Newsroom

Newsroom

Κίνηση-"Γέφυρα συμφιλίωσης" από το βουλευτή Σπύρο Γαλανό

Ο βουλετής της ΝΔ εξηγεί γιατί παραιτήθηκε  των βουλευτικών  του προνομίων Τη στιγμή που θύελλα αντιδράσεων συνεχίζουν να προκαλούν οι υψηλές απολαβές και  τα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές,…

Ο βουλετής της ΝΔ εξηγεί γιατί παραιτήθηκε  των βουλευτικών  του προνομίων

Τη στιγμή που θύελλα αντιδράσεων συνεχίζουν να προκαλούν οι υψηλές απολαβές και  τα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές, ένας εξ αυτών κάνει τη διαφορά. Ο μέχρι χθές άγνωστος βουλευτής της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αποποιείται τα βουλευτικά του προνόμια με σκοπό να έρθει κοντά στους πολίτες που στενάζουν κάτω από το βάρος των σκληρών οικονομικών μέτρων. Ο ίδιος μιλά αποκλειστικά στο κουτί της Πανδώρας για την απόφαση του αυτή.

Τί  ακριβώς αποποιείσθε  από τα βουλευτικά σας προνόμια;

Σχεδόν  όλα! Αποποιούμαι το επίδομα ενοικίου των 1000 ευρώ, το βουλευτικό αυτοκίνητο, την πρώτη θέση στα αεροπορικά ταξίδια από και προς το νομό μου, την απόσπαση δύο αστυνομικών και ενός δημοσίου υπαλλήλου. Οι δε αποζημιώσεις από τη συμμετοχή μου σε Επιτροπές της Βουλής θα πάνε σε δωρεές προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες των συμπολιτών μου. Πάνω από όλα, όμως, ζητώ να αναιρεθεί η βουλευτική ασυλία σε οποοοδήποτε θέμα προκύψει.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας, όμως, ένα πλαίσιο  λελογισμένης περιστολής βουλευτικών προνομίων;

Φυσικά  και υπάρχει. Οι βουλευτές έχουν  ανάγκες. Μην ξεχνάτε ότι ειδικά εμείς της περιφέρειας πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δευτερο σπίτι  από την αρχή. Εγώ έκρινα ότι δεν χρειαζόμουν τα περισσότερα από τα βουλευτικά προνόμια. Ειδικά κάποια από αυτά ανήκουν σε άλλη εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ασυλία.

Γιατί, όμως τώρα;

Γιατί  τώρα γίνεται μία προσπάθεια  στοχοποίησης μας από την ίδια  την κυβέρνηση. Σκοπός αυτής είναι να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου όπως είναι η εκχώρηση της χώρας στο ΔΝΤ. Εγώ επιλέγω να μην παραμείνω όμηρος αυτής της κατάστασης. Θα είμαι ελέυθερος να μιλώ και να αντιδρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που προβαίνω σε αυτή την πράξη.

Τί γίνεται, όμως, με τους μη προύχοντες βουλευτές

Αυτός είναι και ο λόγος που τόνισα ότι οι βουλευτές έχουν ανάγκες. Μπορούμε και με λιγότερα αλλά έχουμε ανάγκες. Το ότι στοχοποιούνται οι βουλευτές  είναι μέρος ενός σχεδίου το οποίο εγώ δεν ασπάζομαι. Και να σας πώ και κάτι; Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Αυτούς θέλουν να χειραγωγήσουν έτσι ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν στην πρωτοφανή χειραγώγηση. Εγώ είμαι νέος βουλευτής, τα προνόμια τα βρήκα, δεν τα δημιούργησα. Εξ αρχής χρησιμοποίησα μόνον ότι ήταν αναγκαίο για να κάνω αποτελεσματικά την εργασία μου. Δεν κρίνω τους υπόλοιπους.

Τί  θα απαντούσατε σ’αυτούς που λένε ότι πρόκειται  για ένα επικοινωνιακό  τέχνασμα.

Όσοι  με ξέρουν έχουν απόλυτη επίγνωση ότι δεν παίζω τέτοια επικοινωνιακά παιχνίδια. Ξέρετε, εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό και αυτό έχει τα καλά του. Είμαι παιδί της αυτοδιοίκησης. Δεν γνωρίζω τέτοιου είδους παιχνίδια. Οι συμπολίτες μου είναι και φίλοι μου και ξέρουν ποιός είμαι. Εγώ ανακοίνωσα την απόφαση μου σε τοπικό επίπεδο και δεν περίμενα αυτή την αντίδραση.

Τί είδους αντιδράσεις  συνάντησε η πρωτοβουλία  σας;

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να δωθεί τέτοια προσοχή από τα ΜΜΕ  και να βρεθώ στο επίκεντρο των εξελίξεων. Με έχει συγκινήσει αυτή η αντίδραση επειδή έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω έστω και για λίγο για τα προβλήματα του τόπου μου. Αυτού του υπέροχου νησιού με την πλούσια παραγωγή. Το ξέρετε ότι τη στιγμή που εμείς βγάζουμε ένα απο τα πιο αγνά λάδια στον κόσμο εισάγουμε λάδι από την Ιταλία; Μέρα με τη μέρα χάνουμε το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού. Τα παιδιά μας εγκαταλείπουν το νήσί και στη συνέχεια τη χώρα μας. Έχουμε συγκλονιστικές παραλίες και δεν έχουμε τουρισμό. Αυτά θέλω να πώ.

Και τί απαντάτε σε συναδέλφους  σας που ισχυρίζονται ότι τα προνόμια των  βουλευτών αναδεικνύονται από πολιτικά τζάκια που στην ουσιά  δεν τα έχουν ανάγκη;

Θέλω  να τους πώ ότι ο εχθρός βρίσκεται  αλλού. Δεν πρέπει να φαγωθούμε μεταξύ μας. Δεν θα μπώ στην λογική του αλληλοσπαραγμού.

Επικοινώνησαν μαζί σας σήμερα συνάδελφοι σας;

Καθημερινά  μιλάω με συναδέλφους μου και  ανταλλάσουμε απόψεις.

Σας έδωσε συγχαρητήρια κανείς;

Όχι.

Θα  ακολουθήσουν το παράδειγμα σας και άλλοι;

Δεν μπορώ  να το γνωρίζω αυτό. Ο καθένας πρέπει να μετρήσει τις ανάγκες και τις δυνάμεις του.

Σε  τί πιστεύετε ότι  θα χρησιμέψει η σημερινή σας πρωτοβουλία;

Η σημερινή μου πρωτουβουλία είναι μία γέφυρα συμφιλιωσης. Γνωρίζουμε τί περνάει  ο κόσμος και καταλαβαίνουμε ότι  πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα του. Αυτός είναι και ο λόγος που η διπλή σύνταξη δεν μπορεί να υφίσταται τη στιγμή μου μισθοί και συντάξεις τσεκουρώνονται.

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…