Κλειστές δομές; Δεν θέλουμε την Λέσβο φυλακή για μετανάστες

Αποφασίζουν δήθεν να λύσουν το ζήτημα δημιουργώντας τις δομές τέρατα με θύματα τους «παράνομους» μετανάστες και τις τοπικές κοινωνίες. Εμάς.

EK Fylaki

Προσπαθούμε να φανταστούμε, πως θα είναι  οι νέες κλειστές δομές  που προγραμματίζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εγκλειστούν, οι σύμφωνα με την ερμηνεία που θα δίνεται, «παράνομοι» μετανάστες.

Ήδη  οι κάτοικοι της περιοχής των Μυστεγνών όπου προγραμματίζεται  να δημιουργηθεί η νέα δομή, μέσω του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κυρίου Παναγιώτη Κατζανού, δηλώνουν ότι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην δημιουργία δομής στην περιοχή τους.

Φαντάζομαι κάθε κοινότητα του νομού μας θα αντιδράσει εάν επιλεγεί η περιοχή τους για την δημιουργία  κλειστής δομής.

Σύμφωνα με τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, που απάντησε σε σχετική ερώτηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά, «σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές έχει επιλεγεί ο χώρος για την δομή στην Λέσβο».

Άραγε ποιες είναι αυτές οι τοπικές αρχές; Που κρύβονται; Ή μήπως ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ψέμματα;

Ήδη ο περιφερειάρχης κύριος Κώστας Μουτζούρης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», με την ακροδεξιά ελαφρότητα που διακρίνεται στις απόψεις του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, έκανε δεκτή την ύπαρξη κλειστής δομής στην Λέσβο. Aρκεί να κλείσει η Μόρια.

Ο δήμαρχος κύριος Στρατής Κύτελης δηλώνει στο stonisi.gr ότι δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για την τοποθεσία της κλειστής δομής.

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να παρακάμψει την άρνηση των τοπικών κοινωνιών που  αντιδρούν στην δημιουργία κλειστής δομής-στρατοπέδου συγκέντρωσης στις περιοχές τους; 

Με την βία, με τα ΜΑΤ, με το ξύλο και την καταστολή; Πώς θα το επιβάλει;

Πετάει το «τυράκι», ότι  θα έχουν προτεραιότητα στην απασχόληση στις νέες κλειστές δομές οι ντόπιοι. Μα ήδη σε ό,τι έχει να κάνει με την απασχόληση γύρω από το προσφυγικό, κυρίως ντόπιοι είναι αυτοί που εργάζονται. Στην Μόρια, στον Καρά Τεπέ, στις διάφορες ΜΚΟ.

Το να προσπαθείς να εξαγοράσεις τις κοινωνίες εκμεταλλευόμενος την ανάγκη τους για εργασία, είναι τουλάχιστον ανέντιμο. Δηλαδή συνεργοί στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αντάλλαγμα ένα κομμάτι ψωμί;

Προσπερνούμε στο πώς θα πειστεί η κοινωνία να δεχτεί τη δημιουργία των κλειστών δομών συγκέντρωσης «παράνομων» μεταναστών και προσπαθούμε να φανταστούμε πώς θα λειτουργούν.

Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σε  ένα  κλειστό χώρο σε συνθήκες  δύσκολες, χωρίς την δυνατότητα να βγουν έξω και να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι. Να νιώσουν λίγο άνθρωποι.

Περίπου το 75% άνδρες οι υπόλοιποι γυναίκες και παιδιά. Παιδιά φυλακισμένα.

Διαφορετικά έθνη και φυλές, με τις ιδιαιτερότητες τους, τις διαφορές τους φυλετικές και θρησκευτικές, τα πάθη τους.

Σε συνθήκες εγκλεισμού, με το ελληνικό καλοκαίρι να έχει θερμοκρασίες σταθερά πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου και τον χειμώνα να ξυρίζει ο βοριάς, πώς θα γίνεται η διαχείριση της τάξης και της πειθαρχίας αυτών των ανθρώπων;  Θεωρούν οι αρμόδιοι ότι είναι απίθανο να υπάρξουν  σοβαρά επεισόδια έως και εξεγέρσεις των φυλακισμένων και απελπισμένων;

Έχουν σκεφθεί πως θα τα αντιμετωπίσουν και τι συνέπειες θα υπάρξουν;

Θα γεμίσουν τον χώρο με οπλισμένους αστυνομικούς, προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση;

Πάνοπλοι αστυνομικοί, φυλακισμένοι μετανάστες. Σκηνικό τρόμου.

Δίπλα μας, γύρω μας.

Όσο για τους εργαζόμενους στις κλειστές δομές θα είναι τα εύκολα, ευάλωτα θύματα οποιασδήποτε παρεκτροπής. Ή θα βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, όπως στις κανονικές φυλακές, για να μην έρχονται σε επαφή με τους κρατούμενους;

Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί το προσφυγικό πρόβλημα,. Είναι ανίκανη να «πολεμήσει» στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάποια ανακούφιση της χώρας και ειδικά των νησιών μας. Μοιάζει ανίκανη να διαπραγματευτεί. Να επανατοποθετήσει το θέμα στην διεθνή επικαιρότητα.

Πριν είκοσι χρόνια ένα εκατομμύριο μετανάστες κυρίως από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ήρθαν στην Ελλάδα. Έζησαν εδώ, δημιούργησαν, τα παιδιά τους έγιναν Έλληνες,. Υπήρξαν και τότε έντονες αντιδράσεις, όμως σταδιακά εκτονώθηκαν Η τότε παραβατικότητα από την πλευρά των μεταναστών ήταν πολύ εντονότερη απ’ ότι σήμερα. Σήμερα με λιγότερο από το ένα δέκατο του τότε μεταναστευτικού κύματος, η κυβέρνηση της ΝΔ σηκώνει ψηλά τα χέρια,  Είναι ανίκανη να διαχειριστεί τις τοπικές κοινωνίες της υπόλοιπης Ελλάδας, τις οποίες δηλητηρίασε με τα  ξενοφοβικά ρατσιστικά της μηνύματα. Έτσι σήμερα, ελάχιστοι δείχνουν αλληλεγγύη προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας και κυρίως η Λέσβος.

Αποφασίζουν δήθεν να λύσουν το ζήτημα δημιουργώντας τις δομές τέρατα με θύματα τους «παράνομους» μετανάστες και τις τοπικές κοινωνίες. Εμάς.

Ο κόσμος τους ψήφισε για να λύσουν τα προβλήματα. Είπαν ψέμματα και βρίσκονται σε αδιέξοδο. Έχουν πελαγώσει. Προσπαθούν να δώσουν λύσεις κάνοντας την Ελλάδα, Ουγγαρία. Οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήδη τους επικρίνουν.

Δεν μπορούν να  διαχειριστούν το θέμα με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα.

Δεν θα γίνουμε εμείς θύματα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της ανικανότητας τους. Δεν θα γίνουν τα νησιά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Να το ξέρουν. Θα μας βρουν μπροστά τους…

Πηγή: mplokia.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…