Newsroom

Pandora Newsroom

Κινητοποιούνται και οι αρχές της Ελλάδας λόγω χανταϊού : Αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τα κρουαζιερόπλοια

Στην εγκύκλιο, περιλαμβάνονται σημεία που αφορούν τόσο νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, όσο και τη διαχείριση επαφών κρουσμάτων οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων

AP26124609476753 1296x864 1

Εγκύκλιο για τον τρόπο διαχείρισης κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων σε κρουαζιερόπλοια εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την παγκόσμια εγρήγορη σχετικά με τον εντοπισμό κρουσμάτων χανταΐου. Στην εγκύκλιο, περιλαμβάνονται σημεία που αφορούν τόσο νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, όσο και τη διαχείριση επαφών κρουσμάτων οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιτήρηση & αναφορά κρουσμάτων

Όλα τα περιστατικά που παρουσιάζονται στο ιατρείο του πλοίου και πληρούν τους ορισμούς που παρουσιάζονται, θα πρέπει να καταγράφονται σε τυποποιημένα αρχεία καταγραφής συνδρομικής επιτήρησης. Για τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τις γαστρεντερίτιδες και τα άλλα σύνδρομα συνιστάται να χρησιμοποιούνται τα πρότυπα αρχεία καταγραφής συνδρομικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ 2005), ο ιατρός ή ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου είναι υπεύθυνος για την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας υγειονομικής αρχής στον επόμενο λιμένα για οποιοδήποτε πιθανό περιστατικό νοσήματος μολυσματικής φύσεως.

Καραντίνα στο πλοίο

Για τη διαχείριση των ύποπτων ή διαγνωσμένων κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες ενδέχεται να απαιτούν απομόνωση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τηρείται γραπτό Σχέδιο Ιατρικής Απομόνωσης (Medical Isolation Plan), λαμβάνοντας υπόψη τον κανονικά αναμενόμενο αριθμό επιβατών ή/και πληρώματος επί του πλοίου.

Το σχέδιο επίσης πρέπει να προβλέπει και διαδικασίες που περιλαμβάνουν την υγειονομική παρατήρηση (σε ορισμένες περιπτώσεις καραντίνα) των επαφών των κρουσμάτων και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Το σχέδιο απομόνωσης θα πρέπει να ορίζει τον χώρο ή τους χώρους όπου θα απομονώνονται τα κρούσματα, τον υπεύθυνο εξουσιοδοτημένο αξιωματικό για την τήρησή του, πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης, καθώς και κάθε απαραίτητη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών εντός του πλοίου (ιατρείου, υπηρεσιών καθαριότητας- απολύμανσης, πλυντηρίου ιματισμού, δωματίου κ.λπ.) σχετικά με τα άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση ή καραντίνα. Τα αρμόδια μέλη του πληρώματος θα πρέπει να έχουν γνώση του σχεδίου απομόνωσης και να το εφαρμόζουν όπως απαιτείται.

Η απομόνωση μπορεί να πραγματοποιείται επί του πλοίου σύμφωνα με το σχέδιο απομόνωσης του πλοίου:

  • Τα κρούσματα απομονώνονται ξεχωριστά και μεμονωμένα στις καμπίνες τους, όπου είναι δυνατόν, και για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα. Εάν η ατομική απομόνωση των κρουσμάτων δεν είναι δυνατή λόγω περιορισμών χώρου (έξαρση με πολλά κρούσματα), θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο φιλοξενίας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με την ίδια διάγνωση στο ίδιο δωμάτιο (κοόρτη), όταν είναι δυνατόν, για παράδειγμα στην περίπτωση μελών μιας οικογένειας ή συντρόφων που ταξιδεύουν μαζί.
  • Εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ελέγχου και οι καμπίνες έχουν πρόσβαση στο φυσικό φως (παράθυρο), όπου είναι δυνατόν.
  • Τα κρούσματα έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης τυχόν απαραίτητης υγειονομικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης.

Τεστ και αντιϊκά φάρμακα στα πλοία

Τα επιβατηγά πλοία οφείλουν να διαθέτουν διαγνωστικές δυνατότητες για την ανίχνευση αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη τύπου Α και Β, η COVID-19, καθώς και άλλων λοιμώξεων που ενδέχεται να εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτωματολογία, συμπεριλαμβανομένων του στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Group A Streptococcus), του Streptococcus pneumoniae και της Legionella.

Κατάλογοι με συνδρομικές εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης στο σημείο φροντίδας (point-of-care tests) για παθογόνους μικροοργανισμούς του αναπνευστικού, καθώς και ταχείες διαγνωστικές δοκιμασίες για ιούς του αναπνευστικού που μπορούν να ανιχνεύουν ταυτόχρονα πολλούς παθογόνους παράγοντες, είναι διαθέσιμοι ΕΔΩ.

