Κινέζος καλλιτέχνης ζωγραφίζει με εκρηκτικά (Video)

Tην ώρα που άλλοι καλλιτέχνες πειραματίζονται με τα χρώματα, ο κινέζος Cai Guo-Qiang είναι ο μοναδικός στον κόσμο που προτιμάει να ζωγραφίζει με... εκρηκτικά!

NewsRoom 01/09/2016 | 16:52

"Η τέχνη αποκτάει δύναμη όταν υπάρχει φόβος", επισημαίνει ο ίδιος από το Κατάρ, όπου έχει επιμεληθεί μία έκθεση κινέζων καλλιτεχνών.

Οι εκρήξεις δεν είναι ένα εύκολο και ασφαλές περιβάλλον για να πειραματιστεί κανείς. Και ο καλλιτέχνης έχει βρεθεί αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, ειδικά στην αρχή των προσπαθειών του. Ο Cai λέει ότι χρωστάει χάρη στη γιαγιά του, η οποία τον έσωσε στο πρώτο πείραμα που πραγματοποίησε με πυρίτιδα και κατά λάθος έβαλε φωτιά στο σπίτι της.

Πυροδοτεί μπαρούτι πάνω από μεγάλα κομμάτια χαρτί, παρουσία θεατών και έχει καταφέρει να «δαμάσει» την τεχνική του για να αποτυπώσει το καλλιτεχνικό του σημάδι.

O καλλιτέχνης προσπαθεί να διατηρεί ανοιχτό διάλογο με το κοινό, ενώ χρησιμοποιεί διάφορα μέσα όπως σχέδιο, εγκατάσταση, βίντεο και περφόρμανς. Τα έργα του είναι διεθνούς φήμης με βραβεία όπως το Χρυσό Λιοντάρι στη 48η Μπιενάλε της Βενετίας το 1999, το 7ο Βραβείο Χιροσίμα Τέχνης το 2007 και το βραβείο 20η Φουκουόκα Ασίας το 2009. Διετέλεσε επίσης διευθυντής των ειδικών εφέ στις τελετές έναρξης και λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

"Σε όλη την ιστορία της κινέζικης τέχνης, κάποιοι καλλιτέχνες επιδιώκουν να φέρουν τη δική τους καλλιτεχνική γλώσσα και να συνδέονται με το κοινό τους. Είναι ένας τρόπος να εξερευνήσει ο θεατής την ανατολική φιλοσοφία, δεμένη με σύγχρονα κοινωνικά θέματα", προσθέτει.