Newsroom

Newsroom

Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις – Χτυπήματα κατά άμαχων σε Μαριούπολη και Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στη Μαριούπολη - Πολυκατοικία επλήγη στο Χάρκοβο

Συνεχίζεται η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία για 25η ημέρα. Η Μαριούπολη στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής τραγωδίας μετά τον πολυήμερο αποκλεισμό και πολιορκία, με τις μάχες πια να έχουν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης τα τελευταία 24ωρα.

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίριο σχολής Καλών Τεχνών στην Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από του οποίους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

«Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – είχαν βρει καταφύγιο», ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πολιορκημένης από τις δυνάμεις της Μόσχας ουκρανικής πόλης.

 

 

 

 

«Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».

Η Μαριούπολη, πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με πληθυσμό 450.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων του φιλορώσων αυτονομιστών.

Σήμερα, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο κατηγόρησε επίσης την Μόσχα για τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων των 1.000 κατοίκων της Μαριούπολης, που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, προς την Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.

Ο Πάβλο Κιριλένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στην συνέχεια, στέλνονται στην Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook. «Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη».

Οι καταγγελίες του Πάβλο Κιριλένκο δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.

Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε την Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι από τις ρωσικές δυνάμεις που αγνόησαν την προειδοποίηση «Diéti» (Παιδιά) που είχε γραφτεί στο έδαφος με γιγάντια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμος.

Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.

Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μία ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στην μνήμη και τον επόμενο αιώνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου.

Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

 

 

 

Η Ρωσία χρησιμοποίησε εκ νέου υπερηχητικούς πυραύλους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου ‘Kalibr’, που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα ‘Kinzhal’ από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου που χρησιμοποιήθηκε, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία που χρησιμοποιήθηκαν οι πύραυλοι αυτοί.

Οι αρχές στην Ουκρανία απομάκρυναν δεκάδες ορφανά από το Σούμι 

 

Ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής περιοχής Σούμι, Dmytro Zhyvytskyy, σήμερα ότι 71 βρέφη απομακρύνθηκαν με ασφάλεια μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Ο κυβερνήτης είπε μέσω Facebook ότι τα ορφανά θα μεταφερθούν σε μια ξένη χώρα, χωρίς να την προσδιορίσει. Είπε ότι τα περισσότερα από αυτά χρειάζονται συνεχή ιατρική φροντίδα.

Η πόλη Σούμι είναι απ΄τις πόλεις που έχουν δεχθεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς.

Σχεδόν 40.000 εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη την περασμένη εβδομάδα

 

Οι αρχές στην πολιορκημένη Μαριούπολη λένε ότι σχεδόν 40.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για σχεδόν το 10% του πληθυσμού της πόλης, που ανέρχεται σε 430.000.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δήλωσε σήμερα ότι 39.426 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από τη Μαριούπολη μεδικά τους οχήματα. Επίσης ανέφερε ότι χρησιμοποίησαν περισσότερα από 8.000 οχήματα για να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω του Μπερντιάνσκ προς τη Ζαπορίζια.