Η θεραπευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων, πρέπει να εφαρμόζεται κατόπιν ιατρικής εκτίμησης και σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Καθαριότητα και απολύμανση

Οι διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης πρέπει να διεξάγονται από εκπαιδευμένο και εποπτευόμενο πλήρωμα. Το πλήρωμα που είναι αρμόδιο για τον καθαρισμό μολυσμένων χώρων θα πρέπει να εκπαιδεύεται προκειμένου:

  • να χρησιμοποιεί σωστά τα ΜΑΠ (γάντια, μάσκες),
  • να ακολουθεί τα πρωτόκολλα απολύμανσης και καθαρισμού υλικών που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά,
  • να διαχειρίζεται σωστά τα απόβλητα και
  • να αποφεύγει τη διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης. Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, θα πρέπει να χρησιμοποιεί πρόσθετο προστατευτικό ρουχισμό.Το πλοίο θα πρέπει να διαθέτει σχέδιο καθαρισμού και απολύμανσης. Στο έγγραφο αυτό πρέπει να προσδιορίζονται οι χώροι που πρέπει να καθαρίζονται, η συχνότητα καθαρισμού και το προβλεπόμενο απολυμαντικό που εξουδετερώνει ιούς και βακτήρια.

Εκπαίδευση πληρώματος

Σύμφωνα με την εγκύλιο, οι πλοιοκτήτριες εταιρίες θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους, το οποίο θα περιλαμβάνει τακτική και συνεχή εκπαίδευση.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα σύντομο διαδικτυακό σεμινάριο που θα καλύπτει τα σχετικά θέματα.

Όλα τα άτομα που σκοπεύουν να εργαστούν επί του πλοίου (ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό, αξιωματικοί πλοίων, μέλη πληρώματος), καθώς και εξωτερικοί εργολάβοι που αλληλοεπιδρούν με επιβάτες ή πλήρωμα επί του πλοίου ή στην ξηρά θα πρέπει να ολοκληρώσουν εκπαίδευση σχετικά με τα θέματα ατομικής υγιεινής και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων. Για τους εξωτερικούς αναδόχους αυτή η εκπαίδευση μπορεί να διεξαχθεί εσωτερικά ή μπορεί να τους παρασχεθούν γραπτές οδηγίες που να περιγράφει τα συμπτώματα που πρέπει να αναφέρουν, τη σωστή υγιεινή των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή και τη χρήση μάσκας προσώπου. Οι υπάλληλοι και οι εξωτερικοί ανάδοχοι πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τις γνώσεις τους σχετικά με τις νόσους αυτές και να επανεκπαιδεύονται.

Το ιατρικό προσωπικό επί του πλοίου θα πρέπει να εκπαιδεύεται στα ακόλουθα:

  • ορισμοί κρουσμάτων,
  • ορισμοί συνδρόμων,
  • υποχρεώσεις αναφοράς στις αρμόδιες Αρχές,
  • συμπλήρωση αρχείων καταγραφής,
  • φροντίδα κρουσμάτων,
  • διαδικασίες σε περίπτωση συμβάντος επί του πλοίου (π.χ. πρωτόκολλα απομόνωσης και καραντίνας),
  • σχέδιο διαχείρισης έξαρσης κρουσμάτων,
  • κατάλληλη συλλογή κλινικών δειγμάτων καθώς και
  • αποθήκευση και μεταφορά δειγμάτων.

Ο ιατρός ή ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου θα πρέπει να παρέχει στα μέλη του πληρώματος πληροφορίες και οδηγίες στα αγγλικά και, ει δυνατόν, στην εθνική τους γλώσσα, σχετικά με το ρόλο τους στην εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης εξάρσεων κρουσμάτων του πλοίου, τον εντοπισμό και τη διαχείριση κρουσμάτων και των επαφών τους επί του πλοίου, καθώς και άλλες απαραίτητες πληροφορίες. Κάθε μέλος του πληρώματος θα πρέπει να εκπαιδεύεται στο ρόλο και τις αρμοδιότητές του για την εφαρμογή μέτρων, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης/ σχέδιο διαχείρισης εξάρσεων κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Πάτρα: 10 τα κρούσματα φυματίωσης – Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές

