον Μάιο, καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις για επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο συνδέεται με άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Την προειδοποίηση απευθύνει το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο κλίματος Copernicus.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της υπηρεσίας, οι μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών —εκτός των πολικών περιοχών— έφτασαν τον Απρίλιο σε επίπεδα που ισοφάρισαν το ρεκόρ του 2024. Η Σαμάνθα Μπέρτζες, διευθύντρια αρμόδια για την παρακολούθηση του κλίματος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πλέον θέμα ημερών να καταγραφούν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας στους ωκεανούς.

Παραδοσιακά, ο Μάρτιος θεωρείται ο θερμότερος μήνας για τις θάλασσες παγκοσμίως. Ωστόσο, φέτος παρατηρούνται εκτεταμένα κύματα θαλάσσιας ζέστης από τον ισημερινό Ειρηνικό έως τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού.

Το Ελ Νίνιο αποτελεί μέρος ενός φυσικού κλιματικού κύκλου στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνήθως ξεκινά την άνοιξη, επηρεάζοντας σταδιακά τον καιρό και το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ορισμένες περιοχές προκαλεί ξηρασίες, όπως στην Ινδονησία, ενώ σε άλλες, όπως στο Περού, οδηγεί σε έντονες βροχοπτώσεις. Η πιο πρόσφατη ισχυρή του φάση καταγράφηκε το 2023-2024.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι, παρά τις αβεβαιότητες, η πιθανότητα επανεμφάνισης του Ελ Νίνιο από τον Μάιο έως τον Ιούλιο αυξάνεται, καθώς εξασθενεί το αντίθετο φαινόμενο, η Λα Νίνια. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις θερμοκρασίες που καταγράφονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται επειδή η φυσική αύξηση της θερμοκρασίας λόγω Ελ Νίνιο προστίθεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, που προκαλείται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόβλημα είναι ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ανεβάζει φυσικά και συχνά τη θερμοκρασία, προστίθεται στην αύξηση των θερμοκρασιών που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως στην καύση πετρελαίου, άνθρακα και αερίου, με αποτέλεσμα εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ορισμένες μετεωρολογικές υπηρεσίες εκτιμούν πως το επόμενο Ελ Νίνιο θα είναι πιο ισχυρό απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια, πως πιθανόν θα ανταγωνιστεί το «σούπερ Ελ Νίνιο» της περιόδου 1997-1998. Ο αντίκτυπος της μέσης θερμοκρασίας της υφηλίου γενικά παρατηρείται την χρονιά που ακολουθεί την εκδήλωσή του, κάτι που δημιουργεί τον φόβο πως το 2027 θα σπάσουν ρεκόρ ζέστης.

Ο Ζικ Χάουσφαδερ, κλιματολόγος στο ανεξάρτητο ινστιτούτο Berkeley Earth, προβλέπει πως το 2027 θα συντρίψει το ρεκόρ του 2024. Η Σαμάνθα Μπέρτζες εκτιμά από την πλευρά της πως είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμηθεί η ένταση των φαινομένων, καθώς φυσικά προβλέψεις που γίνονται την άνοιξη δεν αποδεικνύονται πάντα αξιόπιστες.

Ωστόσο μοιράζεται την ανησυχία πως, ανεξάρτητα από την έντασή του, το Ελ Νίνιο δεν θα περάσει απαρατήρητο, ότι «πιθανόν το 2027 θα ξεπεράσει το 2024 θα γίνει το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφτεί ποτέ».Στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του, ο Κοπέρνικος επιβεβαιώνει ότι το στρώμα αρκτικού πάγου ελάχιστα αποκαταστάθηκε τον χειμώνα, με την επιφάνειά του να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Αν ληφθούν υπόψη συνδυαστικά οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών και στην επιφάνεια της Γης, ο Απρίλιος του 2026 κατατάσσεται τρίτος στους πιο θερμούς Απριλίους που έχουν καταγραφτεί στα χρονικά σε παγκόσμια κλίμακα. Ο περασμένος μήνας σημαδεύτηκε από πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα: τροπικούς κυκλώνες στον Ειρηνικό, πλημμύρες στη Μέση Ανατολή και στην κεντρική και νότια Ασία, ξηρασίες στη μεσημβρινή Αφρική. Πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν επίσης μέρος της αραβικής χερσονήσου. Περιοχές του Ιράν, του Αφγανιστάν, της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας δοκιμάστηκαν από τέτοια φαινόμενα, με πολλούς θανάτους.

