Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία, την ώρα που ο Βαλς υπόσχεται "βελτιώσεις"

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα «τροποποιήσεων» στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης, που βρίσκεται στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν να παραλύσουν τη χώρα τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro 2016.

5746ab2f1dc5247c2c8b4963

«Μπορούν πάντα να υπάρξουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις», δήλωσε στα δίκτυα BFMTV και RMC ο Γάλλος πρωθυπουργός, αποκλείοντας ωστόσο «την αλλαγή πλαισίου» ή απόσυρσης του νομοσχεδίου κατά του οποίου οργανώνονται σήμερα νέες απεργίες και διαδηλώσεις.

Οι δηλώσεις αυτές του Βαλς έρχονται την ώρα που τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο ηγέτης της CGT, της γαλλικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, έχει σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες τη στάση του καλώντας σε «γενίκευση της απεργίας».

Διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων είναι πλέον το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας. Χθες, πέντε διυλιστήρια από τα οκτώ της Γαλλίας ήταν αποκλεισμένα ή εκτός λειτουργίας, με τις ελλείψεις να πλήττουν περισσότερα από 4.000 πρατήρια, σύμφωνα με μία εφαρμογή στο κινητό που χρησιμοποιούν οι οδηγοί αυτοκινήτων σε αναζήτηση καυσίμων.

Απέναντι στα μπλόκα, η κυβέρνηση επέλεξε τη δυναμική απάντηση, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας για να άρουν τους αποκλεισμούς.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η χθεσινή ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες. Η τροφοδοσία σε πετρέλαιο θα γίνει ακόμη πιο προβληματική σήμερα, με την απεργία στο «περισσότερα λιμάνια», σύμφωνα με τη CGT. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στα λιμάνια του Σεντ Ναζέρ, του Λοριάν και της Μπρεστ, ενώ παράλληλα η CGT επιδιώκει να επεκτείνει την απεργία και σε έναν άλλο στρατηγικό πόλο: τους πυρηνικούς σταθμούς.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν προβλήματα και στις μεταφορές. Η δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων SNCF περνά από χθες το πέμπτο απεργιακό επεισόδιο από τον Μάρτιο. Στις αεροπορικές μεταφορές, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 15% τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο του Ορλί.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…