"Κλείδωσε" για τις 16 Ιουνίου η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ παίρνει η κυβέρνηση έπειτα από την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν τεθεί από την τρόικα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

57445ac21dc524de388b4adf

Την ίδια στιγμή, ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την Τετάρτη την αισιοδοξία του πως στις 16 Ιουνίου θα δοθεί το «ΟΚ» από το Eurougroup ώστε το συνολικό πακέτο των 10,3 δισ. ευρώ να δοθεί σε δόσεις.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν βάλει στο τραπέζι οι δανειστές προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει το «ΟΚ» από το Euroworking Group (EWG). Το μόνο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό της μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ για το οποίο πρέπει να συμφωνήσει και η Deutsche Telekom.

Για να κλείσει ο έλεγχος και βάσει των όσων όρισε το EWG που συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη:

1. Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) με τη Lamda Development για το Ελληνικό.

2. Στη διάθεση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει πράξει αυτά που έπρεπε, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών και απομένει η ρύθμιση κάποιων νομικών ζητημάτων. Είναι το μοναδικό θέμα που προκαλεί μια ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για το εάν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

3. Στην υπογραφή υπουργικών αποφάσεων για τις μειώσεις σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.

4. Στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), που προβλέπει ότι η πρώτη θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία της δεύτερης.

5. Στις αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που ήταν απαραίτητες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

6. Στην υπογραφή του ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου Ρόδου και την αποστολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

7. Τέλος, συμπεριέλαβε στο ΦΕΚ που ορίζει το πώς θα λειτουργεί το μοντέλο δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) και πρόβλεψη για επαναφορά της πώλησης παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών.

Το Euroworking Group συνεδριάζει εκ νέου την Πέμπτη και αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως», ώστε να εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Εσθονίας την εκταμίευση της υποδόσης.

«Ναι» Σόιμπλε για τη δόση

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ακόμη τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα ασχοληθεί προληπτικά με αυτή την υπόθεση, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη καθυστέρηση, επισημαίνει η εφημερίδα.

Μοσκοβισί: Άμεσα τα 7,5 δισ. ευρώ – Σε υποδόσεις τα υπόλοιπα του πακέτου

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 δισ. ευρώ σε δόσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως εξήγησε o Μοσκοβισί και δημοσιεύει το Reuters, τα 7,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10,3 δισ. ευρώ του ελληνικού πακέτου θα διατεθούν άμεσα και το υπόλοιπο ποσό σε υποδόσεις.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή