Κιβωτός… της ασέλγειας και των βασανιστηρίων -Δύο εισαγγελικές έρευνες στον Βόλο

Οι καταγγελίες οδήγησαν τις αρχές να ερευνούν τρία τουλάχιστον αναφερόμενα περιστατικά ασέλγειας που ανατριχιάζουν και τέσσερις ξυλοδαρμούς.

202211171543183738

Όταν τον περασμένο Μάιο έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη οι πρώτες καταγγελίες για τα όσα γίνονταν στην Κιβωτό του Κόσμου, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι στην συνέχεια οι εξελίξεις θα έπερναν μορφή χιονοστιβάδας σε μία τόσο προβεβλημένη δομή. Μετά και τις τελευταίες καταγγελίες η έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών προχώρησε και αποκαλύφθηκε ένα απίστευτο πλέγμα αξιόποινων πράξεων εναντίον παιδιών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο taxydromos.gr δύο εισαγγελικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στον Βόλο για την Κιβωτό του Κόσμου μετά τη μήνυση για ξυλοδαρμό τριών φιλοξενούμενων της δομής τον περασμένο Αύγουστο από πρώην εργαζόμενο, αλλά και την καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση στον Συνήγορο του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ήδη επισκεφτεί τις δομές του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο απευθυνόταν με έγγραφό του στις κατά τόπους Εισαγγελίες και ενημέρωνε για καταγγελλόμενα περιστατικά φρίκης, κάνοντας φύλλο και φτερό όλα τα έγγραφά τους.

Για τη δομή του Βόλου για την οποία υπήρξαν αναφορές για περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε επιτακτικά απαντήσεις σε μία σειρά από αναπάντητα ερωτήματα που εγείρονταν μετά από έρευνα για το εάν η λειτουργία της δομής είναι ορθή.

Όπως αναφέρει ο taxydromos.gr καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Συνήγορος αιτούταν να ενημερωθεί μεταξύ άλλων γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο προσδιορισμένο ως υπεύθυνο της δομής, για ποιον λόγο στα βιβλία των φιλοξενούμενων δεν υπήρχαν καταχωρημένα στοιχεία για τις επιδόσεις των τροφίμων στο σχολείο, γιατί οδηγός της δομής κάνει ψυχολογικές συνεδρίες στα παιδιά.

Αμεσα η Εισαγγελία Βόλου διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη, ζητώντας από κάθε αρμόδιο να καταθέσει στοιχεία που να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα με τις αρμόδιες αρχές να δίνουν τη δέουσα σημασία.

Στην πολυσέλιδη έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταγράψει τα πάντα αλλά κυρίως:

-Ανελέητους ξυλοδαρμούς σε παιδιά με ασήμαντη μορφή που έφτασαν σε βαθμό βασανιστηρίου. Δυνατά χτυπήματα με σιδερολοστούς στα καλάμια των ποδιών ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η βία είχε γίνει, δυστυχώς, καθημερινότητα.
-Τιμωρίες για ψήλλου πήδημα. Προβλέπονταν παραμονή σε σκοτεινά δωμάτια, εξύβριση και υποτιμητικά σχόλια, διακοπή της επικοινωνίας με την οικογένεια του κάθε παιδιού.
Βαριές, για παιδιά (αλλά και ενήλικες ακόμα) δουλειές. Παράδειγμα: Καταγράφηκε η συνήθεια (που εκπορευόταν από ψηλά) τα παιδιά στη Χίο να ξυπνούν πολύ νωρίς και να σπάνε πέτρες όπως έκαναν οι κρατούμενοι στη Μακρόνησο και στη Γυάρο!

-Διακοπή της φοίτησής τους από το σχολείο με τη δικαιολογία ότι δεν τα καταφέρνουν. “Θα σου βρούμε εμείς μια δουλειά για να ζήσεις” ήταν η μόνιμη επωδός.

Τέλος δύο, μόνο, ερωτήματα από τις καταγραφές στις οποίες έφτασαν οι αρχές:

-Γιατί τα παιδιά μετακινούνταν τακτικότατα και χωρίς σοβαρό λόγο από τη μία δομή στην άλλη;
-Πώς, ενώ τα παιδιά είχαν σχεδόν συνεχώς μώλωπες από χτυπήματα, σε πολλά εμφανή σημεία του σώματος, δεν έγινε μία συντονισμένη ενέργεια από το προσωπικό για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει;

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…