Ανακοίνωση για τη νέα απόπειρα φίμωσης των Παρατηρητηρίων και της δημοσιογραφικής κάλυψης σημαντικών δικών, που φέρει τη σφραγίδα του νόμου Φλωρίδη, εξέδωσε το Kivotos Trial Watch, το οποίο και αποδομεί πλήρως την κυβερνητική διάταξη.
Σημειώνεται ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Κιβωτού του Κόσμου την Τρίτη (24/9) ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης ζήτησε από το δικαστήριο να απαγορεύσει στο εν λόγω Παρατηρητήριο να καλύπτει τη δίκη και να διατάξει μάλιστα, τη σύλληψη της ανταποκρίτριας και του ανταποκριτή του, με την αυτόφωρη διαδικασία.
Όπως επισημαίνει το Kivotos Trial Watch, στη σχετική ανακοίνωση για το νέο περιστατικό απόπειρας αποσιώπησης δίκης δημοσίου ενδιαφέροντος, πρόκειται για την τρίτη απόπειρα φίμωσης τους τελευταίους μήνες. «Οι τρεις αυτές απόπειρες είχαν τρεις ολωσδιόλου διαφορετικές εκβάσεις» τονίζει το Παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι στη δίκη της Κιβωτού το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα «κρίνοντας ότι η καταγραφή του Kivotos Trial Watch δεν εμπίπτει στη διάταξη του Νόμου Φλωρίδη».
Το Kivotos Trial Watch, αποδομώντας πλήρως την διάταξη, τονίζει ότι «το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για την ίδια διάταξη και για την ίδια ακριβώς πράξη — την γραπτή ανταπόκριση από μια δημόσια δίκη —, τρία δικαστήρια έχουν φτάσει σε τρεις ριζικά διαφορετικές ερμηνείες αποδεικνύει ότι:
-Πρώτον, το άρθρο 31 του νόμου 5119/2024 είναι τόσο ασαφές, ώστε να δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου.
-Δεύτερον, ο νόμος αυτός υποχρεώνει τα δικαστήρια να ερμηνεύουν κατά την εκάστοτε κρίση τους μια διάταξη που ουσιαστικά απαγορεύει τη γραπτή δημοσιογραφική ανταπόκριση από τις δικαστικές αίθουσες.
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει την αντισυνταγματικότητα αυτού του νόμου, ο οποίος περιορίζει αναίτια τη δημοσιότητα της δίκης και πλήττει ευθέως την ελευθερία του Τύπου» υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «πλέον, έχουμε λόγους να θεωρούμε ότι τους μόνους που εξυπηρετεί η ύπαρξη αυτού του νόμου είναι αυτούς που έχουν συμφέρον οι δίκες δημοσίου ενδιαφέροντος να διεξάγονται εν κρυπτώ. Και που μπορούν να ελπίζουν ότι κάποια δικαστήρια θα συνταχθούν μαζί τους. Το γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις δεν είναι λόγος επανάπαυσης. Διότι συνέβη. Και θα ξανασυμβεί αν δεν καταργηθεί άμεσα το άρθρο 31 του Νόμου Φλωρίδη».
Eιδήσεις σήμερα:
«Κόλαφος» η Καρυστιανού: «Ποιος απολαμβάνει εκατομμύρια για να κοιμάται στο κρύο μάρμαρο η κόρη μου;»
Βράβευσή Τσίπρα και ομιλία με νόημα…για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Μουρατίδης σε Μπογδάνο: «Να πλένετε το στόμα σας με αγιασμό όταν μιλάτε για την Ακρίτα» (video)