Newsroom

Newsroom

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν – Αεροπορική επιδρομή σε πακιστανικό έδαφος

Στόχος το σημαντικότερο στρατόπεδο εκπαίδευσης ισλαμιστικής οργάνωσης

indian air force

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε τα ξημερώματα, σε περιοχή του Πακιστάν, «προληπτικό πλήγμα» εναντίον του σημαντικότερου στρατοπέδου εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ινδία έπληξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Τζάις-ι-Μοχάμαντ στην Μπαλακότ. Σε αυτή την επιχείρηση, εξαλείφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός τρομοκρατών, εκπαιδευτών, ανώτερων στελεχών και τζιχαντιστών εκπαιδευμένων στη διάπραξη επιθέσεων καμικάζι», δήλωσε ο Βιτζάι Γκοχλί, υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας έλαβαν μέτρα που ήταν «απαραίτητα» για την υπεράσπιση της χώρας, δήλωσε Iνδός ομοσπονδιακός υπουργός, μετά την επιδρομή.

Ο Πρακάς Τζαβαντεκάρ, υπουργός Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, δήλωσε ότι ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε πράσινο φως στις ένοπλες δυνάμεις να ανταποδώσουν την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, που αναζωπύρωσε την ένταση.

«Αυτό ήταν ένα απαραίτητο βήμα για την άμυνας της χώρας» και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει δώσει το ελεύθερο στις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Τζαβαντεκάρ, προσθέτοντας πως «όλη η χώρα υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις».

Οι επιδρομές στο πακιστανικό έδαφος σημειώθηκαν καθώς οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στις δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 41 παραστρατιωτικοί.

Ο στρατός του Πακιστάν υποβάθμισε το επεισόδιο. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές όταν ινδικά μαχητικά «έριξαν βιαστικά» το «φορτίο» τους καθώς αναχαιτίστηκαν από πακιστανικά καταδιωκτικά σε μια περιοχή κοντά στη λεγόμενη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών.

Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, βομβαρδίστηκαν καταυλισμοί της Τζάις-ι-Μοχάμαντ, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου.

Κατά το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-News18, υπήρξαν «σχεδόν 200 θύματα» στα ινδικά αεροπορικά πλήγματα. Το δίκτυο επικαλέστηκε «υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι τις επιδρομές εξαπέλυσαν 12 αεροσκάφη Mirage 2000 της ινδικής πολεμικής αεροπορίας.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…