Newsroom

Newsroom

Κλείνουν την πόρτα στη Μέι οι Ευρωπαίοι για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit

Θολό το τοπίο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων

brexit time 1

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την Τρίτη την τροπολογία Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι. Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.

«Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι και παραμένει ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δια εκπροσώπου του. «Το backstop είναι μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης και η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία, που απορρίπτει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit και προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει αξιόπιστες προτάσεις.

«Η συμφωνία αποχώρησης και το backstop υιοθετήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και τους 27 από κοινού τον Νοέμβριο. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση. Η ΕΕ ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

«Αν, από την άλλη, η Βρετανία θέλει να συζητήσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ ή να αρχίσει μια νέα διαδικασία (εκλογές, δημοψήφισμα, κ.λπ.) που θα πρέπει να ορίσει εκείνη, η ΕΕ είναι ανοικτή σε αυτό, προς υπεράσπιση των συμφερόντων και των αξιών της».

Το Ελιζέ συμπληρώνει ότι η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τις προετοιμασίες της για το Μπρέξιτ άνευ συμφωνίας («no-deal Brexit»).

«Σε κάθε περίπτωση, είναι επείγον το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να κάνει αξιόπιστες προτάσεις», καταλήγει το κείμενο της γαλλικής προεδρίας, που ουσιαστικά επαναλαμβάνει θέσεις που εξέφρασε νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του στη Λευκωσία.

Η απαίτηση της Τερέζας Μέι να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο backstop ισοδυναμεί με την αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησής της, έκρινε από την πλευρά της η Ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χέλεν Μακέντι.

«Είναι εξοργιστικό σε αυτό το στάδιο διότι πρόκειται για μια συμφωνία που τη διαπραγματευθήκαμε με το ΗΒ, τη διαπραγματεύθηκε το ίδιο το ΗΒ, την ενέκρινε το ΗΒ και η πρωθυπουργός του — και τώρα φαίνεται πως υπάρχει υπαναχώρηση και αθέτηση των δεσμεύσεων που έγιναν», τόνισε η Μακέντι σε δηλώσεις της στο ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