Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με νέα μπλόκα – Ετοιμάζουν μπλόκο στα Τέμπη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες οι οποίοι στήνουν τα τρακτέρ τους σε νέα σημεία στο εθνικό οδικό δίκτυο.

588f0d531dc52447568b46b7

Συγκεκριμένα, οι αγρότες ξεκινούν από σήμερα και στήνουν μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία. Mετά τις 12 αναμένεται να στηθεί το αγροτικό μπλόκο στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Επίσης, οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου σχεδιάζουν εντός της ημέρας να στήσουν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Σήμερα, μετά τις 12 το μεσημέρι στήνεται και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα στην περιοχή, ωστόσο «δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο σήμερα».

Κεντρική Μακεδονία

Σε επανασχεδιασμό, εξάλλου, των δράσεών τους προχώρησαν το Σαββατοκύριακο αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι από τις 25 Ιανουαρίου έχουν εγκατασταθεί στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω απο τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών.

«Έχουμε κι άλλα σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε σήμερα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον Προμαχώνα».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, είπε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και Άσσηρο και πρόσθεσε: «Αναμένουμε και σήμερα τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης στον Λαγκαδά».

Ήδη συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και πιθανόν αύριο και αφού προηγηθεί συνέλευση, οι δυνάμεις των τρακτέρ να κατευθυνθούν κομβόϊ στο τελωνείο των Ευζώνων, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.

Από την πλευρά τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το «μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), μπήκαν στον… χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων απο χθές το βράδυ. Σε συνέλευσή τους αποφάσισαν να κατεβάσουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε νέα τους συνάντηση εντός της εβδομάδας, θα καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση. Στη δράση αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, συνάδερφοί του από την ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως Επανομή, Βασιλικά και Γαλάτιστα.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Μπλόκο της Νίκαιας

Την ίδια ώρα, οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οξύνουν την στάση τους φέρνοντας στο σημείο συνεχώς νέα τρακτέρ, ενώ προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας φέρνουν συνεχώς περισσότερα τρακτέρ στο σημείο, ενώ προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Μάλιστα αποφάσισαν και νέες μορφές κινητοποιήσεων και σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζουν για την Τετάρτη τη συμμετοχή τους με τρακτέρ στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα. Η κινητοποίηση αυτή των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στους δρόμους βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης.

Σήμερα αναμένονται στο σημείο συνάδελφοί τους από Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς. Αγρότες από τη Χαλάστρα έφτασαν ήδη στα διόδια των Μαλγάρων, όπου στήθηκε το αγροτικό μπλόκο και σήμερα ή την Τρίτη αναμένεται να κατευθυνθούν κοντά στους Ευζώνους, όπου βρίσκονται οι συνάδελφοί τους.

Αιγιαλεία

Οι αγρότες της Αιγιαλείας αποκλείουν την εθνική Πατρών – Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, για τρεις ώρες, από τις 17:00 έως τις 20:00 κάθε απόγευμα.

Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.  

Νέο μέτωπο στα Τέμπη από αύριο

Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη.

 Ήδη, από χθες Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονται και σήμερα. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

 Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αύριο στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.