Newsroom

Newsroom

Όλα δείχνουν «κάλπες» πριν το καλοκαίρι: Το δίλημα – σύνθημα Μητσοτάκη

«Κλειδώνει» η απόφαση για πρόωρες εκλογές

Screenshot 9

Ενώ ο πόλεμος κλιμακώνεται και μια ανείπωτη τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη το επιτελείο Μητσοτάκη γράφει και σβήνει ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές.

Στην εκτίμηση πως οι εκλογές θα γίνουν μάλιστα πριν από το καλοκαίρι, λογικά τον Ιούνιο, προχώρησε ο Γιώργος Παπαχρήστος με άρθρο του στα «Νέα», ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και σημερινό δημοσίευμα της naftemporiki.gr.

«Τι να περιμένει τώρα ο πρόεδρος Κυριάκος; Να τελειώνει γρήγορα ο πόλεμος να του χρεώσει και σωστά εν μέρει την ακρίβεια και πρώτα ο Θεός τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου να πάει σε εκλογές για να τελειώνει με αυτό το αγκάθι», τονίζει στη στήλη του  Γ. Παπαχρήστος ενώ στο ρεπορτάζ που υπογράφει στην naftemporiki ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου, αναφέρεται αναλυτικά:

«Ως επικρατέστερο σενάριο αντιμετωπίζεται πλέον η πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται νέες εισηγήσεις για προκήρυξη εκλογών ενώ ήδη έχει αποφασιστεί και το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ που θα είναι το: «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha TV o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε μεν τα εκλογικά σενάρια που φούντωσαν και πάλι εξαιτίας της πολεμικής κρίσης αλλά απεκάλυψε ότι το δίλημμα των εκλογών θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Ως γνωστόν, βέβαια, οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, όμως, το περιεχόμενο του προεκλογικού διλήμματος δείχνει να σχετίζεται άμεσα με την πολεμική κρίση και ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι πλέον το πιθανότερο σενάριο δεν είναι απλώς η μη εξάντληση της τετραετίας αλλά η προσφυγή στις κάλπες μόλις το επιτρέψει η κατάσταση στην ουκρανική κρίση.

Όπως φαίνεται, μάλιστα, στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει την εύλογη ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες η κρίση και να ζητήσει ανανέωση της εντολής προς αυτήν προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.  

Συζητήσεις για εκλογικό σύστημα και κατάρτιση ψηφοδελτίων 

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν, όμως, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής όπου είναι προφανές ότι θα ασκηθεί πίεση στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων να μεταβάλλουν τις επιλογές τους προκειμένου «να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες».

Περαιτέρω, τις τελευταίες ημέρες διακινούνται και πάλι σενάρια ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός της θητείας της με στόχο την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης ακόμη και με ποσοστό της τάξης του 35%. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για εκλογικό αιφνιδιασμό αποκαλύπτονται, όμως, και από το γεγονός ότι ανοίγουν πλέον συζητήσεις για τα γαλάζια ψηφοδέλτια τόσο στις περιφέρειες της χώρας όσο και στο Επικρατείας. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ότι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών.  

Ανησυχία για νέο κύμα ανατιμήσεων 

Η κύρια αιτία της πιθανολογούμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι βέβαια το κύμα των ανατιμήσεων το οποίο αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά παροδικό. Πλέον το οικονομικό επιτελείο όχι μόνο δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών αλλά ανησυχεί ότι η πολεμική σύρραξη θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Με αυτό το δεδομένο αρκετοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να ζητηθεί η ψήφος των πολιτών μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού προκειμένου να περιοριστούν οι εκλογικές επιπτώσεις από απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημα των ψηφοφόρων.  

Πρόωρες εκλογές βλέπει και η αντιπολίτευση 

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκλαμβάνεται πλέον ως πιθανότερο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία προετοιμάζονται για εκλογικό αιφνιδιασμό. Στην πρόσφατη συνέντευξή που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενώπιος-Ενωπίω» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε ότι οι εκλογές πλησιάζουν.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι δεν θ’ αντέξει» ανέφερε σχετικά με τις πρόωρες εκλογές. Αντίστοιχα, στο Κίνημα Αλλαγής βλέπουν τις εκλογές να πλησιάζουν. «Θα είμαι σύντομα και στη Βουλή» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποδεικνύοντας ότι και η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται για εκλογές. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων