Μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά το όργιο Αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ - ελεύθεροι οι συλληφθέντες

«Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία» 

NewsRoom 23/02/2021 | 15:10

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά το χθεσινό όργιο αστυνομικής βίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Οι 31 χθεσινοί συλληφθέντες του ΑΠΘ σε κείμενο τους ανέφεραν μεταξύ άλλων :«κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο υπόγειο της ΓΑΔΘ, δε μας επιτρεπόταν επικοινωνία με τους δικηγόρους, αρνούνταν να μας ενημερώσουν για την ύπαρξη ή μη κατηγοριών. Έπειτα από 6 ώρες παραμονής στο υπόγειο της ΓΑΔΘ ήρθαμε σε τελική επαφή με τους δικηγόρους. Οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι και στους ίδιους δεν επιτρέπονταν η είσοδος και η επικοινωνία μαζί μας».
Μαζική πορεία συμπαράστασης φοιτητών πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους 31 συλληφθέντες της Δευτέρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τη δημιουργία σώματος αστυνομίας στα πανεπιστήμια, αλλά και για τη βίαιη αντιμετώπιση που είχαν οι φοιτητές, που ζητούν με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης οι σχολές τους. 

Την Τρίτη στην Αθήνα φοιτητές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στα Προπύλαια συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που ήταν εκεί σε εξέλιξη ογκώδης πορεία στα Δικαστήρια όπου οδηγήθηκαν.Στη συγκέντρωση κυριάρχησαν συνθήματα όπως «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία».

Η πορεία της Θεσσαλονίκης κινήθηκε από την οδό Εθνικής Αμύνης, συνέχισε στην Τσιμισκή, όπου στη συμβολή με την Παύλου Μελά συνάντησε τη μοτοπορεία των διανομέων και στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους διασταυρώθηκε και με τη συγκέντρωση των υγειονομικών.

Στην Ίωνος Δραγούμη, η πορεία σταμάτησε στο μπλόκο της αστυνομίας, που με κλούβες είχε αποκλείσει την οδό Πολυτεχνείου και την κάθοδο προς την παραλιακή, ανέβηκε την Ίωνος Δραγούμη και συνέχισε από την Εγνατία ως τα δικαστήρια. Εκεί βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, διεκδικώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ.  

Ελεύθεροι αφέθηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου παραπέμφθηκαν να δικαστούν, οι 31 συλληφθέντες για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ και τα επεισόδια και ακολούθησαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις. 

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους για χορήγηση ολιγοήμερης αναβολής, όπως ορίζει η ποινική δικονομία, και κατόπιν αυτού ήρε την κράτησή τους. Η αναβολή δόθηκε για την Πέμπτη 25/2, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στα δικαστήρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η υπόθεση, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, θα αποσυρθεί και θα οριστεί νέα δικάσιμος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι 16 άνδρες και 15 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 29 ετών. Προηγουμένως, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε εις βάρος τους κατηγορίες -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά. Όλες οι παραπάνω πράξεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. 

Η εξέλιξη της άρσης της κράτησης έγινε δεκτή με συνθήματα και χειροκροτήματα από τους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, έχοντας πραγματοποιήσει νωρίτερα πορεία στο κέντρο της πόλης με αφετηρία το ΑΠΘ. Οι διαδηλωτές, μετά την αποχώρηση των συλληφθέντων, αποχώρησαν από τα δικαστήρια, ενώ από νωρίς ήταν αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων μέσα κι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.