Newsroom

Newsroom

Κίνδυνος πολιτικών κατολισθήσεων

Πυροδοτείται ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής και αστάθειας σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει η βρετανική εταιρεία συμβούλων Maplecroft, αποδίδοντας την εκτίμηση…

via

Πυροδοτείται ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής και αστάθειας σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει η βρετανική εταιρεία συμβούλων Maplecroft, αποδίδοντας την εκτίμηση για τους επόμενους 12 μήνες στα αυξημένα επίπεδα συγκρούσεων, τις τρομοκρατικές ενέργειες, την ανατροπή καθεστώτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε συνδυασμό με την πολιτική βία στην ανατολική Αφρική και τη διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.
Σομαλία, Συρία, Αφγανιστάν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του δείκτη -Maplecroft Political Risk Atlas- που κατατάσσει τις 197 χώρες του κόσμου βάσει της επικινδυνότητας (από ακραίο σε χαμηλό κίνδυνο), με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 108η θέση, ανάμεσα στη Γεωργία και τη Γουιάνα, επίσης χώρες μεσαίου ρίσκου, έχοντας όμως ανεβεί κλίμακα σε σχέση με παλαιότερες έρευνες.

Ακραίος κίνδυνος «εντοπίζεται» στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ μετακινούνται προς τα πάνω στην κλίμακα και χώρες της Δύσης, που λόγω της οικονομικής κρίσης βιώνουν κοινωνική αστάθεια. Στον αντίποδα πάντα χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, το Λουξεμβούργο αποτελούν «παράδεισο» για πολίτες και επενδυτές, καθώς η κοινωνικοπολιτική τους πραγματικότητα μειώνει σχεδόν στο ελάχιστο τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Η βρετανική εταιρεία ειδικεύεται στην ανάλυση/εκτίμηση γεωπολιτικών κινδύνων ενημερώνοντας κυρίως επενδυτές, εξετάζοντας 52 διαφορετικούς δείκτες σε κάθε περιοχή. Οι ερευνητές της σημειώνουν ότι από το 2010 μέχρι σήμερα μία στις 10 χώρες (επί συνόλου 197) παρουσιάζει σημαντική αύξηση ρίσκου πολιτικής αστάθειας. Στο πόρισμά τους αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά το 2012 περισσότερες από το 50% των χωρών που εξετάζονται μπαίνουν στην κατηγορία “ακραίου κινδύνου”».

Για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα η απογοήτευση και ο θυμός για τη δράση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων οδηγεί στην άνοδο του εξτρεμισμού, πυροδοτώντας το ρίσκο πολιτικής βίας, ταραχών και αστάθειας. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα «ανεβαίνει» θέσεις προς τα πάνω σε μία κατάταξη όπου η ένδειξη 1 υποδεικνύει ακραίο ρίσκο πολιτικής αναταραχής.

(ΠΗΓΗ:ΗΤΤΡ://MAPLECROFT.COM/)

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…