Διασυρμός της χώρας στον διεθνή τύπο για τις σχέσεις Μητσοτάκη με Τραμπ και MAGA

Το τέλος της αμερικανικής παντοδυναμίας; Η κινεζική ανάγνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Αυτιάς: Αντιδράσεις μετά την πρότασή του για «σύγχρονη Σπιναλόγκα» με τα «χωριά ΑΜΕΑ»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Κυρανάκης: «Είχα υποσχεθεί ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή και το έκανα όπως δεσμεύτηκα» – Η πραγματικότητα τον διαψεύδει

Κυρανάκης

Κυρανάκης: «Είχα υποσχεθεί ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή και το έκανα όπως δεσμεύτηκα» – Η πραγματικότητα τον διαψεύδει

Εστιάζοντας στο πιο ευαίσθητο και ανοιχτό τραύμα της ελληνικής κοινωνίας, τον ελληνικό σιδηρόδρομο μετά την…

Έπεσε η οροφή στο Θριάσιο: «Σοβαρότατο κτιριακό πρόβλημα και επικίνδυνες ελλείψεις», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

1204967c d402 45cd b4ba 64d6fd86dbd8

Έπεσε η οροφή στο Θριάσιο: «Σοβαρότατο κτιριακό πρόβλημα και επικίνδυνες ελλείψεις», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Το σοβαρότατο πρόβλημα με την ανεπαρκέστατη συντήρηση των κτιριακών υποδομών δεν αφορά μόνο το Θριάσιο…

Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Madney φιλοξενούν τον Ανδρέα Σάμαρη στο “Out of the Box Stories” του Pamestoixima.gr (vid.)

Out of the Box Stories photo 1

Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Madney φιλοξενούν τον Ανδρέα Σάμαρη στο “Out of the Box Stories” του Pamestoixima.gr (vid.)

Οι εκπλήξεις που βλέπει στο φετινό Παγκόσμιο, οι αναμνήσεις από το 2014 και η συλλογή…

Οι Προτάσεις μας

ΗΠΑ και Κίνα: Μαφιόζικος ανταγωνισμός για την AI – Γιατί ο πλανήτης χρειάζεται επειγόντως ένα σύμφωνο

robot

ΗΠΑ και Κίνα: Μαφιόζικος ανταγωνισμός για την AI – Γιατί ο πλανήτης χρειάζεται επειγόντως ένα σύμφωνο

Ένα σύμφωνο τεχνολογικού αφοπλισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έκανε όλους να αισθάνονται πιο ασφαλείς

Η «εξωτική» γωνιά της Εύβοιας: Μια παραλία-αποκάλυψη ανάμεσα σε ένα άγριο φαράγγι και ένα ποτάμι

Αγιος Δημήτριος Νότια Ευβοια

Η «εξωτική» γωνιά της Εύβοιας: Μια παραλία-αποκάλυψη ανάμεσα σε ένα άγριο φαράγγι και ένα ποτάμι

Ένα ανέγγιχτο καταφύγιο, όπου τα πλατάνια φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα και τα κρυστάλλινα νερά…

Σχετικά με ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πάρκινσον και φυτοφάρμακα: Η ανησυχητική περίπτωση της Κοιλάδας του Ρίο Γκράντε

AP212716043696691

Πάρκινσον και φυτοφάρμακα: Η ανησυχητική περίπτωση της Κοιλάδας του Ρίο Γκράντε

Πάρκινσον, η ανίατη νευρολογική διαταραχή που παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της συχνότητάς της παγκοσμίως.…

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

ατμοσφαιρική ρύπανση

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατατάσσει μεταξύ των σοβαρότερων απειλών για τη δημόσια υγεία, καθώς…

ΕΦΕΤ: Αποσύρεται καπνιστή πέστροφα μετά τον εντοπισμό παθογόνου μικροοργανισμού

ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ: Αποσύρεται καπνιστή πέστροφα μετά τον εντοπισμό παθογόνου μικροοργανισμού

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ προχώρησε σε δειγματοληψία φιλέτου καπνιστής μαριναρισμένης πέστροφας

Διαρροή αέρα στον ISS: Η NASA διέταξε εκκένωση και μετά ανάκληση – Τι συνέβη στον Διαστημικό Σταθμό

iss astonayts

Διαρροή αέρα στον ISS: Η NASA διέταξε εκκένωση και μετά ανάκληση – Τι συνέβη στον Διαστημικό Σταθμό

Η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα να επιστρέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από περίπου…

Λύθηκε μυστήριο δεκαετιών: Ανακαλύφθηκε ο «άνεμος» της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας του Γαλαξία

pexels jozef papp 2504818 18358576

Λύθηκε μυστήριο δεκαετιών: Ανακαλύφθηκε ο «άνεμος» της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας του Γαλαξία

Ένα μεγάλο μυστήριο που απασχολούσε την αστρονομική κοινότητα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα φαίνεται πως…