Newsroom

Newsroom

"Κλείδωσε" και το 2ο κύμα διαθεσιμότητας – Οι περισσότεροι θα είναι απο τη τοπική αυτοδιοίκηση

-Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προέλθουν πάνω από τους μισούς (6.000-8.000) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε σύνολο 12.500. Απ' ευθείας απόλυση για 2.000 υπαλλήλους σε 29 δημοτικές επιχειρήσεις, με κατάργηση οργανικών θέσεων   

apolyseis

-Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προέλθουν πάνω από τους μισούς (6.000-8.000) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε σύνολο 12.500. Απ’ ευθείας απόλυση για 2.000 υπαλλήλους σε 29 δημοτικές επιχειρήσεις, με κατάργηση οργανικών θέσεων   

Ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ, όσον αφορά τις απολύσεις με καταργήσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας του Φεβρουαρίου, με τουλάχιστον 6.000 δημοτικούς υπαλλήλους να εντάσσονται σε αυτό, αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, ενώ το συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βάλει στην… πρέσα 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους έχει 4 βασικούς άξονες:

1Συνολικά θα αξιολογηθούν 387 φορείς (δήμοι, ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις), με στόχο να ενταχθούν σε διαθεσιμότητα ή να απολυθούν 11.000 εργαζόμενοι.

2Περίπου 6.000-8.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα μετακινηθούν από δήμο σε δήμο, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, που θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντική βάση.

3Περίπου 6.000 δημοτικοί υπάλληλοι, που προέρχονται από δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες καταργήθηκαν λόγω «Καλλικράτη» και έχουν μεταταχθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, θα μπουν σε διαθεσιμότητα, ιδιαίτερα αν έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

4Περίπου 2.000 υπάλληλοι, που εργάζονται σε 29 δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, εισέρχονται σε επικίνδυνη ζώνη και διατρέχουν τον κίνδυνο να απολυθούν απ’ ευθείας, ιδιαίτερα αν χαρακτηρισθούν «χαμηλών προσόντων».

Αναλυτικά, για κάθε μεγάλη ομάδα εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βρεθεί στον κυκλώνα των μεταρρυθμίσεων σχεδιάζεται να γίνουν τα εξής:

* Στη δυσκολότερη θέση θα βρεθούν οι 2.000 υπάλληλοι των 29 δημοτικών επιχειρήσεων (βλ. αναλυτικό πίνακα), διότι στους φορείς που θα καταργηθούν οι υπάλληλοι θα απολυθούν χωρίς να υπάρξει καμία άλλη δυνατότητα απορρόφησής τους. Αναζητούνται επίσης άλλα 30 ΝΠΙΔ που ανήκουν σε δήμους και είναι δυνατόν να καταργηθούν, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμα ορισθεί.

**Δύσκολη η θέση και των 6.000 δημοτικών υπαλλήλων που θα μπουν στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, διότι θα έχει προηγηθεί η εθελοντική κινητικότητα στους δήμους, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί τα κενά και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτούς να βρουν μια θέση, ακόμα και μέσα στο χρονικό διάστημα των 8 μηνών που θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα.

Τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την ένταξη ενός υπαλλήλου σε αυτή τη δεξαμενή είναι:

 
α) να προέρχεται από τις δημοτικές αναπτυξιακές επιχειρήσεις που καταργήθηκαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»,

β) να υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων και να βρίσκονται εκεί με μετάταξη από το 2010 μέχρι σήμερα,

γ) να έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου,

δ) να έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Το μοντέλο της εθελούσιας κινητικότητας αναμένεται να συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον περίπου 6.000-8.000 δημοτικών υπαλλήλων. Γι’ αυτούς υπάρχει η διπλή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα απολυθεί κανείς και ότι η όποια μετακίνησή τους θα γίνει από δήμο σε άλλο δήμο αποκλειστικά (δηλαδή οι εργαζόμενοι πρέπει να υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων) και η δέσμευση που υπάρχει -αυτήν τη στιγμή- από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους στην εθελοντική μετακίνηση (γιατί αυτό θα διευκολύνει γενικότερα τα πράγματα), είναι ότι όσοι ενταχθούν στο εθελοντικό πρόγραμμα, δεν θα τεθούν ξανά στο μέλλον ούτε σε διαθεσιμότητα ούτε σε κινητικότητα.

Είναι όμως σίγουρο ότι αρκετοί από αυτούς, προκειμένου να μη χάσουν τη θέση και να περάσουν στην ανεργία, θα αναγκαστούν να αποδεχθούν ακόμα και θέσεις που είναι κατώτερες των προσόντων τους και να υποστούν στη συνέχεια νέες μειώσεις στον ήδη κουτσουρεμένο μισθό τους. Ταυτόχρονα, αρκετοί είναι εκείνοι που θα υποχρεωθούν όχι μόνον να αλλάξουν δουλειά, αλλά και… τρόπο ζωής, αφού είναι σίγουρο ότι θα μετακομίσουν σε δήμους που -στην καλύτερη περίπτωση- θα είναι γειτονικοί του τόπου κατοικίας τους.

Για να μετακινηθούν αυτοί οι υπάλληλοι, θα χρειαστεί να μπουν σε «ειδική» διαθεσιμότητα, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, ενώ το συνολικό διάστημα για τη μετακίνηση δεν θα ξεπεράσει τις 100 ημέρες.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ – ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χαλκ Χόγκαν: Έσκισε τα ρούχα του και έδωσε ρεσιτάλ για τον Ντόναλντ Τραμπ – «Πυροβόλησαν τον ήρωά μου» (video)

AP24201057556837

Χαλκ Χόγκαν: Έσκισε τα ρούχα του και έδωσε ρεσιτάλ για τον Ντόναλντ Τραμπ – «Πυροβόλησαν τον ήρωά μου» (video)

Σε σόου μετέτρεψε το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ο Χαλκ Χόγκαν ο οποίος έσκισε τα ρούχα…

Έκπληξη από τον ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου – Ποιον στηρίζει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

6177063

Έκπληξη από τον ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου – Ποιον στηρίζει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Από τη στιγμή που το Κίνημά μας μπήκε σε διαδικασία εκλογής Προέδρου θεωρώ σκόπιμο να…

Αυστρία: Σκότωσε τον γιο του που έπασχε από σπάνια νόσο και προσπάθησε να σκηνοθετήσει ληστεία

Graz Austria 7 1

Αυστρία: Σκότωσε τον γιο του που έπασχε από σπάνια νόσο και προσπάθησε να σκηνοθετήσει ληστεία

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σκότωσε τον γιο του επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στον πόνο…

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχονται οι επικίνδυνες θερμικές καταιγίδες – Από Τρίτη η οργανωμένη πτώση της θερμοκρασίας (video)

5147788 1

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχονται οι επικίνδυνες θερμικές καταιγίδες – Από Τρίτη η οργανωμένη πτώση της θερμοκρασίας (video)

Οι κεραυνοί με την ταυτόχρονη ζέστη μπορεί να προκαλέσουν πάρα πολλά προβλήματα