«Διαπιστώνουμε ακραία φαινόμενα ολοένα πιο συχνά. Κάθε μήνα, έχουμε περισσότερα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής προκαλεί αυτά τα ακραία φαινόμενα», σύμφωνα με την κ. Μπέρτζες.

Η Ευρώπη γνώρισε συνθήκες που χαρακτηρίστηκαν από εντυπωσιακές αντιθέσεις τον Απρίλιο κι ετοιμάζεται να ζήσει ένα καλοκαίρι που θα σημαδευτεί από θερμοκρασίες υψηλότερες του φυσιολογικού και δυνητικά ξηρασίες και πυρκαγιές, προειδοποιεί η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

Κινητικότητα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας: Επιστολή 10 πρώην βουλευτών και στελεχών που δείχνει νέο κόμμα

Πλεύρης: «Η βία στα πανεπιστήμια είναι η βία της αριστεράς» – Η «τάπα» του Χασαπόπουλου

Άνω Πατήσια: Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από φορτηγό

Συναγερμός στο Αιγαίο: Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού μπλέχτηκε σε δίχτυα τράτας

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Ισραήλ: Διακόπτονται τις επαφές του με την Κάγια Κάλας – Κατηγορίες για «συκοφαντία»

Ισραήλ

Ισραήλ: Διακόπτονται τις επαφές του με την Κάγια Κάλας – Κατηγορίες για «συκοφαντία»

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος επικαλέστηκε πρόσφατες τοποθετήσεις που φέρεται…

Ανδρέας Μαζαράκης: Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός

160553

Ανδρέας Μαζαράκης: Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, γεγονός που οδήγησε σε επανειλημμένες…

Σκάνδαλο πολεοδομιών: Στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία των στελεχών – Έφοδος στις πολεοδομίες

6991922

Σκάνδαλο πολεοδομιών: Στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία των στελεχών – Έφοδος στις πολεοδομίες

Με εντολή του Χαράλαμπου Βουρλιώτη ξεκινούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» σε όλη την…

Ο Μητσοτάκης διαφημίζει την εφαρμογή Posokanei λες και πρόκειται να την χρησιμοποιήσει – Φαντάζεται ότι πολεμά την ακρίβεια

Screenshot 2026 06 18 125901

Ο Μητσοτάκης διαφημίζει την εφαρμογή Posokanei λες και πρόκειται να την χρησιμοποιήσει – Φαντάζεται ότι πολεμά την ακρίβεια

Αγνοεί επιδεικτικά ότι είχαμε και στο παρελθόν τέτοιες πλατφόρμες και δεν φάνηκαν ιδιαίτερα αποδοτικές, καθώς…

Οι Προτάσεις μας

ΕΝΦΙΑ 2026: 50% απαλλαγή για 1 εκατ. ιδιοκτήτες σε μικρούς οικισμούς – Τα κριτήρια και τι αλλάζει από το 2027

spitia 13

ΕΝΦΙΑ 2026: 50% απαλλαγή για 1 εκατ. ιδιοκτήτες σε μικρούς οικισμούς – Τα κριτήρια και τι αλλάζει από το 2027

Ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα βλέπουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας τους να…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Διακόπτονται τις επαφές του με την Κάγια Κάλας – Κατηγορίες για «συκοφαντία»

Ισραήλ

Ισραήλ: Διακόπτονται τις επαφές του με την Κάγια Κάλας – Κατηγορίες για «συκοφαντία»

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος επικαλέστηκε πρόσφατες τοποθετήσεις που φέρεται…

Τραμπ για τη συμφωνία με το Ιράν: «Όσοι με επικρίνουν είναι ζηλιάρηδες ή ανόητοι»

AP26169016200027

Τραμπ για τη συμφωνία με το Ιράν: «Όσοι με επικρίνουν είναι ζηλιάρηδες ή ανόητοι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ανόητους» όσους υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές…

ΗΠΑ – Ιράν: Ραντεβού στην Ελβετία για διαπραγματεύσεις μετά τις υπογραφές Τραμπ και Πεζεσκιάν

AP26147625212817 2

ΗΠΑ – Ιράν: Ραντεβού στην Ελβετία για διαπραγματεύσεις μετά τις υπογραφές Τραμπ και Πεζεσκιάν

H Τεχεράνη δεσμεύεται ότι θα αραιώσει το εμπλουτισμένο ουράνιο που διαθέτει, με αντάλλαγμα την άρση…

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται περισσότερο την εγκληματικότητα από ποτέ – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

AP25352530443179

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται περισσότερο την εγκληματικότητα από ποτέ – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Παρά την εμπιστοσύνη προς τις αρχές, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται