Newsroom

Newsroom

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα: Καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις στη στήριξη των πληγέντων

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές που επλήγησαν

karditsa

Τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Παππά, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, Χαρά Καφαντάρη, και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Σπύρο Λάππα.

Το κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε αρχικά το Μουζάκι «όπου σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε γέφυρες, στο Κέντρο Υγείας της πόλης, σε οικίες και σε καταστήματα», ενώ ακολούθησε περιοδεία στο κέντρο της Καρδίτσας, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν το μέγεθος των καταστροφών, να συνομιλήσουν με πολίτες και επιχειρηματίες, καθώς και με φορείς της περιοχής. Έστειλαν το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις στη στήριξη των πληγέντων».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους ανθρώπους που βιώνουν την οδύνη της απώλειας, ο κ. Παππάς ευχήθηκε στους ανθρώπους στο Μουζάκι, στην Αργιθέα, στα Φάρσαλα, στον Αλμυρό «καλή δύναμη και υπομονή για να μπορέσουμε όλοι μαζί να επαναφέρουμε τη ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς». Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων». Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών είπε πως η κατάσταση στο Μουζάκι είναι αποκαρδιωτική, η Αργιθέα είναι απολύτως αποκλεισμένη και πως «οι πληροφορίες λένε ότι ούτε ένας άνθρωπος από την κυβέρνηση ή την περιφέρεια δεν έχει δώσει το παρόν». Τόνισε ότι πρόκειται για μια περιοχή στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση και ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις». Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Υποδομών με τους ανθρώπινους πόρους του και τις υπηρεσίες και όλη την υποδομή πρέπει αμέσως να κινητοποιηθεί για να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι άνθρωποι. Και το υπουργείο Ανάπτυξης βεβαίως να μην καθυστερήσει τις αποζημιώσεις των καταστημάτων». 

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και την ευχή να υπάρξουν καλά νέα για τους αγνοούμενους συμπολίτες μας, εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης. «Η παρουσία μας εδώ με εντολή του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα δηλώνει την συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφές», είπε ο κ. Σπίρτζης. Πρόσθεσε ότι «ο κυκλώνας Ιανός αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες, δεν ήταν κάτι ξαφνικό ή έκτακτο» και ότι «η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά η περιφέρεια Θεσσαλίας, η πολιτική προστασία όφειλαν να ήταν απόλυτα προετοιμασμένες». Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν αρκούν τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του για να βρίσκονται οι πολίτες σε εγρήγορση», αλλά «πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση ο ίδιος, η κυβέρνηση του, οι περιφερειάρχες και ο κρατικός μηχανισμός». «Δυστυχώς», ανέφερε, «δεν υπήρχε εγρήγορση και προετοιμασία στη Θεσσαλία». Ειδικότερα, είπε: «έσπασαν αναχώματα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πλημμύρισε η πόλη της Καρδίτσας. Έφραξαν γέφυρες εξαιτίας του μη καθαρισμού ρεμάτων δημιουργώντας μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και εκτροπή των υδάτων εντός οικιστικών περιοχών. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες, ο αποκλεισμός οικισμών και η απουσία συνεργείων ως τώρα, αποδεικνύουν την έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Τόνισε ότι επειδή το φαινόμενο θα μετατοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την κατάσταση και να συνδράμει με κινητοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων». «Θεωρούμε αυτονόητο», σημείωσε τέλος, «ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολίτες στις μεγάλες καθυστερήσεις που εδώ και 15 μήνες επανήλθαν στις αποκαταστάσεις των καταστροφών».

Ο κ. Ζαχαριάδης, εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε να βρεθούν το συντομότερο δυνατό οι αγνοούμενοι. «Είναι απολύτως σαφές ότι είναι μια κρίσιμη και έκτακτη κατάσταση και η δράση θα πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα: πρώτον, έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής ώστε να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες και όλες οι πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την καταστροφή», δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών. Δευτερευόντως, είπε, «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τους δήμους, τις περιφέρειες και την κεντρική διοίκηση ώστε την επόμενη φορά η περιοχή να είναι καλύτερα προετοιμασμένη». «Θα μάθουμε», είπε ο κ. Ζαχαριάδης, «να ζούμε με την κλιματική αλλαγή και τις κλιματικές ανακατατάξεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από όλους προκειμένου να μην μας βρίσκει απροετοίμαστους ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως αυτό».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…