Newsroom

Newsroom

Κιπτσόγκε από άλλο πλανήτη: Έσπασε το φράγμα των 2 ωρών στο Μαραθώνιο

Σε μια από τις πιο σπουδαίες μέρες στην ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου έσπασε το φράγμα των 2 ωρών από τον Ελιούντ Κιπτσόγκε στο INEOS Challenge στη Βιέννη με 1:59:40. 

EGqfoNsWsAEFZVc

Εδώ και πολλά χρόνια ο στόχος των αθλητών του πλανήτη ήταν ένας μαραθώνιος κάτω από δυο ώρες. Προσπάθησαν πολλοί, οι αθλητικές εταιρίες έκαναν διοργανώσεις για αυτό το σκοπό, όπως η Nike που το δοκίμασε με το Breaking2 το 2017 μέσα στη πίστα της Μόντσα αλλά έμειναν 25 δευτερόλεπτα μακριά τότε. 

Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε (ο οποίος είχε προσπαθήσει και στη Μόντσα αυτό το απίστευτο επίτευγμα) έχοντας για λαγούς σπουδαία ονόματα των αποστάσεων, όπως ο Μπερνάρντ Λαγκάτ και τα αδέρφια Ινγκεμπρίτσε, έγραψε ιστορία. Εγινε ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο, καθώς τερμάτισε σε 1ωρ.59.40, στο Ιneos Challenge, στη Βιέννη. 

Μέσω YouTube παρακολουθούσαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την προσπάθειά του, ενώ πάνω από 700.000 είδαν την στιγμή του τερματισμού. Ήταν μια στιγμή στον κλασικό αθλητισμό που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων, διότι συνέβη κάτι που φάνταζε αδύνατο να συμβεί από οποιονδήποτε.

Το ταχύτερο πέρασμα σε χιλιόμετρο ήταν 2:48, με τον Κιπτσόγκε να έχει τρομερό ρυθμό σε όλη την διαδρομή, έφτασε στα όριά του, δεν κατέβασε ποτέ ταχύτητα και πέτυχε αυτή την επίδοση, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Ένας αθλητής πρότυπο, μια εμβληματική μορφή του κλασικού αθλητισμού.

Να τονιστεί πως το επίτευγμα αυτό δεν θα χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ, διότι το INEOS Challenge της Βιέννης δεν συγκαταλέγεται στους Μαραθώνιους της IAAF. Όμως, γράφτηκε στην ιστορία και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Πλέον ο κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ και  χρυσός Ολυμπιονίκης, ο μυθικός Ελιούντ Κιπτσόγκε έθεσε ένα νέο σημείο αναφοράς στην απόσταση, ένα επίτευγμα το οποίο μπορεί να συγκριθεί ίσως με το σπάσιμο του φράγματος των 4 λεπτών στο μίλι από τον Ρότζερ Μπάνιστερ το 1954.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…