ΝΣ

Νίκος Σερβετάς

Κλίμα και ενέργεια σε τανγκό για δύο

Πολιορκητικός κριός το «αθώο» φυσικό αέριο έως το 2050 

beach 375069 1920

Οι ομάδες πίεσης που δρουν για λογαριασμό των βιομηχανιών ενέργειας βρίσκονται πίσω από πολυάριθμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σχετικά με τη δημιουργία νέων υποδομών για τη χρήση φυσικού αερίου, αναφέρει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών. Αφού καταγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ αναφορικά με την ενέργεια, το Παρατηρητήριο προτείνει λύσεις για την αποδέσμευση των κρατών και των Ευρωπαίων πολιτών από την επίδραση που ασκούν οι λομπίστες στα όργανα της Ενωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες ενέργειας δαπάνησαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ το 2016 και χρησιμοποίησαν πάνω από 1.000 άτομα που εργάζονται σε εταιρείες προώθησης συμφερόντων για να επιβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η έκθεση δημοσιεύτηκε το περασμένο φθινόπωρο και στηρίζεται σε στοιχεία από το Μητρώο Διαφάνειας που λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο οποίο οι διάφορες ομάδες λόμπι καταθέτουν (δυστυχώς εθελοντικά…) στοιχεία για τις δραστηριότητές τους. Τα λόμπι που δρουν για λογαριασμό των εταιρειών ενέργειας συμβάλλουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξασφαλίζουν πολύτιμα ραντεβού, κυρίως συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τους επιτρόπους για το κλίμα και την ενέργεια.

Στόχος τους είναι οι φορείς και τα άτομα που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις να ακολουθήσουν την πολιτική τους και, μεταξύ άλλων, να προωθήσουν τον μύθο ότι το φυσικό αέριο είναι «αθώο και καθαρό» καύσιμο και έχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΧΘΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Η οικονομική εξουσία της βιομηχανίας ενέργειας και η προσέγγιση των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων οδήγησαν στο να διαμορφωθεί η ατζέντα για τα ενεργειακά θέματα σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και το φυσικό αέριο να τεθεί εκτός των πηγών ενέργειας που βλάπτουν το περιβάλλον.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγέλ Αρίας Κανιέτε προτού αναλάβει τα καθήκοντά του εργαζόταν σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις οποίες εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς.

Παράλληλα, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ενωση Μάρος Σέφκοβιτς προωθεί την ατζέντα της βιομηχανίας φυσικού αερίου στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια της ΕΕ, έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλίσει την πλήρη συνεργασία των περισσότερων κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ενωσης. Το σχέδιό τους είναι να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θα στηρίζεται σε απολύτως νέα υποδομή.

Οι νέες υποδομές που πρόκειται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχέδια κοινού ενδιαφέροντος» (PCIs) μοιάζουν με λίστα επιθυμιών της βιομηχανίας φυσικού αερίου.

ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΩΓΟΙ

Αντίθετα με τις προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ενέργειας και τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει για την εκμετάλλευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, η στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο προβλέπει την κατασκευή ακόμη περισσότερων αγωγών που θα διασχίζουν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και θα αποσκοπούν στην αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία.

Σε αυτό το σημείο το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι και στις δύο αυτές χώρες η κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αποδεκτή, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τονίζεται επίσης ότι η στρατηγική αποθήκευσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη «προϋποθέτει την κατασκευή εγκαταστάσεων με νέες προδιαγραφές όταν οι υπάρχουσες λειτουργούν με πληρότητα κάτω του 25% της συνολικής τους χωρητικότητας».

Τα έξοδα κατασκευής των νέων αποθηκευτικών χώρων και των αγωγών θα βαρύνουν τα κράτη-μέλη της Ενωσης, δηλαδή τους φορολογούμενους και όχι τις εταιρείες φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη δεσμεύεται στη χρήση φυσικού αερίου και μετά το 2050, όταν κάθε μορφή μη ανανεώσιμης ενέργειας πρέπει να καταργηθεί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

«Σε κάθε περίπτωση, επιτρέποντας στον κλάδο του φυσικού αερίου τόσο μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις για την ενέργεια καταγράφεται μια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά καταστρεπτική πολιτική» καταλήγει η έκθεση. Οι συντάκτες της καταθέτουν τέσσερις προτάσεις για την αποδέσμευση της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα κολοσσιαία συμφέροντα των εταιρειών:

1. Μορατόριουμ για όλα τα καινούργια έργα υποδομής φυσικού αερίου. Οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο θα πρέπει να παγώσουν και να γίνει νέα αξιολόγηση με βάση την ευθύνη που έχει η ΕΕ ως περιοχή δημιουργίας ρυπογόνων ουσιών και τα σχέδια για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας.

2. Αλλαγή πολιτικής και οικονομικής στήριξης: να γίνει σύγκριση των επενδύσεων σε φυσικό αέριο με αυτές σε αιολικές και ηλιακές πηγές ενέργειας. Με επίκεντρο τις υπάρχουσες υποδομές και τις κατασκευές δημόσιας ιδιοκτησίας, να κληθούν οι μεγάλοι παίκτες να μετατρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα χρησιμοποιώντας μη ορυκτά καύσιμα.

3. Τερματισμός της προνομιακής πρόσβασης που απολαμβάνει η βιομηχανία φυσικού αερίου. Απαιτείται ένα τείχος προστασίας μεταξύ των υπευθύνων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και όσων παίρνουν αποφάσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο ΟΗΕ. Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα να την υποστηρίξει με δικές της πρωτοβουλίες.

4. Πλήρης διαφάνεια της δράσης των λόμπι: απαιτείται ένα υποχρεωτικό, νομικά δεσμευτικό και πλήρως ενημερωμένο μητρώο των εταιρειών αυτών προκειμένου να γνωρίζουμε τη δράση τους. Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για τη χάραξη πολιτικής προς το συμφέρον της κοινωνίας και όχι της βιομηχανίας. 

Περιοδικό Hot Doc #151, «Τα λόμπι διαφεντεύουν την Ευρώπη», 22/4/2018

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα