«Κλείδωσε» η προστασία της πρώτης κατοικίας

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση 

σπίτια 1

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινίσεων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τις επόμενες μέρες, όπως σημειώνουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Προσθέτουν ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους ενώ οι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, συμφωνήθηκε να εισαχθούν στη νέα πλατφόρμα με τα προηγούμενα κριτήρια προκειμένου να εξεταστεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.

Ασαφές παραμείνει επίσης αν τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο πλαίσιο θα είναι τα ίδια με αυτά το νόμου Κατσέλη ή εκείνα που διακινούνται εσχάτως σε δημοσιογραφικά γραφεία και το αν θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας.

Υπενθυμίζουμε, ότι το θέμα αποτελεί το πιο βασικό προαπαιτούμενο με τους δανειστές να ανοίγουν τα χαρτιά τους (δημόσια τουλάχιστον) στην έκθεση προόδου που θα δημοσιοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου και κυρίως στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, όπου και θα φανεί η δυνατότητα εκταμίευσης της δόσης 1 περίπου δισ. € από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα. Απόφαση που θα επιφέρει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των ομολόγων δανεισμού της χώρας (σήμερα βρίσκεται στο 3,75 το 10ετες) ή το αντίθετο, με δεδομένη και την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να βγει με 10ετες για πρώτη φορά στις αγορές τον προσεχή Μάρτιο.