Newsroom

Newsroom

Κλειστά επαγγέλματα, οικονομία και νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο

Σήμερα Πέμπτη συνεχίζεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα της σημερινής…

ypourgiko

Σήμερα Πέμπτη συνεχίζεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης και δεν καλύφθηκαν.

Καθώς στη συνεδρίαση της Τετάρτης συζητήθηκαν το νομοσχέδιο για το “άνοιγμα” των “κλειστών” επαγγελμάτων αλλά και οι αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών -θέμα που δεν περιελάμβανε η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου-, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκ νέου η συνεδρίαση ώστε να υπάρξει ενημέρωση αφενός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη για το σχέδιο νόμου “Αναμόρφωση των συλλογικών οργανώσεων του αγροτικού χώρου” και, αφετέρου, από την υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου για το “πιλοτικό πρόγραμμα 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων – Παρουσίαση 4ου δημοτικού σχολείου Θέρμης”.

Επιπλέον, στην συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, τα θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και του κλίματος που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συζητήσεις στο Eurogroup και το Εcofin.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει φοβικά και αμυντικά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

“Μας κατηγορούν ότι είμαστε ‘μπανανία’, αλλά δείξτε μου σε ποια χώρα του προηγμένου δυτικού κόσμου παραπέμπονται ευθέως τα πολιτικά πρόσωπα στους φυσικούς δικαστές”, φέρεται να συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης παρέπεμψε στο παράδειγμα, μεταξύ άλλων, του Γάλλου υπουργού Ζακ Λανγκ, ο οποίος έχασε την έδρα του λόγω υπέρβασης προεκλογικών δαπανών και πρόσθεσε ότι ο κόσμος φωνάζει να μπει κάποιος φυλακή.

Με τον πιο σαφή τρόπο ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ποια είναι η λογική της κυβέρνησης, αναφορικά με τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί και για τις οποίες έχει αναλάβει προεκλογική δέσμευση να εφαρμόσει, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Μεταξύ αυτών των θεμάτων, δεσπόζουσα θέση κατέχει, αυτή την περίοδο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως έγινε σαφές κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης.

Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, «παίρνει πάνω του» και αυτό το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι για την κυβέρνηση «ο περιορισμός στη νόμιμη άσκηση ενός επαγγέλματος, μπορεί να τεθεί μόνο με την ουσιαστική δικαιολογία της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «καμία άλλη δύναμη, παραταξιακή, συντεχνιακή, ή απλώς η αποφυγή του πολιτικού κόστους, δεν μπορεί να επιβάλει περιορισμούς». Και αυτή, όπως είπε, είναι η λογική του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ιστορική αλλαγή» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση τολμά και προχωρά στις αλλαγές «προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και του πολίτη».

Ανέφερε επίσης ότι με τις προωθούμενες αλλαγές μπορεί να «ξεβολευτούν» κάποιοι, αλλά εκτίμησε ότι η κυβέρνηση, προωθώντας αυτές τις αλλαγές, έχει την «ευρύτερη υποστήριξη του μεγάλου μέρους της κοινωνίας», όπως, τουλάχιστον, αποτυπώνεται και στις διαβουλεύσεις που γίνονται αλλά και στις σχετικές αναλύσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε σε κάθε μεγάλη αλλαγή, είτε είναι το ασφαλιστικό, είτε η Παιδεία, τα κλειστά επαγγέλματα, η αλλαγή στους κανόνες χωροταξίας, η αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ή οι ευρύτερες αλλαγές στο κράτος».

Ο κ. Παπανδρέου, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε, εξάλλου, και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του «νόμου περί ευθύνης υπουργών», μέσα στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα και μέχρι να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός είναι εφικτές διορθωτικές παρεμβάσεις, «ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών, οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα».Υπενθύμισε επίσης, ότι η ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, υπενθύμιση η οποία είχε, μάλλον, ως αποδέκτη την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: kathimerini.gr