Κλίμα: Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα «σπιράλ αυτοκαταστροφής»

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του UNDRR, όλο και συχνότερες και πιο έντονες φυσικές καταστροφές έχουν στοιχίσει τη ζωή ή έχουν επηρεάσει περισσότερους ανθρώπους κατά την τελευταία πενταετία σε σχέση με μια πενταετία νωρίτερα.

nasa i9w4Uy1pU s unsplash

Η ανθρωπότητα αναμένεται να αντιμετωπίζει 1,5 φυσικές καταστροφές την ημέρα -δηλαδή 560 τον χρόνο- μέχρι το 2030 καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε ένα «σπιράλ αυτοκαταστροφής» με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και αγνοεί τους κινδύνους, γεγονός που ωθεί εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καταγράφονταν ετησίως μεταξύ 350 και 500 μεσαίας κλίμακας έως μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά οι κυβερνήσεις «κατά βάση» υποτιμούν τον πραγματικό τους αντίκτυπο στις ζωές και τα μέσα επιβίωσης των πληθυσμών, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις φυσικές καταστροφές που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια.

«Σημαίνοντας συναγερμό με το να λέμε την αλήθεια δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά κρίσιμο», δήλωσε η Μάμι Μιζουτόρι, η επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR), το οποίο δημοσίευσε την Έκθεση Παγκόσμιας Αξιολόγησης για το 2022.

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή. Είναι λιγότερο δαπανηρό να αναλάβεις δράση προτού ενσκήψει μια φυσική καταστροφή από το να περιμένεις μέχρι να συντελεστεί η καταστροφή και να αναλάβεις δράση μετά», δήλωσε η ίδια στο Ιδρυμα Thomson Reuters.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε φέτος ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – από τους καύσωνες και τις ξηρασίες μέχρι τις πλημμύρες – πρόκειται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες προκαλώντας καταστροφές στη φύση, στους ανθρώπους και στα μέρη όπου ζουν.

Αλλά τα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για την προσαρμογή στο φαινόμενο αυτό επίσης υστερούν, σύμφωνα με την επιτροπή.

Η νέα έκθεση του UNDRR αναφέρει ότι οι όλο και συχνότερες και πιο έντονες φυσικές καταστροφές έχουν στοιχίσει τη ζωή ή έχουν επηρεάσει περισσότερους ανθρώπους κατά την τελευταία πενταετία σε σχέση με μια πενταετία νωρίτερα και θα μπορούσαν να ωθήσουν άλλα 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια ως το 2030.

Η έκθεση καλύπτει διαφορετικούς τύπος καταστροφών που προκαλούν οι φυσικοί κίνδυνοι – από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες μέχρι σεισμούς και επιδημίες.

«Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να κάνει περισσότερα πράγματα για να ενσωματώσει τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές στον τρόπο ζωής μας, να οικοδομήσει και να επενδύσει, κάτι το οποίο θέτει την ανθρωπότητα σε ένα σπιράλ αυτοκαταστροφής», αναφέρει η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Άνιμα Μοχάμεντ σε ανακοίνωσή της.

Τέμπη: Η μητέρα της Κλαούντια “πάγωσε” Παπαδάκη και Αναστασοπούλου – «Πηγαίνω και φιλάω το χώμα σαν να ήταν το παιδί μου» (video)

Λάττα

Τέμπη: Η μητέρα της Κλαούντια “πάγωσε” Παπαδάκη και Αναστασοπούλου – «Πηγαίνω και φιλάω το χώμα σαν να ήταν το παιδί μου» (video)

«Η κόρη μου κάηκε στους 1.400 βαθμούς. Αν δεν είχε γίνει η έκρηξη, κάποια από…

Μακάβρια εικόνα στη Λάρισα: Άσηπτοι οι νεκροί του κορονοϊού – Ανατριχιαστικές περιγραφές από τα νεκροταφεία

Λάρισσα

Μακάβρια εικόνα στη Λάρισα: Άσηπτοι οι νεκροί του κορονοϊού – Ανατριχιαστικές περιγραφές από τα νεκροταφεία

Οι 2 λόγοι που μπορεί να εξηγούν γιατί δεν έχει προχωρήσει η αποσύνθεση των σορών…

Καινούργιου: Αποχώρησε από την εκπομπή λόγω… Λαζόπουλου – «Ρεζίλι! Συνεχίστε μόνοι σας» (video)

Καινούργιου

Καινούργιου: Αποχώρησε από την εκπομπή λόγω… Λαζόπουλου – «Ρεζίλι! Συνεχίστε μόνοι σας» (video)

«Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι. Γεια σας! Συνεχίστε οι υπόλοιποι», ανέφερε η Κατερίνα Καινούργιου και…